Διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ, τι άλλο;

Για ένα ταξίδι πίσω, και μπρος, στον χρόνο

Αγαπημένα μου πλάσματα,

ένα από τα πλέον κλασικά βιβλία είναι η συλλογή διηγημάτων του Τσέχωφ με τίτλο Διηγήματα. Είναι ένα γαλάζιο βιβλιαράκι που όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας. Αυτό ακριβώς θα είναι και το βιβλίο μας γι’ αυτήν την εβδομάδα:

Τσέχωφ Α.Π., Διηγήματα, μτφρ. Σιμόπουλος Κ., Αθήνα: Θεμέλιο, 2000 (2η έκδοση)

Ο Τσέχωφ είναι ο Τσέχωφ. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1860, έζησε στη Ρωσία και πέθανε στη Ρωσία το 1904. Έγραψε διηγήματα, νουβέλες και θεατρικά. Κι αν δηλαδή δεν έχετε διαβάσει κάποιο διήγημά του θα έχετε-ελπίζω-δει κάποιο θεατρικό του. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει μικρές χιουμοριστικές ιστορίες ενώ σπούδασε ιατρική. Ο Τσέχωφ πρόσφερε τις υπηρεσίες του δωρεάν σε εκέινους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Χιούμορ, αλληγορία και ειλικρίνεια…

Στο Διηγήματα περιλαμβάνονται περίπου 50 μικρές ιστορίες. Κάποιες είναι αστείες, κάποιες όχι. Κάποιες θα σε κάνουν να βάλεις και τα κλάματα και κάποιες άλλοες να δακρύσεις από τα γέλια. Στόχος του Τσέχωφ ήταν η σάτιρα της πολιτικής σκηνής της εποχής του και του ανθρώπου. Συγκεκριμένα του Ρώσου ανθρώπου και ακόμα πιο συγκεκριμένα του Ρώσου δημόσιου υπαλλήλου. Πολλοί Ρώσοι συγγραφείς άλλωστε της εποχής του ασχολήθηκαν με αυτήν ακριβώς τη φιγούρα. Έτσι κι εκείνος. Πώς οι άνθρωποι αλλοτριώνονται μέσα από τη δουλειά, πώς η δουλειά και οι τίτλοι απομακρύνουν τον άνθρωπο από την ανθρώπινη υπόστασή του; Πάντα με χιούμορ, μαύρο πολλές φορές, και με πολύ δυνατές αλληγορίες ο Τσέχωφ καταφέρνει να μπήξει το μαχαίρι στο κόκαλο και να πει αυτό ακριβώς που θέλει.

…και μια κραυγή αγωνίας για τον άνθρωπο

Μέσα από τα ευτράπελα, τον σουρεαλισμό και το γλυκόπικρο χιούμορ ο Τσέχωφ αγωνιά για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του μέσα σε μια κοινωνία που συχνά απέχει πολύ από το να είναι φιλική. Μια κοινωνία όπου η δουλειά είναι το παν, τα χρήματα κινούν όλα τα νήματα και δεν υπάρχει καμία θέση για όσους αποκλίνουν έστω και λίγο από το προτεινόμενο πρότυπο. Οτιδήποτε πέραν του οκταώρου δεν χωράει στον κόσμο που έχουμε φτιάξει με τόση προσοχή και τάξη.

Ο θάλαμος 6, Το θαυμαστικό, Οι μπότες και Ούτε στάλα βότκα 

Είναι μόνο λίγες από τις πολλές μικρές ιστορίες που θα διαβάσετε στη θαυμάσια συλλογή Διηγήματα. Δεν είναι ένας συγγραφές για να ταυτιστείς, είναι ένας συγγραφές για να ξεσηκωθείς. Ο Τσέχωφ μας θυμίζει πως ο κόσμος που ζούμε δεν είναι τέλειος. Για την ακρίβεια απέχει πολύ από αυτό. Καθήκον μας όμως είναι να τον κάνουμε καλύτερο, να συμπονέσουμε και να χωρέσουμε όσους περισσότερους μπορούμε και να μην κλείνουμε τα μάτια σε όσα δεν μας αρέσουν!

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ.1. Η εικόνα δεν υπονοεί κάτι, αλίμονο. Απλά ταίριαζε με το εξώφυλλο του βιβλίου και έχει τέσσερα διαφορετικά φύλλα.

Υ.Γ.2. Αν χάσατε κάποια από τα προηγούμενα βιβλία εδώ Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, και ο Τρότσκι και Βιβλία εναντίον τσιγάρου, ένα πραγματικό δίλημμα ή βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερο φως!

 
Ελένη Γρηγοριάδη
Το όνομά μου είναι Ελένη και δυσκολεύομαι να γράφω για τον εαυτό μου. Γράφω γιατί μου αρέσει να βάζω τις λέξεις τη μια δίπλα στην άλλη! Διαβάζω γιατί μου αρέσει να βλέπω κι άλλους κόσμους.. αγαπώ τα βιβλία, ακόμα και αυτά που δεν είναι καλά! Αγαπώ τον αθλητισμό, το θέατρο και τη φωτογραφία. Έχω σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και ψάχνω να βρω το επόμενο… Διαβάστε μωρέ και ‘σεις καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...