Exclusive Content:

Munich: The Edge of War: Το απόλυτο πολιτικό θρίλερ

Η Συμφωνία του Μονάχου και μια πλεκτάνη προδοσίας.

Ένα ίσως ξεχασμένο ιστορικό γεγονός, που συνδέεται με την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επανέφερε στη μνήμη της σύγχρονης Ευρώπης, το 2017, ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις με το έργο του Μόναχο. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ, βγαλμένο από τα σπλάχνα της περιβόητης «Συμφωνίας του Μονάχου». Ερχόμενοι στο πιο πρόσφατο παρελθόν και στα τέλη του 2021, το Netflix ανέλαβε να μεταφέρει το εν λόγω βιβλίο στις οθόνες, με τον επίσημο τίτλο Munich: The Edge of War. Το αποτέλεσμα; Απλώς μοναδικό, ειδικά για όσους έχουν πρώτα διαβάσει και ύστερα επιλέγουν να δουν…

Περί τίνος πρόκειται

Σεπτέμβριος 1938. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, έκρυθμη όσο σπανίως. Ο Χίτλερ, αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο, δεν ακούει τίποτα και κανέναν. Από την άλλη ο Τσάμπερλεν μάχεται για να του αλλάξει γνώμη, πασχίζει και υπόσχεται ειρήνη στο λαό του. Ο Πολ και ο Λέγκατ θα συναντηθούν στο Μόναχο μετά από έξι χρόνια. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα βρεθούν ως δυο καλοί φίλοι από τα παλιά. Ο Πολ, στο βαγόνι του Φύρερ, με το προσωπείο του φανατικού υποστηρικτή, σχεδιάζει μια καλοστημένη πράξη αντίστασης σε όλη την ιδεολογία για την οποία κάποτε τσακώθηκε με τους φίλους του. Ο Λέγκατ, ως προσωπικός μεταφραστής και γραμματέας του Τσάμπερλεν, δέχεται να βοηθήσει τον Γερμανό άλλοτε συμφοιτητή του.

Παίζοντας με την φωτιά και κάτω από τις καλογυαλισμένες μπότες των Ναζί, οι δυο φίλοι συνεργάζονται με την ελπίδα να μην υπογράψει ο Τσάμπερλεν τη Συμφωνία του Μονάχου. Ο Πολ θεωρεί πως μάχεται για το καλό της ανθρωπότητας, ο Τσάμπερλεν όμως πιστεύοντας πως έτσι θα εξασφαλίσει την ειρήνη, υπογράφει με αποτέλεσμα να συνομολογηθεί η προσάρτηση της Σουδητίας στο Γ’ Ράιχ.

Munich: The Edge of War
Πηγή εικόνας: theupcoming.co.uk
Σχολιασμός

Κρατώντας αναλλοίωτο το κομμάτι της ιστορίας, η ταινία κρατά ένα παλμό τόσο δυνατό, όσο και το βιβλίο. Με σκηνές που ακολουθούν πιστά την μυθοπλασία του Χάρις, η πλοκή δίνεται με τρόπο που δεν αγγίζει καν την υπερβολή ή την μεταβολή ιστορικών στοιχείων, καθώς οι θεατές έχουν χορτάσει από παρόμοιες παγίδες. Η ταινία Munich: The Edge of War δεν φλυαρεί, ούτε ηθικολογεί. Έχοντας ως γνώμονα τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1938, συγγραφέας και σκηνοθέτης δημιουργούν ένα άρτιο και συνάμα άψογο σενάριο.

Μιλώντας για τη σκηνοθεσία του Munich: The Edge of War, αξιοσημείωτα δεν είναι μόνο τα σκηνικά και τα κουστούμια, που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής για όποιον θέλει να κατανοήσει το εγχείρημα σε βάθος, αλλά και η ατμόσφαιρα της εποχής. Ένα «θολό» θρόισμα παλιομοδίτικου αέρα, συνδυαστικά με το δράμα του επερχόμενου πολέμου, στέκονται ικανά να σχηματίσουν ερωτήματα καίρια για την ανθρωπότητα, ξεκινώντας τα περισσότερα με το «…τι θα γινόταν αν…». Σκηνές που πλημμυρίζουν συναίσθημα, όπως αγωνία και ανησυχία, χτίζουν σκαλί σκαλί το απόλυτο δραματικό θρίλερ. Ο σκηνοθέτης Christian Schwochow, δεν προσπαθεί να διχάσει, ούτε να δημιουργήσει δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Κάνει τις προθέσεις του εξ’ αρχής ξεκάθαρες, γκρεμίζοντας αυτόματα τα Χολιγουντιανά στερεότυπα και τα κλισέ που πλαισιώνουν μεγάλες παραγωγές.

Munich: The Edge of War
Πηγή εικόνας: spikytv.com

Πώς θα μπορούσε το καστ του Munich: The Edge of War να μείνει ασχολίαστο, όταν ο Jeremy Irons ενσαρκώνει μια εξέχουσα προσωπικότητα της ιστορίας, όπως αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν; Με ομοιότητα που πραγματικά εντυπωσιάζει και με την δεξιοτεχνία του ιερού αυτού τέρατος του κινηματογράφου, όλες οι ιστορικές στιγμές από τη Συμφωνία του Μονάχου, μοιάζουν να επαναλαμβάνονται με απόλυτη πειστικότητα. Στη συνέχεια, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, George MacKay και Jannis Niewöhner, επιδεικνύοντας μεγάλη αφοσίωση ο καθένας στον ρόλο του, προσωποποιούν την αβεβαιότητα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, που αισθάνεται απειλή για τη ζωή του και για την οικογένεια του στο άκουσμα πιθανού παγκόσμιου πολέμου.

Συμπερασματικά

Το Munich: The Edge of War σε καμία περίπτωση δεν είναι μια ακόμη εύπεπτη ταινία. Πρόκειται για έργο που προϋποθέτει ιστορικές γνώσεις και ευκρίνεια σκέψης. Με σενάριο που αγγίζει στωικά την ιστορία και με πλοκή που ξεπερνά κάθε φαντασία, οργανώνεται η απόλυτη προδοσία προς το πρόσωπο του κακού, έτσι ώστε να είναι πολλοί όσοι ήλπιζαν να ήταν αληθινή η πολιτική πλεκτάνη του Πολ Χάρτμαν και του Χιου Λέγκατ.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Θεοδώρα Παπαζιάκα
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...