Πηγη Pinterest

Το Μάρτιο του 2020, η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε σε νέες συνθήκες εργασίας αλλά και εκπαίδευσης. Με την επιβολή γενικευμένου lockdown, πλήθος εργαζομένων υποχρεώθηκε σε μία νέα εργασιακή πραγματικότητα, ενώ η πλειονότητα των μαθητών και των φοιτητών παρακολούθησε τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Σχεδόν 8 μήνες μετά κι ενώ είχαμε σταδιακά επιστρέψει σε μία κανονικότητα , η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στη λήψη νέων σκληρών μέτρων. Από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα τέθηκε ξανά σε γενική απαγόρευση. Κατα συνέπεια, έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση.

Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας. Αποτελούν ,για την ώρα, κάτι αναγκαίο προκειμένου να ακολουθήσουν τη φυσιολογική τους ροή η εκπαίδευση και η εργασία. Ωστόσο τίθεται το εξής ερώτημα: Κατά πόσο είναι εύκολο ένας άνθρωπος να είναι το ίδιο αποδοτικός στη συνθήκη αυτή; Πόσο επηρεάζει την ψυχολογία του;

Θα εστιάσουμε λοιπόν, στις δυσκολίες που εμπεριέχονται στο καθεστώς αυτό και θα εξετάσουμε έναν προς έναν τους παράγοντες που το δυσχεραίνουν.

Τηλεργασία

Η ιδέα της τηλεργασίας πριν από λίγο καιρό για κάποιους φάνταζε ιδανική έως και κινηματογραφική. Ξυπνάς, φοράς τα πιο άνετα ρούχα σου, φτάχνεις τον καφέ σου, κάθεσαι αναπαυτικά στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή σου και ξεκινάς απερίσπαστος την εργασία σου. Τί γίνεται όμως όταν λόγω γενικής απαγόρευσης όλη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι; Πώς μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος όταν έχεις να διαχειριστείς σύζυγο και παιδιά που ενδεχομένως βρίσκονται στη ίδια κατάσταση μ’εσένα ; Είναι δεδομένο πως για να είναι κάποιος αποδοτικός χρειάζεται να δουλεύει σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς παρεμβολές, οπότε στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δυσκολεύεται πολύ να φέρει εις πέρας τον ημερήσιο φόρτο εργασίας. Πόσω μάλλον όταν χρειάζεται να συμμετέχει σε εταιρικά meeting μέσω τηλεδιάσκεψης. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους εξωτερικούς παράγοντες και αυτό είναι κάτι που προκαλεί έντονο άγχος στους εργαζομένους ακόμα και προστριβές με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Μία καθημερινή ψυχοφθόρα διαδικασία για κάποιους.

Τηλεκπαίδευση

Πλήθος μαθητών και φοιτητών εκδήλωσαν την ευχαρίστησή τους όταν πρωτοανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Η γενιά της ψηφιακής εποχής θεώρησε οτι θα τα καταφέρει στη νέα αυτή πραγματικότητα και πράγματι,ορισμένοι το προτιμούν. Ωστόσο, η τηλεκπαίδευση περιλαμβάνει κι αυτή αρκετά μεινοκτήματα αν λάβουμε υπόψιν οτι για κάποιους η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι δεδομένη. Εν έτει 2020 φαντάζει απίθανο για ορισμένους, κι όμως ναι, υπάρχει μεγάλη μερίδα παιδιών που δυστυχώς στερούνται αυτή τη δυνατότητα. Αυτομάτως λοιπόν αποκλείονται απ’την εναλλακτική λύση της τηλεκπαίδευσης και στερούνται το δικαίωμά τους στη γνώση.

Ακόμα όμως και παιδιά που έχουν τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Κακά τα ψέματα, το να παρακολουθείς ένα μάθημα δια ζώσης δεν είναι το ίδιο με το να το παρακολουθείς ηλεκτρονικά. Χάνεται η αμεσότητα, το ενδιαφέρον -ενδεχομένως- και η συγκέντρωση είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Οι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αποσπάσουν ένα παιδί ή εναν φοιτητή είναι πιο ισχυροί, καθώς μην ξεχνάμε οτι ζούμε στην εποχή των social media.  H σχέση που έχουμε με αυτά τα μέσα είναι άκρως εξαρτητική και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωσή μας σε κάτι άλλο πέρα από αυτά.

Ίσως να το ξανασκεφτούμε;

Υπάρχουν πολλοί φανατικοί υποστηρικτές της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν να συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας. Βλέπουμε όμως πως όσο κι αν η τεχνολογία εξελίσσεται, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωή όπως την έχουμε συνηθίσει. Η καθημερινότητά μας ,με τα καλά της και τα άσχημά της είναι προτιμότερο να συνεχίσει να υπάρχει χειροπιαστά και βιωματικά και όχι πίσω από μία οθόνη. Εξάλλου είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ. Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν για όσο διαρκέσει κι ύστερα ας διεκδικήσουμε τη ζωή μας πίσω.

Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.