Πολλοί από εμάς επιλέγουμε να συνοδεύσουμε τις πασχαλινές διακοπές μας με ένα βιβλίο. Το beasty–press.com προτείνει επιλογές σε όσους επιθυμούν να τους κρατήσουν συντροφιά βιβλία που ξεχωρίζουν.
Το “Στο στόμα του λύκου” είναι το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του M.J Arlidge από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Σοφίας Τάπα. Πρόκειται για ένα έργο με πρωταγωνίστρια την Έλεν Γκρέις η οποία έρχεται αντιμέτωπη με ένα αδιανόητο δίλημμα. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι επιθεωρήτρια, η οποία δουλεύει όλη την ημέρα μαζί με την ομάδα της προκειμένου να εξιχνιάσει ένα φόνο με θύμα ένα άτομο από την προσωπική της ζωή, ένα στοιχείο που κρύβει από όλους. Ένα γεγονός που εντείνει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ίδια και ταυτόχρονα την αγωνία των αναγνωστών είναι πως ο δολοφόνος ξαναχτυπά. Κάτι που επιβαρύνει την Έλεν Γκρέις, καθώς αν ομολογήσει πως ήξερε προσωπικά το πρώτο θύμα, δεν θα μπορέσει να εργαστεί στην υπόθεση. Από την άλλη θέτει σε κίνδυνο τη θέση και τη δουλειά της, κρύβοντας στοιχεία και διαπράττοντας απάτη. Ένα δίλημμα που μετατρέπει την ζωή της σε εφιάλτη και ανατρέπει όλες τις ισορροπίες της καθημερινότητας της. Σύμφωνα με τους The Times:“Τόσο ανατριχιαστικό που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.”
Οι “Επαίτες Ονείρων” της Έλσας Μαγγανάρη από τις εκδόσεις Maradel είναι ένα μυθιστόρημα με τρεις ηρωίδες, την Ιοκάστη, τη Μαρίνα και την Εύα, τοποθετημένο σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές, στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αθήνα, στην έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στη Θεσσαλονίκη και στην σύγχρονη Ελλάδα. Τις ενώνει ο αγώνας τους για την αναζήτηση και την ανακάλυψη της απόλυτης ευτυχίας. Ένα έργο που προκαλεί δυνατά συναισθήματα στους αναγνώστες του και με έντονο το λυρικό στοιχείο.
“Κονσέρτο για δύο Ζωές”. Το βιβλίο της Ρένιας Παπαματθαίου από τις εκδόσεις Ωκεανός είναι ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην εποχή του 1922 και στην καταστροφή της Σμύρνης με κεντρικές ηρωίδες την Ανέτα και την έφηβη κόρης της Ρόζα, οι οποίες ζουν συνεχείς ανατροπές στη ζωή τους καθώς και μετά την μόνιμη εγκατάσταση τους στην Αθήνα αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πτώχευση στην Αθήνα.
“Μέσα από ανατροπές, συγκλονιστικές εξελίξεις και δραματικές αποκαλύψεις η ζωή θα συνθέσει τελικά ένα μοναδικό κονσέρτο απαιτώντας από τους ήρωες να πάρουν την μπαγκέτα της μοίρας στα χέρια τους ή να παραμείνουν άβουλα πιόνια της”
“Περί κακοποίησης των λέξεων” του John Locke από τη σειρά “Μικρά διαχρονικά” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε επιμέλεια της Κατερίνας Σχινά και σε μετάφραση της Άννας Δαμιανίδη. Πρόκειται για κείμενα από το “Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση”. Ο Locke ερευνά τη γλώσσα από την πλευρά της φιλοσοφίας, τη λειτουργία της και πώς χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ή όχι ως μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας.
Στις φετινές διακοπές μπορούμε να απολαύσουμε και τα κύματα της ποίησης καθώς κυκλοφόρησε το “Ποιήματα” του Αντώνη Σαμαράκη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι ένα σύνολο ποιημάτων που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1930-1940, με σαφέστατες επιρροές από τις δυσκολίες της Κατοχής και γενικότερα της εποχής.
“Ακούστε το τραγούδι του νερού.
Μας μιλεί τη γλώσσα του πεπρωμένου μας
και μας δείχνει τον κύκλο μας στο άπειρο.”
Τέλος, από τις πασχαλινές διακοπές μας δεν θα μπορέσουν να λείψουν τα ξεκαρδιστικά σκίτσα του Αρκά. Μια από τις τελευταίες εκδόσεις του που μπορεί να χαρακτηριστεί και μακάβρια είναι “Τα πολύ μαύρα”.
Το φετινό Πάσχα υπάρχουν πολλές επιλογές. Έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει, θα σας παρασύρει στον κόσμο του και θα κάνει τις διακοπές σας ξέγνοιαστες.
Καλή ανάγνωση!