Marriage Story
Πηγή εικόνας: medium.com
[Η παρακάτω κριτική περιλαμβάνει spoilers για την ταινία Marriage Story.]

Ο σκηνοθέτης Noah Baumbach, νυν σύζυγος της ανερχόμενης Greta Gerwig, το 2010 είχε αποφασίσει να χωρίσει τους δρόμους του με την τότε σύντροφό του, Jennifer Jason Leigh. Η ιστορία που διηγείται το Marriage Story αποτελεί την πλησιέστερη αφήγηση που έχει το κοινό, όσον αφορά τον γάμο και το διαζύγιό τους. Έως ότου, φυσικά, αποφασίσει να παρουσιάσει και η Leigh τη δική της εκδοχή. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2019, ενώ το Δεκέμβριο έγινε διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix. Πρόκειται για μια ιστορία τετελεσμένου γάμου, καταδικασμένου ρομάντζου και αναπόφευκτου διαζυγίου.

Λεωφορείο
Πηγή εικόνας: ciamovienews.com
Ο γάμος

Το Marriage Story ξεκινά υπό την ανάγνωση δύο γραμμάτων, με τη μορφή μονολόγων. Ο κάθε ένας περιγράφει τα καλά χαρακτηριστικά του άλλου. Το γράμμα του Charlie (Adam Driver), απευθύνεται στην Nicole (Scarlett Johansson). Αναφέρεται στην κατανόηση και τη συναισθηματική υποστήριξη που πάντα παρείχε η Nicole, στην αφοσίωσή της σε αυτόν και τον γιό τους, Henry (Azhy Robertson), αλλά και στην προθυμία της να παραμερίσει την τηλεοπτική της καριέρα, προκειμένου να εργαστεί πλάι του, στο θέατρο. Η Nicole, στο δικό της γράμμα μιλά για την αυτάρκεια και την οραγνωτικότητα του Charlie. Αναφέρεται στην αφοσίωσή του, στη δίψα του για καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος και σκηνοθέτης θεάτρου. 

Γάμος
Πηγή εικόνας: youtube.com

Σύντομα, ο θεατής ανακαλύπτει ότι οι μονόλογοι αυτοί απαγγέλουν γράμματα που δεν διαβάστηκαν ποτέ από τους αποδέκτες τους. Στους τέσσερις τοίχους του γραφείου ενός οικογενειακού συμβούλου, η Nicole αρνείται να μοιραστεί τα όσα έγραψε στο χαρτί. Φοβάται πως ίσως την μεταφέρει ένα βήμα πίσω. Οι απαριθμήσεις και καταγραφές όσων ερωτεύτηκε ο ένας στον άλλο, παραμένουν ανέκφραστες. Και εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα των πρωταγωνιστών. Στην έλλειψη επικοινωνίας.

Ο Baumbach δεν μαρτυρά γρήγορα στο κοινό τις αιτίες που ώθησαν τους ήρωές τους σε χωρισμό. Ίσως γιατί αυτοί οι λόγοι είναι πολύ κλισέ και ασήμαντοι και μακριά από το νόημα της ταινίας. Αντ’ αυτού, εστιάζει στον ψυχρό πόλεμο μεταξύ των πρώην συντρόφων. Προβάλλει τις συναισθηματικές και νομικές τους συγκρούσεις, τις στιγμές ευτυχίας και τα κομμάτια του παρελθόντος που μένουν προσκολλημένα στο παρόν.

Δικαστήριο
Πηγή εικόνας: exler.ru
Το διαζύγιο

Η Nicole φεύγει από το σπίτι της οικογένειας στη Νέα Υόρκη και, μαζί με τον γιό τους, μετακομίζει στο Los Angeles. Κοντά στη δική της οικογένεια και ακόμη πιο κοντά στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ευκαιρίες του Hollywood. Θέλει να συνεχίσει τη ζωή της από εκεί που την άφησε, πρωτού γνωρίσει τον Charlie. Δεν αργεί να γνωρίσει μια αδίστακτη δικηγόρο διαζυγίων (Laura Dern), που είναι έτοιμη να επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου η Nicole να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το διαζύγιο.

Ο Charlie βρίσκεται, εξ απροόπτου, σε ένα ανέλπιστο σενάριο. Χρειάζεται να βρει δικηγόρο, υπέρογκα χρηματικά ποσά για να τον πληρώσει και χρόνο για διαρκή ταξίδια από την μία άκρη της Αμερικής, έως την άλλη. Η διαμάχη που ξεκινά βγαίνει εκτός ελέγχου και για τις δύο πλευρές, και επιφέρει επιπτώσεις που κανείς δεν επεδίωκε. Οι εντάσεις κορυφώνονται σε μια σκηνή λογομαχίας που αξίζει να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στις καλύτερες στον κινηματογράφο.

Marriage Story
Πηγή εικόνας: dcard.tw

Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο και άδικο και είναι εξίσου δικαιολογημένες. Η Nicole άφησε την καριέρα και τη ζωή της στο Los Angeles για τον Charlie, ο οποίος με τα χρόνια έγινε όλο και πιο επιτυχημένος. Υποχρεώθηκε να ζει στη σκιά του, με τα δικά της όνειρα, τις φιλοδοξίες της και τις επιδιώξεις της να παραμερίζονται. Επίσης, ο Charlie την απάτησε, αν και αυτό φαίνεται να αποτελεί περισσότερο αφορμή, παρά αιτία, για τη Nicole. Όπως της λέει κατηγορηματικά και ο ίδιος ο Charlie, θα έπρεπε να την πειράζει περισσότερο το γεγονός ότι πέρασε καλά με μια άλλη γυναίκα. Μόλις η Nicole αποκτά το θάρρος, το βήμα και τα μέσα, ξεκινά έναν πόλεμο που ο Charlie δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, απειλώντας τον ακόμα και να πάρει τον γιό τους μακριά του.

Marriage Story
Πηγή εικόνας: man-man.nl
Κλείνοντας…

Στην τελική, ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να συμπαθήσουμε και τους δύο πρωταγωνιστές του Marriage Story. Είναι δύο ανθρώπινοι χαρακτήρες με λογικές αντιδράσεις, που κάποτε έζησαν τον ιδανικό έρωτα, αλλά πλέον έχουν τραβήξει διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρόκειται για μια σχέση που έκανε τον κύκλο της. Η τελευταία ελπίδα δίνεται στον θεατή όταν ο Charlie τυχαία, ύστερα από μήνες, βρίσκει το γράμμα της Nicole, εκείνο που δεν διαβάστηκε ποτέ. Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν ωστόσο προχωρήσει και αποδεχτεί ότι είναι καλύτερα χωριστά. Μπορούν να εκτιμήσουν την αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλο, έχοντας ξεπεράσει όσα τους χωρίζουν.

Ο Baumbach δεν συνηθίζει να δίνει στο κοινό ένα ξεκάθαρο τέλος. Ψυχογραφεί τους χαρακτήρες τους, τους περνά μέσα από στιγμές χαράς, λύπης και θυμού και εν τέλει τους αφήνει να συνεχίσουν το ταξίδι τους. (Αυτό το τελευταίο, ακούγεται αρκετά σαν τη φιλοσοφία του Bojack Horseman.) Μέσα από όλες τις διαδικασίες, ωστόσο, οι εγωιστικοί πρωταγωνιστές, έχουν αποδεχτεί την κατάστασή τους και είναι πρόθυμοι να την αλλάξουν. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας μια πιο υγιή προσέγγιση.

Marriage Story
Πηγή εικόνας: cinemaholics.ru
1
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνείες
Μουσική επένδυση
Προηγούμενο άρθροΔολοφονία Khashoggi: Τι ακριβώς συνέβη;
Επόμενο άρθροΒίλα Ιόλα: Η αναγέννηση από τις στάχτες
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, μέχρι stoner. Καταβροχθίζει ταινίες και σειρές, κρυφά ελπίζοντας μια μέρα να γίνει σκηνοθέτις. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.