μάρκες
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Μάρκες της γρήγορης μόδας ή γρήγορος θάνατος

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να θέλει κάποιος να αγοράσει νέα ρούχα ή αξεσουάρ από γνωστές μάρκες. Το μόνο λάθος σε αυτήν την κατάσταση είναι τα καταστήματα της γρήγορης μόδας. Τα ρούχα τους είναι τάση και οι τιμές τους δελεαστικές. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα των υφασμάτων των εταιρειών της γρήγορης μόδας είναι κακή, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, που από εργαζόμενοι γίνονται αυτόματα δούλοι και καταστρέφουν ώρα με την ώρα το περιβάλλον.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
Μάρκες της γρήγορης μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου
  1. Boohoo

Προσφέρει μια γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων της μάρκας. Υπάρχουν πάνω από 36.000 προϊόντα που προσφέρονται ταυτόχρονα.

Το 2018, ντροπιάστηκαν στο Κοινοβούλιο επειδή πούλησαν φορέματα κακής ποιότητας και τα φιλανθρωπικά καταστήματα δεν θα ήταν πρόθυμα να τα μεταπωλήσουν.

2. Pretty Little Thing

Η συγκεκριμένη μάρκα ανήκει στον Όμιλο Boohoo και απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 14-24 ετών. Η έδρα τους είναι στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά έχουν και γραφεία στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.

Νωρίτερα το 2019, κατηγορήθηκαν για την αφαίρεση ετικετών από φθηνότερα ρούχα με επώνυμα σήματα και την εκ νέου πώληση ως δική τους – για διπλάσια τιμή. Για παράδειγμα, ένας πελάτης ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει ένα ζευγάρι τζόκινγκ για 20 £. Όταν το επέστρεψαν, είχε μια ετικέτα PLT ραμμένη στη ραφή, αλλά βρήκε στο κάτω μέρος μια ετικέτα Fruit of the Loom (φθηνή μάρκα ρούχων).

3. New Look

Αυτή είναι μια από τις πρωτότυπες μάρκες γρήγορης μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1969 ως ένα μοναδικό κατάστημα μόδας. Σήμερα, είναι μια παγκόσμια αλυσίδα με 895 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Το 2018, το New Look αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, οπότε είπαν ότι θα μειώσουν τις τιμές τους. Αλλά για να συμβεί αυτό, μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων. Επιπλέον, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα όπως δέρμα, πούπουλα και εξωτικά ζώα.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
4. Missguided

Πρόκειται για μάρκα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πουλάει ρούχα που απευθύνονται σε γυναίκες ηλικίας 16-35 ετών. Έχουν ποικιλία ρούχων που ταιριάζουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, όπως για ψηλές, μικροκαμωμένες γυναίκες και plus νούμερα. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν μια μάρκα ανδρικών ενδυμάτων, «Mennace».

Το 2017, διαπιστώθηκε ότι η μάρκα είχε χρησιμοποιήσει παράνομα γούνα από γάτες, σκύλους, ρακούν και κουνέλια στην παραγωγή παπουτσιών. Επίσης, οι γυναίκες που εργάζονται στα εργοστάσιά τους, εργάζονται για λιγότερο από 1 £ την ημέρα.

5. Peacocks

Αυτή η μάρκα είναι πλέον μέλος του Edinburgh Woolen Mill Group. Υπάρχουν πάνω από 400 καταστήματα Peacocks στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερα από 200 καταστήματα στην Ευρώπη. Όταν άνοιξαν για πρώτη φορά, πούλησαν είδη σπιτιού και ρούχα.

Το 2018 πούλησαν μια «φουσκωτή τέλεια γυναίκα» που περιέγραψαν ως «σέξι» και «ελεύθερη nag».

 Οι μάρκες της γρήγορης μόδας της Αμερικής
  1. Victoria’s Secret

Δημιουργεί και πουλάει γυναικεία ρούχα και είδη ομορφιάς. Είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής εσωρούχων στην Αμερική.

Έχει κατηγορηθεί πολλάκις για παιδική εργασία, φοβία προς τα τρανς άτομα και για σεξουαλική παρενόχληση των μοντέλων.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
2. GAP

Πουλάει παγκοσμίως ρούχα και αξεσουάρ. Η έδρα της είναι στο Σαν Φρανσίσκο. Έχει πάνω από 3500 καταστήματα παγκοσμίως, με περίπου 2400 καταστήματα μόνο στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τη μη πληρωμή του προσωπικού τους για υπερωρίες, για άθλιες συνθήκες εργασίας και υποχρεώνοντας, παράλληλα, τις υπαλλήλους σε αναγκαστική άμβλωση.

Τον Μάιο του 2006, οι υπάλληλοι μιας προμηθευτικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη GAP,  αποκάλυψαν ότι εργάζονταν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα και δεν είχαν πληρωθεί για έξι μήνες.

Ορισμένα άτομα κατηγόρησαν την εταιρία και για σεξουαλική παρενόχληση. Μέχρι τον Μάιο του 2018, η GAP είχε τελειώσει την επιχειρηματική της σχέση με αυτόν την προμηθευτική εταιρία (Western Factory).

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
3. Urban Outfiters

Με στόχο νέους ενήλικες, η UO προσφέρει ρούχα, υποδήματα, προϊόντα ομορφιάς, ενεργή ένδυση και εξοπλισμό, είδη οικιακής χρήσης και μουσική, συμπεριλαμβανομένων βινυλίου και κασετών.

Οι μισθοί των υπαλλήλων είναι πενιχροί και πολλές φορές, στα καταστήματα τις ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από τους εργαζομένους να δουλεύουν δωρεάν τα σαββατοκύριακα.

4. Guess

Εκτός από τη μόδα για άνδρες και γυναίκες, η GUESS πουλάει επίσης αξεσουάρ, όπως κοσμήματα, ρολόγια και αρώματα.

Τη δεκαετία του 1980, η εικόνα της GUESS είχε καταστραφεί, αφού την έκαναν πρωτοσέλιδο εξαιτίας της δουλείας των εργαζομένων στα sweatshops. Και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η GUESS αποκάλυψε ότι δεν κατάφερε να πληρώσει στο προσωπικό τους τον ελάχιστο μισθό. Αντί να αντιμετωπίσουν δικαστικές διαδικασίες, επέλεξαν να πληρώσουν πάνω από 500 χιλιάδες δολάρια ως επιστροφή στο προσωπικό.

Το 2009, η Gucci τους κατηγόρησε για παραβίαση εμπορικών σημάτων και προσπάθησε να μηνύσει το GUESS για 221 εκατομμύρια δολάρια. Στο τέλος, έλαβαν 4,7 εκατομμύρια δολάρια.

5. Fashion Nova

Αυτή η εταιρεία εδρεύει στην καρδιά του κέντρου του Λος Άντζελες. Έχουν πέντε καταστήματα λιανικής στη Νότια Καλιφόρνια. Το 2018, ήταν το νούμερο 1 με τις περισσότερες αναζητήσεις για μάρκα μόδας στο Google. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους οφείλεται στην ισχυρή παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram.

Ενώ τα ρούχα είναι φθηνά, η ποιότητα τους είναι πολύ κακή.

μοδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
Οι μεγαλύτερες μάρκες της γρήγορης μόδας
 1. Uniqlo

Πρόκειται για ιαπωνική μάρκα που προσφέρει casual ρούχα. Υπάρχει στην Ιαπωνία και σε άλλες διεθνείς αγορές. 

Η Uniqlo έχει πληγεί από μια σειρά αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια. Το 2015, αναφέρθηκαν πολλές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων από έναν από τους προμηθευτές τους στην Κίνα.

Το 2016, ισχυρίστηκε ότι η Uniqlo εξακολουθούσε να αναμένει ότι το προσωπικό θα εργαζόταν «υπερβολικά υπερωρίες» για χαμηλά ποσοστά αμοιβής, σε επικίνδυνες συνθήκες που είχαν κουλτούρα εκφοβισμού και παρενόχλησης.

2. Stradivarius

Αυτή η ισπανική μάρκα πουλάει γυναικεία ρούχα. Αναπτύχθηκε το 1994, αλλά το 1999 εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Inditex. Έχουν πάνω από 900 καταστήματα παγκοσμίως και έχουν χαρακτηριστεί ως η μοντέρνα μικρή αδερφή της Zara.

Είναι μια εταιρεία που μαστίζεται από κατηγορίες για κακές συνθήκες εργασίας και αθέμιτους μισθούς.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
3. Primark

Γνωστή ως Penney’s στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Primark είναι ιρλανδική εταιρεία λιανικής μόδας με έδρα το Δουβλίνο. Πωλούν ρούχα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ένδυσης μωρών και μικρών παιδιών. Σε αντίθεση με ορισμένα από τα άλλα καταστήματα γρήγορης μόδας, πωλούν επίσης είδη οικιακής χρήσης και είδη ζαχαροπλαστικής. Τα καταστήματα λειτουργούν σε περισσότερες από 350 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τον Ιούνιο του 2014, βρέθηκαν ετικέτες ραμμένες με μηνύματα SOS σε αντικείμενα που αγοράστηκαν από ένα κατάστημα στο Swansea. Ο Primark αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία και χαρακτήρισε αυτά τα μηνύματα μια φάρσα, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;

Tον Ιούνιο του 2014, ένας πελάτης από την Ιρλανδία βρήκε ένα άλλο σημείωμα SOS από μια κινεζική φυλακή, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι φέρονταν να εργάζονται για 15 ώρες την ημέρα.

μάρκες
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
4. Τopshop

Αρχικά γνωστό ως Top Shop, αυτή η πολυεθνική μάρκα μόδας πουλάει ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά και αξεσουάρ. Υπάρχουν 500 καταστήματα Topshop στον κόσμο, εκ των οποίων 300 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέρος της Arcadia Group Ltd. που κατέχει και άλλους λιανοπωλητές ενδυμάτων υψηλών δρόμων, συμπεριλαμβανομένων των Dorothy Perkins, Evans, Wallis, Burton και Outfit εκτός λιανικής πώλησης.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν προτεραιότητα στο κέρδος έναντι των ανθρώπων τους, με τους εργαζομένους να αντιμετωπίζονται συχνά άδικα.

5. Rip Curl

Αυτός ο λιανοπωλητής σχεδιάζει και κατασκευάζει αθλητικά ενδύματα για σέρφινγκ (γνωστή και ως ένδυση σε σανίδα) Είναι επίσης σημαντικός χορηγός στον κόσμο του αθλητισμού. Έχουν καταστήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 61 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, 29 στη Βόρεια Αμερική και 55 στην Ευρώπη.

Το εργαστήριό τους βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα και έχουν κατηγορηθεί για σύγχρονη δουλεία.

μάρκες
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

 

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερα άρθρα.

Giving Sight by Beasty-press

2 COMMENTS

Comments are closed.