αναμνήσεις
Πηγή: pinterest.com Προφίλ: Cheri Roberts

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε στη ζωή μας, είναι πλημμυρισμένος από αναμνήσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Υπάρχουν αναμνήσεις που μας συντροφεύουν καθόλη τη διάρκεια του βίου μας και αναμνήσεις που υπάρχουν για να μας δίνουν δύναμη για το μέλλον. Οι τελευταίες είναι αυτές που βρίσκονται βαθιά μέσα μας για να μας υπενθυμίζουν τα λάθη που κάναμε και τις ευκαιρίες που χάσαμε.

Πώς όμως γεννιούνται όλες αυτές οι αναμνήσεις; Γιατί μερικές χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και άλλες παραμένουν ζωντανές μέσα μας;

Η δημιουργία αναμνήσεων βασίζεται σε μία διαδικασία με πρωταγωνιστές τους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Κατά την διάρκεια μίας εμπειρίας, πλήθος πληροφοριών αποθηκευόνται από τον εγκέφαλο αρχικά στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, για ελάχιστα μόλις λεπτά αλλά και ώρες. Κατά την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών, μεταφέρονται στην μακροπρόθεσμη μνήμη όπου παραμένουν εκεί για χρόνια. Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το ποιες πληροφορίες θα αποθηκευτούν και ποιες όχι.

Μελέτες έχουν δείξει πως γεγονότα της ζωής μας τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονες εκρήξεις συναισθημάτων, μένουν χαραγμένα στην μνήμη μας. Είτε πρόκειται για θετικές εμπειρίες είτε για αρνητικές, μας ακολουθούν σε πολλές στιγμές της καθημερινής μας διαβίωσης. Επιπλέον σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το πόσο συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι είμαστε στο γεγονός την στιγμή που συμβαίνει.

Ωστόσο, καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια πολλές μνήμες χάνονται. Αιτία αυτής της απώλειας  μνήμης αποτελεί η κατάθλιψη. Έχει διαπιστωθεί πως όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 40% λιγότερη δυνατότητα να διατηρήσουν αναμνήσεις. Οι ίδιοι επικεντρώνονται στο παρελθόν και έτσι καθίσταται σχεδόν αδύνατη η δημιουργία νέων αναμνήσεων.

Χρόνιο άγχος

Το χρόνιο άγχος αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα της αδυναμίας συγκράτησης ζωντανών αναμνήσεων. Κατά την συνθήκη αυτή το σώμα μας επηρεάζεται κάτι που επιδρά και στον εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου.

Τρόποι συγκράτησης αναμνήσεων

Φυσικά υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να κρατάμε τις αναμνήσεις ζωντανές μέσα μας. Μεταξύ αυτών είναι η άσκηση και η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες. Κατά αυτόν τον τρόπο η καλή ροή του αίματος βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρεί τις μνήμες.

Οι αναμνήσεις είναι δίπλα μας για να μας συντροφεύουν και για να μας βοηθούν στον αγώνα για ζωή. Άλλωστε ” Πρέπει να ζούμε με τις αναμνήσεις αλλά όχι γι’ αυτές”!!!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Πηγές

  • TED Ed – Ομιλία Κάθριν Γιαγκ