Όταν ξεκινάς την φοιτητική σου ζωή δεν πιστεύεις το πόσο θα αλλάξεις. Και όμως χωρίς να το συνειδητοποιήσεις, η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους καταφέρνει μαγικά να σου ενσταλάξει νέες ιδέες. Μια αλλαγή που συνέβη σε εμένα είναι ότι ανακάλυψα τον φανταστικό κόσμο των vintage και thrift μαγαζιών. Όσο απίστευτο και αν σου ακούγεται η Ελλάδα είναι δυνατός παίχτης στον συγκεκριμένο τομέα!

Αρχικά να αναφέρω για όσους είναι ακόμα σκεπτικοί ότι τα ρούχα περνάνε από κλίβανο πριν διατεθούν στις αγορές και επομένως δεν τίθενται πρόβλημα υγιεινής. Έχοντας καταπολεμήσει τον βασικό φόβο όλων των ανθρώπων που δεν ξέρουν πως λειτουργούν αυτά τα μαγαζιά, πάμε να δούμε τι έχει να κερδίσει ένας φοιτητής από τα εναλλακτικά ψώνια.

1. Το βασικό πλεονέκτημα είναι το πόσο οικονομικά ψώνια μπορείς να κάνεις. Με 20 ευρώ στα γνωστά μαγαζιά αγοράζεις έναν κωδικό, σε αντίθεση με τα thrift shop όπου με το ίδιο ποσό μπορείς να αγοράσεις ένα ολόκληρο σύνολο. Με απλά λόγια είναι το τέλειο μέρος για να ψωνίσεις εάν κάνεις οικονομία για το επόμενο ταξίδι σου.

2. Πριν την εποχή της fast fashion τα ρούχα κατασκευάζονταν για να κρατήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των υφασμάτων ήταν πολύ καλύτερη και το συνολικό ρούχο πιο ανθεκτικό. Τέτοια υφάσματα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές (it’s a win win situation). 100% μετάξι, 100% δέρμα, 100% βαμβάκι! 

3. Πόσοι ξενερώσαμε όταν είδαμε στο μπαρ να φοράνε όλες οι κοπέλες ίδιο φόρεμα ή την ίδια φούστα; Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς μόνο με μια ματιά στον δρόμο, ότι χάνεται η μοναδικότητα και όλοι καταλήγουμε να φοράμε το ίδιο στιλ και τα ίδια ρούχα. Οι εναλλακτικές αγορές σου προσφέρουν την δυνατότητα να αποκτήσεις μοναδικά κομμάτια, ώστε να ανανεώσεις την ντουλάπα σου με ξεχωριστά στιλ ντυσίματος και να γίνεις το ηλιοτρόπιο μέσα στον κήπο από τα τριαντάφυλλα.

4. Η μόδα ανακυκλώνεται, που σημαίνει πως ότι φέρνουν ως trend μπορείς να το βρεις στα vintage & thrift shop. Και για όλους τους λάτρεις των 70s, των 80s και των 90s τα μαγαζιά αυτά διαθέτουν αυθεντικά κομμάτια από τις θρυλικές αυτές εποχές.

5. Πειραματισμός! Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος έχει να κάνει με την δημιουργικότητα. Εκατομμύρια χρώματα, υφάσματα, σχέδια, στυλ, σιλουέτες και μεγέθη υπάρχουν κρυμμένα στα μαγαζιά αυτά. Μπορείς κάθε φορά που πηγαίνεις να αγοράσεις κάτι που συνήθως δεν θα πλησίαζες και έτσι να πειραματιστείς με τις τάσεις καθώς και με τα κομμάτια που ήδη έχεις στην ντουλάπα σου.  Μια άλλη ιδέα είναι η μεταποίηση ρούχων. Δοκίμασε να πάρεις διαφορετικές σιλουέτες και μεγέθη και παίξε με το να φτιάξεις ειδικά κομμάτια για το σώμα και το στυλ σου.Εμνεύσου-Τόλμησε-Ξεχώρισε!

Τόλμα να αναζητήσεις μια άλλη εκδοχή στις αγορές σου και θα εκπλαγείς από τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σου.