Πηγή εικόνας: canal-midi.info

Ηχογράφηση από τη Ναταλία Σφήκα:

Ακόμη ένα βράδυ που κάθομαι σπίτι. Ακόμη ένα βράδυ που θα προτιμήσω τη συντροφιά του Netflix. Είναι αλήθεια πως μετά από ένα σημείο γίνεται εθιστικό, εγκλωβίζοντας τα θύματά του στον τηλεοπτικό του ιστό. Όμως, πώς μπορείς να αρνηθείς, όταν η μια παραγωγή είναι καλύτερη από την άλλη; Το αποψινό μου βράδυ, θα έχει ευρωπαϊκό αέρα, ταξιδεύοντας προς το Βορρά. Κάπου εδώ θα συναντήσουμε τα επιβλητικά χιονισμένα τοπία των Σκανδιναβικών χωρών και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται στο βάθος τους. Οι Φόνοι της Βαλχάλα είναι ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρομαι. Ένας serial killer που θα τρομοκρατήσει τον ήρεμο κόσμο της Ισλανδίας, με φαινομενικά αρρωστημένα κίνητρα. Όμως, μένοντας στην επιφάνεια, είναι αδύνατο να δεις τι κρύβεται βαθύτερα. Μια γρήγορη ματιά στην σειρά θα πείσει και τον πιο δύσκολο θεατή. Πάμε;

Γνωρίζοντας τη σειρά

Οι Φόνοι της Βαλχάλα, αποτελούν μια ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη για το Netflix. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκού χαρακτήρα αστυνομική σειρά, σκανδιναβικής παραγωγής. Την εμφάνισή της έκανε στις 13 Μαρτίου 2020 στην πλατφόρμα, με διθυραμβικές κριτικές. Πρόκειται για μια σειρά οχτώ επεισοδίων στην πρώτη σεζόν, ενώ το 2021, αναμένεται να κυκλοφορήσει και η δεύτερη. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Thordur Palsson, ενώ βασικοί πρωταγωνιστές αποτελούν οι, Björn Thors, Bergur Ebbi Benediktsson, Nína Dögg Filippusdóttir. Η σειρά καθηλώνει από την πρώτη κιόλας προβολή της, καθώς υπόσχεται να ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Οι Φόνοι της Βαλχάλα
Πηγή εικόνας: bbc.co.uk

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στο χιονισμένο Ρέικιαβικ, όπου μια σειρά από ανατριχιαστικές, αλλά παρόμοιες μεταξύ τους, δολοφονίες, ταράζουν την ηρεμία της Ισλανδικής πρωτεύουσας. Η φιλόδοξη και δυναμική Κάτα, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ηγείται της υπόθεσης. Λόγω έλλειψης, όμως, ανθρώπινου δυναμικού, αναγκάζεται να δεχτεί τη βοήθεια της Νορβηγικής Αστυνομίας. Ο επιθεωρητής Άρναρ είναι ο νέος συνεργάτης της, ένας άνθρωπος μοναχικός, μεθοδικός, αφοσιωμένος στη δουλειά του. Εσωστρεφής και σιωπηλός, παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, εγκλωβισμένος στα λάθη του παρελθόντος. Οι φόνοι φαίνονται να παρουσιάζουν ομοιότητες ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Όμως η αλήθεια κρύβεται βαθιά. 30 χρόνια πριν, σε ένα αναμορφωτικό ίδρυμα ανηλίκων στη Βαλχάλα, συνέβη κάτι τραγικό. 30 χρόνια μετά, η εκδίκηση ξυπνά και το θύμα γίνεται θύτης. Οι δύο αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να λύσουν την υπόθεση, σε έναν αγώνα δρόμου όπου θα πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια και τις αντοχές τους.

Οι Φόνοι της Βαλχάλα
Πηγή εικόνας: bbc.co.uk

Εστιάζοντας στην ανάλυση 

Οι Φόνοι της Βαλχάλα, είναι μια καλογυρισμένη αστυνομική σειρά, που κρατά σε εγρήγορση το κοινό σχεδόν σε όλη τη διάρκεια. Προσπαθεί να χτίσει με αργά και σταθερά βήματα την ατμόσφαιρα, αποφεύγοντας «πυροτεχνήματα» και βιαστικές κινήσεις. Με έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικά δομημένο τρόπο, προσθέτει ανατροπές στα καίρια σημεία του μύθου. Τα οχτώ επεισόδια της, είναι γεμάτα προσδοκίες, εκπλήξεις και καλά κρυμμένα μυστικά. Τοποθετημένη σε μια σκοτεινή, μουντή ατμόσφαιρα, επιτυγχάνει να φέρει το θεατή στο χώρο της. Με έναν μακρόσυρτο ρυθμό, η σκηνοθεσία μας ταξιδεύει ανάμεσα στα χιονισμένα τοπία της Ισλανδίας και στην φαινομενική ηρεμία των κατοίκων της. Οι σκληρές και αποκρουστικές σκηνές δεν λείπουν, προσθέτοντας την απαραίτητη πινελιά για τη δημιουργία του έργου. Αξίζει να σημειωθεί, πως η σειρά, ακολουθεί πιστά τα πρότυπα της Ισλανδικής Αστυνομίας, καθώς οι αστυνομικοί δεν φέρουν όπλο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Πηγή εικόνας: bbc.co.uk

Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η σωστή προσέγγιση των ηρώων της ιστορίας. Καλογραμμένοι χαρακτήρες, προσεχτικά διαμορφωμένοι ώστε να ενταχθούν με ακρίβεια στην υπόθεση. Αγέλαστοι, λιγομίλητοι, καταπιεσμένοι και παγιδευμένοι σε ζωές που ασφυκτιούν. Μέσα από συχνά flashbacks, δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στιγμές, όχι μόνο από την επαγγελματική, αλλά και από την προσωπική τους ζωή. Με ένα σενάριο απρόβλεπτο και ανατρεπτικό, Οι Φόνοι της Βαλχάλα, διεκδικούν επάξια μια θέση στις καλύτερες ευρωπαϊκές αστυνομικές σειρές. Όσο για το φινάλε; Τα λόγια είναι περιττά. Μια δοκιμή άλλωστε θα σας πείσει.

Πηγή εικόνας: bbc.co.uk

Ποια είναι η πραγματική Βαλχάλα;

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να παρακολουθήσει. Μια αστυνομική σειρά μυστηρίου που βασίζεται σε αποτρόπαια εγκλήματα και αρρωστημένα μυαλά. Όμως πότε, που και κυρίως γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Η ιστορία πηγαίνει 30 χρόνια πίσω σε ένα ίδρυμα ανηλίκων στη Βαλχάλα. Και κάπου εκεί, έρχεται η ώρα να αναρωτηθούμε, τι είναι η Βαλχάλα και γιατί επηρεάζει όλη την υπόθεση; Η προέλευση του ονόματος είναι από την λέξη «Valhöll» που σημαίνει «αίθουσα των σκοτωμένων». Πηγάζει από την μυθολογία των Βίκινγκς ή από την μυθολογία των Νορμανδών και της παγανιστικής θρησκείας τους. Η θρησκεία αυτή, επιβίωσε και συνέχισε να υπάρχει και μετά τον εκχριστιανισμό των χωρών της Σκανδιναβίας. Η Βαλχάλα λοιπόν, ήταν το μυθικό μέρος που βρισκόταν στο Άσγκαρντ, όπου βασίλευε ο θεός Όντιν. Σε αυτό το μέρος κατέληγαν οι νεκροί που πέθαιναν στην μάχη.

Οι Φόνοι της Βαλχάλα
Πηγή εικόνας: wikipedia.com

Οι ομοιότητες

Η Βαλχάλα, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή από την προηγούμενη, αποτελούσε έναν χώρο βασανιστηρίων ανήλικων αγοριών, όπου κρατούνταν μυστικό για 3 δεκαετίες. Ένα μυστικό που πολλοί γνώριζαν, αλλά για το οποίο κανείς ποτέ δεν μίλησε. Ένα μυστικό που φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από την σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Αποτελώντας ένα άκρως επίκαιρο θέμα, Οι Φόνοι της Βαλχάλα έρχονται να θίξουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ένα τεράστιο σκάνδαλο με εμπλεκόμενους πολίτες πέραν πάσης υποψίας. Γονείς που, αν και υποπτεύονταν, αδιαφόρησαν. Υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα, που δεν δίστασαν πουθενά για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους. Και μια κοινωνία φαινομενικά ιδανική και δεμένη, με στόματα κλειστά, στόματα που αν έλεγαν την αλήθεια, όλα θα ήταν διαφορετικά. Ένα διεφθαρμένο κοινωνικό πρότυπο που παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη σημερινή εποχή.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Series Review: Οι Φόνοι της Βαλχάλα (Valhalla Murders). Ανακτήθηκε από oidikesmoustigmes.gr
  • The Valhalla Murders: Κάτι παραπάνω από μια απλή υπόθεση φόνων. Ανακτήθηκε από maxmag.gr
  • Σειρά Netflix – Οι φόνοι της Βαλχάλα. Ανακτήθηκε από fosonline.gr
  • Οι φόνοι της Βαλχάλα (The Valhalla murders) (TV Series 2019) (Netflix). Ανακτήθηκε από myfilm.gr
  • Τι είναι επιτέλους αυτή η Βαλχάλα; Ανακτήθηκε από e-daily.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

REVIEW OVERVIEW
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Previous articleΟι στιλιστικές εμφανίσεις που ξεχώρισαν στους ημιτελικούς της Eurovision
Next articleΖώρζ Σερά: «Κολυμβητές στην Asnières»
'Σπούδασα στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο καθώς η αγάπη μου για το περιβάλλον εκδηλώθηκε από πολύ μικρή. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ζώα για αυτό και έχω ήδη 3 στο σπίτι μου. Λατρεύω την φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή προς το παρόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Απολαμβάνω να ταξιδεύω διαρκώς καθώς θέλω να γνωρίζω συνεχώς καινούρια πράγματα. Είμαι φανατική οπαδός των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου. Από μικρή μου άρεσε να γράφω δικά μου ποιήματα και να αναλύω κάθε βιβλίο που διαβάζω γιατί με αυτό τον τρόπο ερχόμουν πιο κοντά σε κάτι διαφορετικό. Αγαπημένη συγγραφέας, η μοναδική Αγκάθα Κρίστι.
oi-fonoi-ths-balxala-otan-h-ekdikish-zhta-dikaiwshΟι Φόνοι Της Βαλχάλα είναι μια σειρά πολλά υποσχόμενη. Στα 8 επεισόδιά της θίγει σημαντικά ζητήματα γύρω από τη ζωή, τις επιλογές και τις συνέπειες που έχει κάθε πράξη. Είναι καθηλωτική, συγκλονιστική, γεμάτη αγωνία, σασπένς και ανατροπές. Ιδανική για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

1 COMMENT

  1. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due
    to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

Comments are closed.