Exclusive Content:

Πες μου τι μουσική ακούς, να σου πω πώς αγαπάς

Εσύ τι μουσική ακούς; Ο κάθε άνθρωπος αγαπάει διαφορετικά και μερικές φορές αυτό φαίνεται και απ' το ποια τραγούδια έχει στις playlist του.

Η μουσική υπήρχε πάντα, δεν ξέραμε ποιος τη γέννησε, ποιος την ονόμασε έτσι. Ξέραμε πάντα ένα πράγμα: σε τι χρησιμεύει. Κάποιες μελωδίες σε βοηθούν να χαλαρώσεις, άλλες να σηκωθείς για χορό και μερικές από αυτές σου σπάνε τα νεύρα. Υπάρχει τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό που μας συνδέει όλους όταν ακούμε μουσική. Εάν δε μπορείς να πεις κάτι με λόγια, θα το πεις με νότες.

Έτσι φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκαν και οι διάφορες θεματικές των τραγουδιών. Τα αρχαία χρόνια τραγουδούσαν για τις νίκες των ανδρών στον πόλεμο ως τρόπο εμψύχωσης των στρατιωτών. Υπάρχουν μουσικές ενάντια σε βάρβαρα καθεστώτα που υποκινούν τους ανθρώπους σε επαναστάσεις. Δεν θα πω περισσότερα, εκεί που καταλήγουμε είναι ότι υπάρχει ένα συναίσθημα που ενώνει όλους τους ανθρώπους της μουσικής: η αγάπη.

μουσική
Πηγή εικόνας: pinterest

Η αγάπη πρόκειται για αγαπημένη θεματική όλων των χρόνων της μουσικής πορείας. Η αγάπη για το έθνος, η αγάπη για την ελευθερία, η αγάπη για την ενότητα και, με το θέμα που θα ασχοληθούμε, η αγάπη για τον άλλο άνθρωπο.

Τα love songs αγαπήθηκαν από όλους τους μουσικόφιλους. Κυρίως γιατί τους παρέχουν τη δύναμη να δώσουν σάρκα και οστά στο συναίσθημά τους. Αυτό πλέον μπορεί να γίνει σε όποια παρτιτούρα επιθυμούν, με όποιο όργανο ξέρουν να παίζουν, όποια κομμάτια κι αν παίζει το ραδιόφωνο. Κι όλα αυτά, πολύ απλά επειδή η αγάπη δεν έχει όρια ούτε καν στη μουσική.

Act 1: Όπερα και Jazz – Μια ήρεμη σχέση

Ένα θέμα που τρέχει στην όπερα είναι ότι ο τενόρος πάντα κερδίζει το κορίτσι, οπότε ξεκινάμε με αυτή τη σκέψη. Πάντα όταν μιλάμε για αυτό το είδος μουσικής, σκεφτόμαστε ένα ήρεμο περιβάλλον με δυναμικά όμως στοιχεία. Η άρια E Lucevan Le Stelle μπορεί να μας δώσει μια γεύση επί του θέματος. Τα άστρα λαμπυρίζουν, η ορχιδέα άνθισε, η γη μύρισε, όλα αυτά με το που πάτησε η γυναίκα στην άμμο. «Τότε ήξερα ότι δεν είχα αγαπήσει τόσο πολύ ποτέ ξανά». Στην όπερα, το θηλυκό και αντίστοιχα το αρσενικό θεοποιούνται. Τους βρίσκουμε ως αιθέριες υπάρξεις, ανάλογες με το υψηλό ηχόχρωμα της φωνής των τενόρων.

H Jazz μπορούμε να πούμε ότι κατέχει δικαιωματικά τον τίτλο της «μουσικής για γάμους», αφού ακούγεται συχνά σε τέτοιες τελετές. Τραγούδια που μοιράζονται τον συγκεκριμένο ρυθμό, μας μιλούν για την αγάπη που κρύβεται αλλά και στέκεται ταυτόχρονα στο επίκεντρο της προσοχής. Μερικές φορές, οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουν τη χημεία του ζευγαριού, αλλά αυτή είναι εκεί! «Βλέπω φίλους να δίνουν τα χέρια Λέγοντας: πώς τα πάτε; Στην αλήθεια λένε: Σε αγαπώ», στίχοι του What A Wonderful World– Louis Armstrong.

Μερικές φορές οι ερωτικές σχέσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Για αυτό μάλλον προσπαθούμε όλοι. Το βρίσκουμε λοιπόν σε αυτά τα τραγούδια γεμάτα ιδανικές ιδέες για τις σχέσεις και όνειρα που μέλλει να πραγματοποιηθούν. Σε ένα σύμπαν όπου όλα είναι πραγματικά ρόδινα. «Επιτέλους, Οι ουρανοί από πάνω είναι μπλε, Η καρδιά μου ήταν τυλιγμένη στο τριφύλλι, Το βράδυ που σε κοίταξα», από το At Last – Etta James.

Συμπερασματικά, οι δύο αυτές μουσικές επιλογές, βλέπουν τον έρωτα ως έναν θεό. Είναι κάτι που σώζει, ανασταίνει, γαληνεύει τις ψυχές. Κάποιος μπορεί να φτάσει μέχρι τα άκρα εάν δεν τον χωρίζει τίποτα από την αληθινή αγάπη. «Το λουλούδι που μου είχες πετάξει, το κράτησα μαζί μου στη φυλακή… Μέθυσα από το άρωμά του…», στίχοι του La fleur que tu m’avais jetée, απ’ την όπερα «Carmen».

Act 2: Hip Hop και Rap – Δύσκολη αγάπη

Η «χύμα» κουλτούρα της Hip Hop σκηνής και η μουσική που τη συνοδεύει, απασχολεί έντονα τη κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες. Οι καλλιτέχνες της Rap αποφάσισαν να δείξουν την αληθινή πλευρά του κόσμου. Πέρα από τα παραμύθια και τα όνειρα, βλέπουμε επιτέλους την άλλοτε σκληρή, άλλοτε ήρεμη πραγματικότητα.

Αυτή η αμεσότητα, πέρασε εννοείται και στον τομέα των ανθρώπινων ερωτικών σχέσεων. Οι υψηλές προσδοκίες προσγειώνονται, τα εξιδανικευμένα πρότυπα συντρίβονται και αλλάζουν ριζικά. «Αυτή τον αγαπάει και αυτός την αγαπά, Και είναι δύσκολο να γυρίσεις πάλι στο άτομο που ήσουν, Αλλά μετά έρχονται προβλήματα», στίχοι από Teenage Love – Slick Rick.

Αφού ανοίξαμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση, ας παραδεχτούμε ότι το σεξ παίζει έναν μεγάλο ρόλο στις σχέσεις. Η σωματική επαφή εννοείται ότι παρουσιάζεται ωμά και άμεσα στα αυτιά του ακροατή. Είναι άλλωστε μια υγιής συνήθεια που η μουσική συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή και πολλά ακόμα να μην θεωρούνται πια «ταμπού». «Τι να κάνω; Τρέμω όταν βγάζει το φόρεμα/Είμαι γνωστός για τα one-night-stands, Κοίτα εδώ, θέλω να είμαι άντρας ειλικρινής» από το Temptations – 2Pac.

Ο σεβασμός παίζει σημαντικό ρόλο στους στίχους και αυτό μας ενδιαφέρει. Πυλώνας μιας σχέσης είναι η εκτίμηση της συνεισφοράς και των δύο φύλων σε αυτή. Πιστεύω ότι πήραμε τα μαθήματα μας από προηγούμενες καταστάσεις. Λάθη ανισότητας του παρελθόντος δεν θα γίνουν ανεκτά. Τέλος, οι θεοποιήσεις των ανθρώπων, όλα είναι όπως φαίνονται. «Είναι σαν να κάθομαι εκεί, εκτιμώντας το θαύμα που έφτιαξε ο Θεός» στίχος του Brown Skin Lady – Black Star.

Act 3: Pop και Disco – Χορευτικό πάθος

Εδώ βλέπουμε να εκφράζεται το ατελείωτο πάθος. Αυτό μπορούμε να το δούμε μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον ή απροκάλυπτα, ακριβώς όπως το ζει ο κάθε άνθρωπος. Η Pop μπορεί να είναι και πιο ήσυχη -μας έχει χαρίσει και ανεκτίμητες μπαλάντες. Η Disco μουσική απ’ την άλλη, παρουσιάζεται πιο χαρούμενη και χορευτική.

Η Pop μουσική επιλογή έκανε το peak της σε μια εποχή όπου τα πρότυπα ομορφιάς αναδιαμορφώνονται από τα Social Μedia. Η αγάπη εκφράζεται μαζί με την υπενθύμιση στο άλλο άτομο ότι την αξίζει. Μου έχουν πει πολλές φορές ότι ένας αληθινός έρωτας θα αγαπήσει πάνω μου αυτά που εγώ δεν εκτιμώ αρκετά. Hold that thought. «Το ξέρω ότι δεν το πιστεύει όταν της κάνω κομπλιμέντα, Είναι λυπηρό που δεν βλέπει ότι βλέπω» στίχοι του Just the Way You Are – Bruno Mars.

Παρομοίως με την Rap μουσική, πιάνει θέματα τα οποία δεν έχουν ακουστεί παλαιότερα. Η κακοποίηση στις σχέσεις και η απιστία είναι μερικά από αυτά. Με τη μεγάλη διαφορά βέβαια ότι η Pop μουσική φτάνει κάποιες φορές στο “glorifying” τέτοιων καταστάσεων. Σας παρακαλώ, δεν θα ‘θελα. «Βαρέθηκα να με παίζεις σαν βιολί/Τι πρέπει να κάνω για να μπω στη καρδιά σου;» από το Love on the Brain – Rihanna.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω το εξής: μην αρκείστε στα λιγότερα. Ξέρετε τι σας αξίζει και είναι στο χέρι σας να το αποκτήσετε. Η ευτυχία κερδίζεται και όλοι μπορούμε να βρούμε τα κλειδιά που ανοίγουν τη χρυσή της πόρτα. «Δεν χρειάζεται να πεις ότι με αγαπάς, ότι είσαι δική μου, τίποτα/Θα περνούσα μέσα απ’ τη φωτιά για εσένα», από Adore You – Harry Styles.

Η Disco πιστεύω ότι πάντα περιστρεφόταν γύρω από θέματα καρδιάς. Είτε αυτό είναι ένας χωρισμός, είτε μια νέα ενθουσιώδης σχέση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα αντιμετωπίζει όλα ως ένα μεγάλο πάρτι! Η αγάπη της Disco είναι ενθουσιώδης. Φοράει τα καλά της και εκφράζεται αυστηρά και μόνο στη πίστα χορού. Αξίζει τελικά να αναφέρουμε τη σημαντική έλλειψη άγχους. Θέλω να πω στον τύπο δίπλα μου ότι μου αρέσει; Απλά πρέπει να βρω τη σωστή χορευτική κίνηση για να φτάσω μέχρι εκεί. Τόσο απλό! Τα πράγματα ήταν πάντα τόσο εύκολα ή η Disco-μπάλα κάνει κάποια μαγικά; «Αγάπησε με μέχρι να μη ξέρεις πως γίνεται/Μη σταματήσεις μέχρι να είναι αρκετό», στίχοι του Don’t Stop ‘Til You Get Enough – Michael Jackson.

Act 4: Rock & Roll και Punk – Άγρια αισθήματα

Δύο μουσικά είδη που τα έχουμε στο μυαλό μας ως «άγρια» ή «δυνατά». Αυτό εννοείται ότι δεν τους αποτρέπει απ’ το να μιλήσουν για την αγάπη. Το κάνουν με τον δικό τους τρόπο: δυνατά και έντονα. Οι Rock μπαλάντες τραγουδήθηκαν για να εκφράσουν τις πιο αληθινές αγάπες.

Η εκκεντρική εμφάνιση μερικών συγκροτημάτων και το ύφος των τραγουδιών που παρουσιάζουν μπορεί να είναι παραπλανητικά. Οι ροκάδες ξέρουν ότι πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχουν αληθινά συναισθήματα ατελείωτου πάθους. Μας δείχνουν και ένα από τα πρόσωπα της αγάπης. Μια αγάπη που φαίνεται να έχει στις πύλες της αγκάθια, αλλά άμα έχεις το θάρρος να τα σπάσεις, αυτό που σε περιμένει αξίζει τον κόπο. Μια αγαπημένη μου φίλη με σύστησε στους παρακάτω στίχους: «Μην πάρεις αυτό που έχουμε μακριά, γιατί δεν ξέρεις τι σημαίνει για εμένα» στίχοι του Love Of My Life – Queen.

Μιλάμε για μια αντισυμβατική σελίδα στην ιστορία της μουσικής. Η Punk δεν είναι μόνο ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά και τρόπος ζωής. Άντρες και γυναίκες που πάνε κόντρα στο κατεστημένο. Όχι μόνο αυτό της κοινωνίας αλλά και αυτό του έρωτα. Τίποτα δεν είναι όπως περιμένουμε, για αυτό και δεν είναι για όλους. Όποιος όμως ξέρει τι πάει να πει, το ζει στο έπακρο. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν σκληρά ρίσκα, κάνουν τις μεγαλύτερες αισθηματικές παρανομίες. Στη τελική όμως, όλα αξίζουν. «Δεν χωράει στις γνωστές σκηνές, δεν πάει δύο φορές πουθενά, δεν σταματάει αυτό που δεν έχει τελειώσει/Θέλω να τη δω σήμερα», από See Her Tonight – The Damned.

Να αγαπάτε παιδιά, γιατί χανόμαστε. Πατήστε το share του Spotify και πείτε με νότες ότι δε μπορείτε με λέξεις. Η μουσική ξέρει μόνο να ενώνει, ακόμα και όταν «χωρίζει». Μπορεί κανείς να μη ξέρει τι ακριβώς χρειάζεται μια σχέση για να πετύχει. Μερικά πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη, η αλήθεια και η πίστη σε αυτό που υπάρχει κρατάνε μια φλόγα αναμμένη.


Παρόμοια άρθρα:

Δημήτρης Κασβίκης
Δημήτρης Κασβίκης
Φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ. Kill Em With Kindness. Μια φράση που με ακολουθεί σε όλη τη ζωή μου. Είμαι ενθουσιασμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσω του Beasty!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...