Μπορείτε να βρείτε βιντεοσκοπημένη τη συνέντευξη στη σελίδα μας στο Instagram:
Part 1 | Part 2 | Part 3
«Η Mindspace είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός από φοιτητές για φοιτητές»,
όπως χαρακτήρισε η Βάσια Ψωμά, μέλος της ομάδας επικοινωνίας του οργανισμού.
Η βασική τους αρχή
Ο οργανισμός επιχειρεί να γεφυρώσει ένα σημαντικό χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε δύο κουλτούρες. Την επιχειρηματική και την πανεπιστημιακή κουλτούρα. Με πιο ελληνικά λόγια, bridgeάρει την αγορά εργασίας υπό αληθινές συνθήκες ανταγωνισμού και πίεσης και τα όσα διδάσκονται οι φοιτητές/τριες στα έδρανα των πανεπιστημίων. Η κάλυψη, λοιπόν, αυτού του κενού είναι και ο στόχος της Mindspace, πασχίζοντας να κάνει την πανεπιστημιακή κουλτούρα λίγο πιο επιχειρηματική και να μετουσιώσει τους/τις φοιτητές/τριες σε εν δυνάμει επιχειρηματίες.
Τι τους διαφοροποιεί από άλλους οργανισμούς;
Η Mindspace δημιουργεί δίκτυα φοιτητών/τριών με εθελοντικές κι επιχειρηματικές προοπτικές. Η επιχειρηματικότητα έχει πολλούς κλάδους και υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός άλλων παρεμφερών οργανισμών, εκεί έξω. Τι διαφοροποιεί, όμως, τη Mindspace από άλλους τέτοιου είδους οργανισμούς;
Εδώ, δραστηριοποιούνται φοιτητές/τριες δίχως, αυτό που θα λέγαμε, επιχειρηματική προϋπηρεσία. Η Mindspace δεν ζητά απαραίτητα πείρα, ή εκ των προτέρων ενασχόληση κι απασχόληση με την επιχειρηματικότητα. Αυτό χτίζεται σταδιακά μέσα στην ομάδα και οι απασχολούμενοι/ες περνούν από το στάδιο της επιχειρηματικής ανωριμότητας, στο στάδιο της έμπρακτης ενασχόλησης με το αντικείμενο.
Δίνει κίνητρο
Η απασχόληση της Mindspace με πιο ανώριμους/ες επιχειρηματικά επιχειρηματίες αποτελεί τον ακρογωνιαίο της λίθο. Αυτό γίνεται αυτομάτως ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους/τις νέους/ες στους/ις οποίους/ες δίνεται το κίνητρο. Κάτι από το οποίο στερούνται αρκετά σήμερα. Μέσω αυτής της λογικής, τα άτομα που είτε φοβούνται, είτε διστάζουν, είτε ντρέπονται βρίσκουν το έναυσμα να ξεκινήσουν κάτι νέο. Να γνωρίσουν κόσμο, να δουλέψουν την ιδέες τους. Να γίνουν μέλη μιας συλλογικότητας και τέλος, να γνωρίσουν την επιχειρηματικότητα, όπως πραγματικά είναι.
Αγγλική γλώσσα και διεθνές επίπεδο
Με μια πλοήγησή σου τόσο στο site της Mindspace όσο και στα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης, θα παρατηρήσεις την, σχεδόν, καθολική χρήση της αγγλικής γλώσσας. Ο οργανισμός σαφώς και δεν θέλει να δυσκολέψει τη ζωή σου! Τουναντίον! Η χρήση της αγγλικής θα σε βάλει βαθύτερα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, αν σκεφτείς κι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της βιβλιογραφίας είναι στα αγγλικά. Τα μέλη συνεργάζονται με την Αμερική! Άλλωστε, οι περισσότεροι/ες μέντορες, που βοηθούν και στα προγράμματά της, είναι Έλληνες/ίδες που κατοικούν εκεί, ή Ελληνοαμερικανοί/ίδες. Έτσι, και τις γλωσσικές σου γνώσεις βελτιώνεις και σου ανοίγονται οι ορίζοντες για μια διεθνή συνεργασία. Εν ολίγοις; Και σαμπουάν και μαλακτική!
Mindspace Trip
Αν τώρα κι εσύ επιθυμείς να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας, η Mindspace έχει προνοήσει για σένα. Mindspace Trip, λοιπόν, και 11 ημέρες στην Αμερική! Οι ταξιδιώτες χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Στους adventurers και τους entrepreneurs. Οι πρώτοι πηγαίνουν στη Βοστώνη κι έρχονται σε επαφή με πανεπιστήμια κι επιχειρήσεις, γνωρίζοντας σε πιο θεωρητικό πλαίσιο την επιχειρηματικότητα. Οι δεύτεροι πηγαίνουν στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες, επενδυτές, παρεισφρέοντας πιο έμπρακτα στο χώρο. Αυτή η ευκαιρία σε περιμένει και θα είναι σίγουρα η πιο worthy σου επιλογή! Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ.
Η Βάσια Ψωμά στο YouTube
Με ένα κλικ εδώ βρίσκεσαι σε κλάσματα δευτερολέπτων στο επίσημο κανάλι της Mindspace στο YouTube. Eκεί, θα βρεις υλικό παλαιότερων μελών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βρεις τη νέα δουλειά του οργανισμού, που επιχειρεί να αναβιώσει και να ανανεώσει το κανάλι. Τη δουλειά έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Βάσια Ψωμά, μέλος της ομάδας επικοινωνίας.
Στο κανάλι, τώρα, θα βρεις ολιγόλεπτα βίντεο (3-4 λεπτά), στα οποία η Βάσια παρουσιάζει στα αγγλικά βασικούς όρους της επιχειρηματικότητας. Εκεί, ο όρος σπάζεται και αναλύεται σε μικρά κομμάτια. Η δουλειά είναι εξαιρετική. Τα βίντεο είναι σύντομα, περιεκτικά, κατανοητά, σούπερ βοηθητικά και πολύ ευχάριστα, με τον τρόπο που τα παρουσιάζει η Βάσια. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά αν είσαι πρωτάρης/α όπως εγώ.
Η επιχειρηματικότητα στην τέχνη
Το site μας βρίθει καλλιτεχνικού υλικού κι αυτό φαίνεται. Επιχειρηματικότητα και τέχνη, λοιπόν. Μπορούν αυτά τα δύο να συγκεραστούν; Πώς κάτι τόσο απτό μπορεί να πλεχτεί με κάτι τόσο αφηρημένο; Η Βάσια Ψωμά έδωσε την δική της τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα, την οποία μπορείς να δεις αναλυτικά στη συνέντευξη.
Τέχνη κι επιχειρηματικότητα μπορούν να συνυπάρξουν και να βαδίσουν μαζί. Κάθε καλλιτέχνης που αποσκοπεί να γνωστοποιήσει τη δουλειά του/της, πρέπει να ξέρει και πως θα το πετύχει. Στην προκειμένη περίπτωση, το ταλέντο δεν επαρκεί. Σημαντικό είναι να γνωρίζει και πώς θα το πουλήσει στην αγορά. Να μάθει να ελίσσεται βάσει των δεδομένων της. Πώς θα το πιτσάρει; Με τι τρόπο; Πού; Ποιοι θα τον/ την βοηθήσουν;
Όλα αυτά τα ερωτήματα μετουσιώνουν κάθε καλλιτέχνη σε έναν/ μια μικρό/ή επιχειρηματία. Από την καλλιτεχνική ιδέα και την έμπνευση, περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης. Το γλυπτό, το βιβλίο, ο δίσκος, ο πίνακας, η θεατρική παράσταση, μια καλλιτεχνική δημιουργία και κτήμα του/ της καλλιτέχνη γίνονται, πλέον, κτήμα του ευρύτερου κοινού. Άλλωστε, η τέχνη εκτός από βαθιά προσωπική και καλά φυλαγμένη πτυχή, είναι και κάτι που μοιράζεσαι. Κάτι που μόνο η επιχειρηματικότητα μπορεί να πετύχει.
Τι κρατάμε;
Η Βάσια Ψωμά μας έδωσε μια πιο καθαρή ιδέα σχετικά με τον όρο επιχειρηματικότητα. Μας έκανε να διαχωρίσουμε ορισμένα πράγματα και να αναθεωρήσουμε για κάποια που είχαμε μια στρεβλή αντίληψη. Σύμφωνα, λοιπόν με τη Βάσια:
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο δείχνει. Χρειάζεσαι τον χρόνο για να ασχοληθείς και να τη γνωρίσεις καλύτερα. […]
Οι μέντορες και οι επιχειρηματίες είναι παρεξηγημένοι. Δεν είναι ούτε εκείνοι τόσο τρομακτικοί όσο νομίζουμε. Όταν ακούς έναν τέτοιο άνθρωπο να μιλά, σου φαίνεται σαν αυθεντία. Και μάλιστα μια επιτηδευμένη κι αυστηρή αυθεντία. Όχι. Στην πραγματικότητα, είναι άνθρωποι που θέλουν να μιλούν, θέλουν να μας ακούνε, να μας συμβουλεύουν, να μας προτείνουν. […]
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι ούτε η αποτυχία είναι τόσο τρομακτική. Είναι δώρο.
Πού θα τους/ τις βρεις;
Εδώ θα σου παραθέσω συνδέσμους όπου μπορείς να βρεις τη δουλειά της Mindspace, να δεις το υλικό που ανεβάζει και να επικοινωνήσεις με τα μέλη της. Η εμπειρία που σου δίνει είναι μοναδική, γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο!
Επίσημη ιστοσελίδα | YοuTube | Facebook | Instagram | LinkedIn
Παρόμοια άρθρα:
- 8 Λόγοι Για Να Παρακολουθήσετε Ένα TED Talk
- GRBossible: Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
- Μια δόση από το Think Biz Academy.
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project