Πηγή: https://columbine.wikia.org/

Σκληρός κι εκκεντρικός, ακραίος και πολυδιάστατος δεν παύει ποτέ να σοκάρει την κοινή γνώμη. Αντίπαλος του ίδιου του του εαυτού και βαθιά φιλοσοφημένος. Tο φαινόμενο της μουσικής βιομηχανίας που ακούει στο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Marilyn Manson, γεννιέται σαν σήμερα το 1969 στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ένα κομμάτι του εαυτού μου διστάζει να πλησιάσει τους ανθρώπους, επειδή φοβάμαι μήπως σηκωθούν και φύγουν.»

Γεννημένος ως Μπράιαν Χιου Γουόρνερ, ο Marilyn Manson μεγάλωσε σε ένα άκρως θρησκόληπτο περιβάλλον, φοιτώντας μάλιστα στο Ρωμαιοκαθολικό Heritage Christian School. Ακραίος και επαναστατικός από την εφηβεία του, πάει κόντρα στα στερεότυπα και τα πιστεύω με τα οποία γαλουχήθηκε και στα είκοσι του δημιουργεί μια hard rock μπάντα με τον κιθαρίστα Daisy Berkowitz. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που ξεσήκωσε cult following, τους Marilyn Manson & the Spooky Kids. Εξού και η αναφορά του Charles Manson στο όνομα τους, ο οποίος είχε ιδρύσει την δική του θρησκευτική και καλλιτεχνική αίρεση τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο ο Marilyn Manson, το πάει πιο πέρα και στολίζει το επώνυμο ενός από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της ανθρωπότητας, με το όνομα της γυναικείας φινέτσας και θελκτικότητας, με αυτό της Marilyn Monroe. Με λίγα λόγια, ο Marilyn Manson αποτελεί το πρότυπο της διαστροφής και της εναλλακτικότητας στη τέχνη.

Πηγή: www.ghostcultmag.com/

«Το φορτίο της πρωτοτυπίας είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να αποδεχτούν. Προτιμούν να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και αφήνουν να τους λέει τι πρέπει να τους αρέσει, τι πρέπει να αγοράζουν και με τι πρέπει να γελάνε.»

Αν κάτι μισεί ο Manson, αυτό είναι σίγουρα η μιζέρια, η στασιμότητα, αλλά και τα «καλούπια». Ουδέποτε δίστασε να πειραματιστεί με την εμφάνιση του, σχηματίζοντας γύρω από τη φήμη του ένα σωρό μύθους. Ένας απ΄αυτούς, θέλει τον διάσημο μουσικό να έχει αφαιρέσει τα πλευρά του για να αυτοϊκανοποιείται. Ένας άλλος, υποστήριζε πως στη συναυλία που έδωσε στο καρναβάλι του 1996 στο New Jersey, είχε σκοπό να αυτοκτονήσει μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε τελικά…

Manson
Πηγή: www.itl.cat/

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέουν όποιον έχει διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά με παράνομες και ανήθικες δραστηριότητες.»

Columbine, 20 Απριλίου, 1999. Δυο τελειόφοιτοι μαθητές δε σκοτώνουν απλά όποιον βρουν μπροστά τους μέσα σε ένα λύκειο. Υπάρχει από πίσω ολόκληρο πλάνο με εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες πυρκαγιάς. Δώδεκα παιδιά κι ένας καθηγητής χάνουν τη ζωή τους στο μακελειό. Το δολοφονικό δίδυμο αυτοκτονεί επί τόπου.

Ήταν η ίδια εποχή που η μπάντα του Manson γνώριζε τεράστια εμπορική επιτυχία. Λίγο ο στίχος τους, λίγο η εμφάνιση τους, το συγκρότημα βρέθηκε στο επίκεντρο διάφορων κατηγοριών. Θρησκευτικές αλλά και γονεϊκές μερίδες δε δίστασαν να κατηγορήσουν την παρέα του Manson για υποκίνηση βιασμών, χρήση ναρκωτικών, απόπειρες αυτοκτονίας. Όλο το βάρος της σφαγής στο Columbine έπεσε πάνω στη μπάντα και στον ίδιο τον τραγουδιστή. Ολόκληρες επιχειρήσεις των ΜΜΕ, άφησαν να εννοηθεί πως δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος οπλοχρησίας των δύο μαθητών, πέρα από την «αγάπη» και τον φανατισμό στον Manson και στα τραγούδια του. Η στάση του και η απάντηση του ήταν μάλλον αρκετά πιο σοφή από όλων αυτών που έπεσαν πάνω του. Όταν ρωτήθηκε πως θα αντιδρούσε αν συναντούσε τους σφαγείς από κοντά εκείνος απάντησε «…πως θα έκανα κάτι που μάλλον κανένας άλλος δεν έκανε. Θα μιλούσα μαζί τους».

Manson
Πηγή: www.gq.com/

«Η μουσική είναι η πιο δυνατή μορφή μαγείας.»

Κι όμως, ο Marilyn Manson εκτός της μουσικής, λατρεύει κι άλλες μορφές τέχνης. Στον ελεύθερο του χρόνο ζωγραφίζει, έχοντας μάλιστα κατά καιρούς εκθέσει τα έργα του. Οι κριτικές ανάμεικτες, καθώς ο Max Henry παρομοίασε τα έργα του με αυτά κάποιου «…ψυχιατρικού ασθενούς που χρήζει θεραπείας». Ωστόσο με τα χρόνια ο διάσημος καλλιτέχνης αφιερώνεται ολοένα και περισσότερο στη ζωγραφική, έχοντας στην ιδιοκτησία του πλέον τη δική του γκαλερί, την Celebritarian Corporation που εδρεύει στο Λος Άντζελες. Στον Marilyn Manson επίσης αρέσει η τηλεόραση και ο κινηματογράφος καθώς δε χάνει ευκαιρία να κάνει μικρές εμφανίσεις.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα που σίγουρα άφησε βαθιά τις ρίζες της στο πελώριο αυτό δέντρο της τέχνης. Είτε με τη μουσική του, είτε με τους πίνακες του, είτε με τις φιλανθρωπίες του, είτε με τη γενικότερη στάση του, ο Marilyn Manson είναι από αυτούς που ακόμη κι αν κάποιος τον μισεί, στα μύχια της ψυχής του θα βρει έστω λίγο θαυμασμό για τον πολυτάλαντο και ιδιόμορφο αυτόν καλλιτέχνη. 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • https://el.wikipedia.org/
  • https://unbelievable-facts.com/

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

4 COMMENTS

Comments are closed.