Οι καλύτερες ελληνικές συμμετοχές της Eurovision

Η eurovion, ο ευρωπαικός μουσικός θεσμός που έχει εδραιωθεί από το 1956, εκτός από αφορμή για να μαζευόμαστε με την παρέα, είναι και σήμα κατατεθέν της μουσικής βιομηχανίας. Με αφορμή, λοιπόν, την συμμετοχή της Γιάννας Τζερζή στην φετινή eurovision ως εκπρόσωπο της χώρας μας, αποφασίσαμε να σας θυμίσουμε τις ελληνικές συμμετοχές, οι οποίες ξεχώρισαν και σχολιάστηκαν περισσότερο μεταξύ των άλλων.

Η πιο πολυσυζητημένη ελληνική συμμετοχή ήταν, αδιαμφισβήτητα, αυτή της Έλενας Παπαρίζου το 2005 με το τραγούδι “My Number One”.Η εκρηκτική Έλενα Παπαρίζου με το χορευτικό της ταλέντο, το ξεσηκωτικό και φοβερά σκηνοθετημένο τραγούδι της το οποίο συνδύαζε στοιχεία παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με σύγχρονο χορευτικό σκηνικό, έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση. Τους στίχους και την μουσική του τραγουδιού επιμελήθηκαν η Ναταλία Γερμανού και ο Χρήστος Δάντης.

Στην συνέχεια, η επόμενη, ή μάλλον οι επόμενες καλύτερες εμφανίσεις της χώρας μας στον διαγωνισμό ήταν αυτή της Καλομοίρας με το τραγούδι “My secret combination”, του Σάκη Ρουβά με το τραγούδι “Shake it”, και των Antique με το “Die for you”. Η εντυπωσιακή και γλυκιά Καλομοίρα εκπροσωπεί την χώρα μας στον διαγωνισμό το 2008, με τραγούδι σε μουσική Κωσταντίνου Πάτζη και στίχους Ποσειδώνα Γιαννόπουλου. Ο γεμάτος ενέργεια και δυναμισμό, Σάκης Ρουβάς, εκπροσωπεί την Ελλάδα το 2004. Τους στίχους του τραγουδιού του επιμελείται ο Νεκτάριος Τυράκης και την μουσική ο Νίκος Τερζής. Ο τελευταίος αναλαμβάνει και την μουσική του τραγουδιού των Antique, οι οποίοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό το 2001. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφονται από τον Νίκο Παππά. Και οι τρείς συμμετοχές οδηγούν την χώρα την τρίτη θέση και κερδίζουν την αγάπη και τις ψήφους του κοινού!

Ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, βλέπουμε την Ελλάδα να διαπρέπει στον μουσικό διαγωνισμό ξανά τόσο το 1977 όσο και το 1992, κερδίζοντας την πέμπτη θέση. Το 1977 με το τραγούδι “Μάθημα Σολφέζ” σε στίχους Σέβης Τηλιακού το οποίο ερμηνεύουν οι : Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπι Ουίλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη, και το 1992 με το τραγούδι “Όλου του κόσμου η ελπίδα” σε μουσική και στίχους Χρήστου Λαγού το οποίο ερμηνεύει η Κλεοπάτρα.

Επίσης, το 2013 οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης κατακτούν την έκτη θέση με το τραγούδι τους “Alcohol is free” σε μουσική και στίχους Ι. Κόζα ενώ στην έβδομη θέση κατατάσσεται η χώρα μας το 2007, το 2009 και το 2011. Το 2007 χάρη στο τραγούδι του Σαρμπέλ, “Yassou Maria” με στίχους Mack, και μουσική Άλεξ Παπακωσταντίνου και Marcus Englof. Το 2009, και πάλι, χάρη στον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι του “This is our night” σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου, και στίχους Craig Porteils και Cameron Giles-Webb. To 2011, τέλος, κατακτά την έβδομη θέση χάρη στο “Watch my dance” του Λούκα Γιόρκα και του Stereo Mike σε μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους Ελεάνας Βραχάλη.

2
Βασιλική-Σοφία Γεωργακοπούλου
Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ «Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος»

Latest Articles

Διάβασε επίσης...