Πηγή εικόνας: taneatisthechnis.com

Μέσα στα πολύχρωμα στενά της φωτεινής Πλάκας ανακάλυψα έναν από τους πιο καλοστημένους χώρους τέχνης στην Αθήνα, την Arch Gallery. Διαθέτοντας μια εκθεσιακή αίθουσα  η οποία πλημμυρίζει με φως, ένα αναζωογονητικό αίθριο, ένα εργαστήριο κεραμικής και μια σπουδαία βιβλιοθήκη, καθίσταται ένας από τους πιο λαμπρούς εκθεσιακούς χώρους στην Μητρόπολη. Αυτή την περίοδο, φιλοξενεί το ημερολόγιο ακουαρέλων και γκουάζ “Postcards” του πολυσυζητημένου Matthew Wong.

Matthew Wong
Πηγή εικόνας: archathens.org

Η αρχή

Ο Μatthew Wong γεννήθηκε στον Καναδά το 1984 αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στο Χόνγκ Κόνγκ όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία επτά ετών. Aν και επέστρεψαν πίσω στον Καναδά, όταν ο Μatthew Wong ήταν στην εφηβεία του, το γεγονός  αυτό τον κατάστησε έναν ταξιδιώτη του κόσμου, επηρεασμένο από διαφορετικές κουλτούρες της σύγχρονης ιστορίας και της τέχνης.

Η έκθεση ζωγραφικής ”Postcards” ήταν προγραμματισμένη να ακολουθήσει το καλοκαιρινό residency του καλλιτέχνη στο ARCH , τον περασμένο Μάϊο. Τα σχέδια όμως ματαιώθηκαν μετά από την αυτοκτονία του τον Οκτώβριο του 2019, στα τριανταπέντε του χρόνια.

Η ζωή του

Ο καλλιτέχνης ήταν όντως από τους πιο παραγωγικούς ζωγράφους της εποχής του, δημιουργούσε τουλάχιστον δύο έργα ημερησίως και περνούσε σχεδόν όλη του την ημέρα στο στούντιο του. Οι ζωγραφιές του φαίνονται σαν ψυχεδελικές περιγραφές της φύσης με μεγάλες αναφορές στον κινέζικο τρόπο αισθητικής και τεχνικής με μελάνι. Στα ταξίδια του κουβαλούσε πολύ συχνά μαζί του τις ακουαρέλες και τα γκουάζ του. Με αυτόν τον τρόπο τακτοποιούσε τον χρόνο της πραγματικότητας του ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να ξεδιαλύνει τις ανησυχίες που πηγάζουν από την αβεβαιότητα του σήμερα.

Matthew Wong
Πηγή εικόνας: archathens.org

Ο Matthew Wong έπασχε από το σύνδρομο Τουρέτ, ένα σύνδρομο αυτισμού, και από μια αβάσταχτη μελαγχολία από την ύπαρξη του κόσμου. Στα είκοσι πρόσφατα έργα του καλούμε να παρατηρήσουμε φαντασιακούς ή πραγματικούς τόπους όπου τα όνειρα του καλλιτέχνη έχουν έρθει στη ζωή. Οι τόποι αυτοί δεν είναι απαραίτητα σταθεροί. Eίναι φωτογραφικές στιγμές του πνεύματος μέσα στον χώρο-χρόνο, εκεί που τα όνειρα του καλλιτέχνη πήραν υλική μορφή .

Η αποστροφή του καθώς και η ανησυχία του για τον κόσμο περιγράφετε πολύ έντονα μέσα από την τοποθέτηση της μικροσκοπικής και αμελητέας ανθρώπινης φιγούρας που παρατηρούμε στα πολύχρωμα τοπία του Μatthew Wong. Τοπία που εστιάζουν στην φευγαλέα ύπαρξη του ανθρωπίνου σώματος αλλά και πνεύματος, μέσα στο μεγαλείο της φύσης και των χρωμάτων. Τοπία χωρίς «πραγματική» τοποθεσία. Τοπία που περιγράφουν τον χρόνο και όχι την φυσιογνωμία τους. Ο θεατής, λοιπόν καλείται να ονειρευτεί τα χρώματα του ουρανού, να νιώσει την δύναμη του έναστρου πέπλου του σύμπαντος μπροστά στην αβεβαιότητα της ύπαρξης του.

Ένα ταξίδι στους πραγματικούς στοχασμούς μας, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Σεπτεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2020 και συνοδεύεται από μια πλήρως εικονογραφημένη έκδοση με κείμενο της ιστορικού τέχνης Winnie Wong.

ARCH

Γκούρα 5

10558 Αθήνα

(Το επίσημο site)

Η είσοδος είναι δωρεάν

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο (11 π.μ. – 6 μ.μ.) ή κατόπιν ραντεβού.

Παρόμοια άρθρα :

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

1 COMMENT

Comments are closed.