Τι έχουμε ανάγκη το καλοκαίρι…

Oι καλοκαιρινές διακοπές σηματοδοτούν την έναρξη της ανεμελιάς, της χαλάρωσης και της ξεκούρασης που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Ειδικά, ύστερα από μια έντονη περίοδο γεμάτη προκλήσεις και περιορισμούς(βλέπε καραντίνα-ολικό lockdown). O κόσμος και ο τρόπος ζωής άλλαξε μετά την καραντίνα και πιθανών μαζί του και συ. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν να αδημονείς να φύγεις για μέρη μακρινά και παραμυθένια. Μέρη όπου η μόνη σου έγνοια θα είναι το πού θα πας για μπάνιο ή σε ποιο εστιατόριο θα πας για να γευτείς τα ντόπια, παραδοσιακά εδέσματα. Ως εδώ όλα καλά. Γιατί όμως να πάρεις μαζί σου και όλη την διαδικτυακή κοινότητα;

μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πηγή:pinterest.com
μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πηγή:pexels.com
Τα social media και εμείς…

Aδιαμφισβήτητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Γιατί όμως να αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών μας; Οι διακοπές υποτίθεται ότι έχουν ως σκοπό την διακοπή της μονότονης ρουτίνας και την έναρξη μιας περιόδου. Θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και μόνο. Φαντάζει όμως ακατόρθωτο κάτι τέτοιο.  Ειδικά, όταν συνεχώς πρέπει να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία για να ενημερώσεις το feed σου στο instagram. Είτε να ανεβάσεις το ανεπιτήδευτο, “αυθόρμητο” story προκειμένου να δείξεις στους διαδικτυακούς σου φίλους πόσο υπέροχα περνάς.

μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πηγή:pexels.com
Τι λέει η επιστήμη…

Μετά από έρευνες δημοσιευμένες στην επιστημονική εφημερίδα First Monday έχουν διαπιστωθεί αρκετά. Αρχικά, η εμμονή με την αποτύπωση των ταξιδιών μας στα social media επιφέρει περισσότερο αρνητικές παρά θετικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο ψάχνει συνεχώς για σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτό καθιστά αδύνατη τη σύνδεση με τη φύση και το τοπίο γύρω του. Αλλά και την παρέα που έχει επιλέξει να τον συντροφεύσει σ’ αυτές τις διακοπές. Σαν να μην έφτανε αυτό, μετατρέπεται από πρωταγωνιστής σε μια περιπέτεια σε έναν αποστασιοποιημένο αφηγητή που δεν βιώνει πραγματικά το παρόν. Απλώς ψάχνει την επόμενη λήψη φωτογραφίας που θα του εξασφαλίσει τα απαραίτητα likes και follows.Πολλές φορές το άτομο επηρεάζεται ακόμα και στην επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού. Αφού αφήνεται στα χέρια του κοινού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Του υποδεικνύει ποιος είναι ο πιο δημοφιλής και “in” προορισμός  μη δίνοντας σημασία στις δικές του επιθυμίες.

Εσύ, όμως, τι επιλογή θα κάνεις;

Αντί λοιπόν να επιβεβαιώσεις την έρευνα με ένα ακόμη post σου στο instagram, κάνε ένα “detox” αυτό το καλοκαίρι από τα social media. Βίωσε τα οφέλη αυτής της απόφασης !Ποια είναι αυτά;

  1. Αν μείνεις πιστός/ή σ αυτή την απεμπλοκή από τον διαδικτυακό κόσμο έστω και γι ‘αυτές τις λίγες μέρες των διακοπών ,το ταξίδι αυτόματα θα γίνει μια αξέχαστη εμπειρία! Χωρίς την κοινωνική πίεση να προβάλλεις τις τέλειες διακοπές σου ,δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να χαλαρώσει ουσιαστικά. Να μπορεί να εξερευνήσει νέα μέρη . Να βιώσει την εμπειρία των διακοπών με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο: με έναν τρόπο, που σου προσφέρει τη δυνατότητα να μάθεις ποια είναι όντως τα δικά σου προσωπικά γούστα. Όχι, όμως, οι “προτιμήσεις” σου, όπως τελικά  διαμορφώνονται από την κοινωνική πίεση των διαδικτυακών φίλων σου.
  2. Θα επικεντρωθείς στον εσωτερικό και όχι στον εξωτερικό σου κόσμο. Όσο χρήσιμα κι αν είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,πολλές φορές τα νέα από τον εξωτερικό κόσμο είναι αρκετά σκληρά. Η συνεχής ροή ειδήσεων μπορεί να αναστατώσει τον ψυχισμό σου. Για λίγες μέρες έχεις το δικαίωμα και το οφείλεις στον εαυτό σου ,να ασχοληθείς με την εσωτερική σου γαλήνη και μόνο. Δοκίμασε να αφουγκραστείς τη φύση και να διαλογιστείς. Αλλά και να αφήσεις τις ανησυχίες σου να παρασυρθούν μακριά.
Τι είναι η σύγχρονη εξερεύνηση;

Αυτός είναι ο ορισμός της σύγχρονης εξερεύνησης :να ξεκινάς ένα ταξίδι σε ένα μέρος που το επισκέπτονται οι λίγοι. Όπου η σύνδεση στο Wi-Fi δεν είναι σίγουρη και που η ομορφιά του ανεξερεύνητου και αχαρτογράφητου τοπίου θα σε αφήσει άναυδο/ή. Ακόμη και αν έχεις επιλέξει έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να ανακαλύψεις καινούργια, ξεχωριστά μέρη, επιλέγοντας να περιηγηθείς χωρίς google maps, μη ακολουθώντας την πεπατημένη. Αφέσου στην ησυχία, αφέσου στην ενέργεια του μέρους που επισκέπτεσαι, αφέσου στην αίσθηση του απροσδόκητου!

Πηγή:pexels.com
Πηγή: Pexels.com

Αυτό είναι εν τέλει το ταξίδι και είναι και ο λόγος που θέλουμε να αφήσουμε το οικείο και γνώριμο σπίτι μας :για να δοκιμαστούμε, να αλλάξουμε ,να εξελιχθούμε, να συνειδητοποιήσουμε για πόσο λίγο ζούμε και να κάνουμε την κάθε στιγμή να μετράει. Μπορούμε να συνδεθούμε ξανά ,με τον κόσμο των social media,με την άφιξη μας στο σπίτι. Πιθανότατα, θα καταλάβουμε ότι δεν χάσαμε και κάτι….

μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πηγή:pexels.com

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

 

3