Ο τροπικός του Αιγόκερω από τον Μίλλερ

Τροπικός του Αιγόκερω: Ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους!

Αγαπημένα μου πλάσματα,

αυτήν την εβδομάδα αποφάσισα να κάνουμε ένα ξεσκόνισμα στα αγγλικά μας με τον αγαπημένο Χένρυ Μίλλερ και το Ο τροπικός του Αιγόκερω. Στα αγγλικά Tropic of Capricorn γιατί όπως και να το κάνεις άλλο πράγμα το πρωτότυπο.

Ο τροπικός του Αιγόκερω

Σε αυτό το αριστούργημα, Ο τροπικός του Αιγόκερω, ο ευφυής Μίλλερ κερδίζει το κοινό. Μαζί με τον άλλο τροπικό, Ο τροπικός του Καρκίνου, και τη Μαύρη άνοιξη ο Μίλλερ καθιερώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερος, δεν θυμίζει κανέναν άλλον και με λέξεις που συχνά ενοχλούν.

Το story

Μιας που εγώ γράφω στα ελληνικά και το βιβλίο είναι στα αγγλικά ας μπλέξουμε λίγο τις λέξεις, δεν πειράζει. Καλοκαίρι είναι, ας μην είμαστε αυστηροί!

Ο Μίλλερ μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη του μεσοπολέμου. Μέσα από την παράνοια της δουλειάς και την προσπάθεια του ανθρώπου να μείνει ζωντανός μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Με αγωνία για τη διατήρηση της ανθρώπινης υπόστασης, μια υπόσταση που όλο και περισσότερο βυθίζεται στο οχτάωρο που δεν είναι οχτάωρο και στο απρόσωπο της καθημερινότητας. Πώς επιβιώνει ένας συγγραφέας σε μια μεγάλη πόλη όπως η Νέα Υόρκη; Πώς το αμερικάνικο όνειρο γίνεται εφιάλτης;

Είναι masterpiece. Remarkable, fabulous, absolutely marvelous, που λένε και κάτι φίλοι!

Miller V.H., Tropic of Capricorn, Penguin books, 2015

Για το καλοκαίρι, για τον χειμώνα, για εσάς, για έναν φίλο που θέλει να παραιτηθεί από τη δουλειά του, ή που πρέπει να παραιτηθεί και δεν το ξέρει! Ή για εσάς που έχετε υπαρξιακές αναζητήσεις. Μην τον πάρετε όμως και πολύ σοβαρά τον Μίλλερ!

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ.1. Ο Τροπικός του Αιγόκερω είναι ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους. Βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο ενώ ο αντίστοιχος στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι ο Τροπικός του Καρκίνου. Εντελώς κατά τύχη ο Μίλλερ έγραψε και ένα βιβλίο με τίτλο Ο τροπικός του Καρκίνου. Ο Τροπικός του Αιγόκερω περνάει από πολλές χώρες, η φωτογραφία ίσως να δείχνει μια απ’ αυτές!

Υ.Γ.2. Αν χάσατε κάποιο από τα προηγούμενα βιβλία και δεν θέλετε το αγγλικό ανάγνωσμα εδώ darlings: Διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ, τι άλλο; και Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, και ο Τρότσκι. Ή βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση και για να διαβάσετε και καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

 
Ελένη Γρηγοριάδη
Το όνομά μου είναι Ελένη και δυσκολεύομαι να γράφω για τον εαυτό μου. Γράφω γιατί μου αρέσει να βάζω τις λέξεις τη μια δίπλα στην άλλη! Διαβάζω γιατί μου αρέσει να βλέπω κι άλλους κόσμους.. αγαπώ τα βιβλία, ακόμα και αυτά που δεν είναι καλά! Αγαπώ τον αθλητισμό, το θέατρο και τη φωτογραφία. Έχω σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και ψάχνω να βρω το επόμενο… Διαβάστε μωρέ και ‘σεις καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...