Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, και ο Τρότσκι

Ένα μυθιστόρημα για τη δολοφονία του Τρότσκι και όχι μόνο

Αγαπημένα μου πλάσματα,

χαιρετώ και αυτήν τη ζεστή εβδομάδα! Η αλήθεια είναι πως είχα στο νου μου κάποιο άλλο βιβλίο αλλά τελικά θα σας πω για το Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά. Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο, προσεγμένο και αγωνιώδες γραμμένο από τον Λεονάρδο Παδούρα.

Λεονάρδο Παδούρα

Ο Παδούρα γεννήθηκε στην Κούβα και Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά εκτυλίσσεται επίσης εκεί. Είναι ένα ταλαντούχος συγγραφέας και έχει βραβευτεί ιδιαίτερα για τα αστυνομικά μυθιστορήματα που γράφει ενώ είναι παγκοσμίως γνωστός. Μπορείτε να τον αναζητήσετε. Οι Λατίνοι συγγραφείς έχουν κάτι διαφορετικό πάντα!

Padura L., Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, μτφρ. Αθανασίου Κ., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011 (1η έκδοση)

Ο Τρότσκι είναι ένα γνωστό πολιτικό πρόσωπο του 20ού αιώνα. Αγωνίστηκε για τα ιδανικά του, την ουτοπία, έκανε λάθη, εξορίστηκε και κυνηγήθηκε φοβερά από τον Στάλιν για να φτάσει στην Κούβα όπου και δολοφονήθηκε. Ο Παδούρα με αφορμή αυτό το πραγματικό γεγονός ακολουθεί ουσιαστικά τρεις ζωές. Η μια είναι του αφηγητή του βιβλίου στον οποίο ο Ραμόν Μερκαντέρ αφηγείται τις ιστορίες του. Μέσα από την αφήγηση αυτού που τελικά δολοφόνησε τον Τρότσκι ακολουθούμε και τον ίδιο. Από τότε που τον εξόρισαν μέχρι τη στιγμή που κατέληξε στην Κούβα. Θα δούμε ακόμα και τη Φρίντα, το Γαλάζιο Σπίτι και τον Ριβέρα!

Πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία

Πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία γίνονται ένα προκειμένου να συνθέσουν το σκηνικό καταδίωξης, της εσωτερικής πάλης που βίωνε ο Τρότσκι, των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα και απέναντί του. Παράλληλα ο Ραμόν Μερκαντέρ, ο δολοφόνος του Τρότσκι, αφηγείται τη δική του ζωή. Πώς από τον Ισπανικό Εμφύλιο καταλήγει κανείς να δολοφονήσει τον Τρότσκι; Πώς ένας νέος άνθρωπος με αγάπη γα τη ζωή, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη αφαιρεί τη ζωή μιας τέτοιας φιγούρας;

Επιλογές

Αν η ζωή μας είναι μια σειρά από επιλογές δικές μας και των γύρω μας, πώς τελικά αυτά συνδέονται; Ποιος ο αντίκτυπος των όσων επιλέγουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για τις τύψεις; Ο Ντοστογιέβσκη έχει τις απαντήσεις του σε αυτά και ο Παδούρα τις δικές του. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά ακολουθεί τις ζωές ανθρώπων που, απλά, έτυχε να καθορίσουν την ιστορία. Μέσα από τις εσωτερικές, και εξωτερικές, συγκρούσεις των πρωταγωνιστών βλέπουμε την ουτοπία να απομακρύνεται, ζωές να χάνονται στο όνομα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, ενώ άλλοι θα πουν στο όνομα των ιδανικών και των πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον. Η αλήθεια δεν είναι κάπου στη μέση. Η ανθρωπότητα μετράει πολλούς νεκρούς στο όνομα της ελευθερίας και μόνο. Το ποιος είναι πίσω και ποιος είναι μπροστά είναι μια άλλη ιστορία και κάτι που επαναλαμβάνεται σταθερά.

Επειδή αγαπάμε και τα ψέματα

Αν και εδώ δεν είναι χώρος για πολιτική ανάλυση, η ζωή μας ολόκληρη είναι δεμένη με την πολιτική και δεν μπορούμε να αποχρωματίζουμε τα πάντα. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά προσφέρει πολλά. Είναι ένα απολαυστικό, καλογραμμένο και γεμάτο αγωνία βιβλίο, ακόμα κι αν ξέρεις το τέλος. Δεν είναι αλήθεια όλα όσα γράφει ο Παδούρα, μα έτσι κι αλλιώς δεν μας αρέσουν μόνο οι αλήθειες.

Και όλα θα πάνε καλά!
Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Η φωτογραφία δεν είναι και τόσο άσχετη με το βιβλίο. Κι αφού ξέρω πως δεν χάνετε κανένα βιβλίο βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερο φως!

 
Ελένη Γρηγοριάδη
Το όνομά μου είναι Ελένη και δυσκολεύομαι να γράφω για τον εαυτό μου. Γράφω γιατί μου αρέσει να βάζω τις λέξεις τη μια δίπλα στην άλλη! Διαβάζω γιατί μου αρέσει να βλέπω κι άλλους κόσμους.. αγαπώ τα βιβλία, ακόμα και αυτά που δεν είναι καλά! Αγαπώ τον αθλητισμό, το θέατρο και τη φωτογραφία. Έχω σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και ψάχνω να βρω το επόμενο… Διαβάστε μωρέ και ‘σεις καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...