Όταν είσαι φοιτητής τα έξοδα τρέχουν, μια οι βόλτες, μια τα ποτά, μια οι εξορμήσεις με τους φίλους τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, από την άλλη δεν θες και να αφήσεις τις αγαπημένες σου ασχολίες. Και καλά κάνεις! Δεν θα χρειαστεί, εάν ακολουθήσεις μια-δυο εναλλακτικές οδούς. Η πρώτη και προσωπικά η αγαπημένη μου είναι τα μεταχειρισμένα βιβλία. Η δεύτερη θα συζητηθεί σε άλλο άρθρο (to be continued)

Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι η τιμή τους, κάτι παραπάνω από τεράστια η διαφορά τους σε σχέση με τα «φρέσκα» που αγοράζεις από τα βιβλιοπωλεία. Για να δώσω ένα απτό παράδειγμα, έχω αγοράσει 4 βιβλία του Λεο Μπουσκάλια στα 16 ευρώ, εκ των οποίων και το πιο γνωστό βιβλίο του, το «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» το οποίο σε γνωστά βιβλιοπωλεία κοστίζει από μόνο του 17 ευρώ. Ποτέ δεν ήμουν καλή στα μαθηματικά αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα χρειαστούν. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι αγοράζεις κλασικά βιβλία: Oscar Wild, Herman Hesse, Καραγάτση, Καβάφη, σε παλαιές εκδόσεις, πολλές φορές σπάνιες. Άλλοτε οι εκδόσεις που βρίσκεις είναι πιο όμορφες και πιο ιδιαίτερες από τις καινούργιες.

Kokkali Anna Maria

Τι γίνεται όταν θέλει να αγοράσει κανείς καινούργιες κυκλοφορίες ή πιο εμπορικές επιτυχίες; Για όλους χαμογελάει η τύχη μιας και τα περισσότερα μαγαζιά τα προμηθεύονται αφού αποτελούν βέβαιο κέρδος. Έτσι επισκέπτοντας ένα παλαιό βιβλιοπωλείο θα βρεις πολύ εύκολα βιβλία του Dan Brown, Paulo Coelho , E.L.James, Jo Nesbo και Donna Tartt. Με άλλα λόγια καλύπτει όλα τα γούστα, και όποιος πάει είναι δύσκολο να φύγει χωρίς να έχει αγοράσει κάτι! Με την συζήτηση για το περιβάλλον, πιο επίκαιρη από ποτέ, να τονίσω ότι προτιμώντας μεταχειρισμένα βιβλία δεν κάνεις καλό μόνο στην τσέπη σου αλλά και στο περιβάλλον αφού δεν χρειάζεται να καταναλωθεί καινούργιο χαρτί για να κατασκευαστεί, ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργούνται και απόρρητα. It’s a win-win situation.

Τέλος θα αναφέρω και την πιο ρομαντική πλευρά. Το βιβλίο είχε μια άλλη ζωή, στα χέρια κάποιου άλλου ιδιοκτήτη πριν γίνει δικό σου. Για πολλούς έχουν συναισθηματική αξία και τους έχουν συντροφεύσει σε μεταφορικά και κυριολεκτικά ταξίδια καθόλη την διάρκεια της ζωής τους. Επομένως αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι να προσπαθείς να μαντέψεις ποιος το είχε πριν από εσένα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.