Οι καλύτεροι φίλοι της μοναξιάς…

Υπάρχουν διάφοροι περίοδοι στη ζωή μας, που γινόμαστε εσωστρεφείς, είτε λόγω στεναχώριας, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω της απουσίας προσώπων που θα θέλαμε να είναι στη ζωή μας, καμιά φορά χωρίς καν να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Η απομόνωση του εαυτού μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο “καλύτερος εχθρός” . Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να περνάμε καλά και μόνοι μας, να παλεύουμε για τη ψυχική μας υγεία, τρόπους οι οποίοι μας κρατάνε συντροφιά στις ξεχασμένες στιγμές και γίνονται οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού μας.

Τα βιβλία, μας ταξιδεύουν στο δικό τους κόσμο και μας βοηθούν μα ξεχνιόμαστε από δυσάρεστες καταστάσεις. Γινόμαστε φίλοι με τους πρωταγωνιστές, καθώς υπάρχει αυτό το αίσθημα συμμετοχής που απελευθερώνει τη φαντασία. Τα βιβλία, δουλεύουν για τη ψυχή μας, για τον τρόπο σκέψης μας. Η ανάγνωση δημιουργεί ευγένεια ψυχής, πάθος για μόρφωση και στοχασμό. Ποια ομορφότερη παρέα λοιπόν από αυτή ενός βιβλίου;

H μουσική, χαλαρώνει τη ψυχή και το μυαλό. Καταπολεμά το στρες, την ένταση και γενικά δίνει φτερά στα ατελείωτα όνειρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το άκουσμα μουσικής ενδείκνυται για νευρολογικές παθήσεις. Ακόμη πιο προνομιούχοι, όσοι ασχολούνται με τη μουσική και περνούν τον χρόνο τους ακόμη πιο δημιουργικά παίζοντας κάποιο όργανο ή γράφοντας μουσική.

Καταπληκτική συντροφιά, που βοηθά στο να περνά η ώρα γρήγορα και εποικοδομητικά, είναι η γυμναστική. Είτε στο σπίτι, είτε σε κάποια απόμερη παραλία, λίγες ασκήσεις γιόγκας ή πιλάτες, συμβάλουν τόσο στη καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στη καθαρότερη σκέψη. Έπειτα, πρόκειται για ένα καλό τρόπο να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση μας και να αναζωπυρώσουμε αισθήματα και σκέψεις που είχαν θαφτεί βαθιά από τη ρουτίνα της ζωής.

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, ποιός είναι ο λόγος που βλέπουμε ταινίες; Μα φυσικά για να μη νιώθουμε μοναξιά. Το να γινόμαστε θεατές σε ταινίες, σειρές ή ντοκιμαντέρ, συμβάλλει στη καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τη κατάθλιψη και πολλές φορές αυξάνουν το γέλιο. Ύστερα από μια ταινία, πάντα αισθανόμαστε λίγο πιο “μορφωμένοι” και υπάρχει μέσα μας αυτή η ευεξία που εξελίσσεται σε κίνητρο για περισσότερες δραστηριότητες . Και μη ξεχνάμε πως όσο καλή και να μην είναι μια ταινία , πάντα μα πάντα έχουμε κάτι να αποκομίσουμε από αυτήν.

Η ασχολία της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, εκτός από δημιουργική, είναι και αρκετά ηρεμιστική. Καλμάρει τα νεύρα και δίνει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης, ειδικά αν τα αποτελέσματα είναι αυτά που περιμένουμε. Ο χρόνος περνάει ευχάριστα και όπως και να το κάνουμε… Ένα καλό φαγητό ή γλυκό της αρεσκείας μας , είναι πάντα οι καλύτεροι φίλοι.

 

Χρωστάμε στον εαυτό μας, τη ψυχική ηρεμία. Του χρωστάμε να είμαστε καλά! Κι αν καμιά φορά μας πάρει από κάτω, δεν υπάρχει λόγος παραίτησης. Μπορούμε να βρούμε δεκάδες τρόπους να φτιάξουμε τη διάθεση μας, να ζούμε τη κάθε στιγμή όπως εμείς λαχταράμε. Ακόμη και δίχως παρέα.

 

1
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...