Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Γρήγορη μόδα

Η γρήγορη μόδα χαρακτηρίζεται για το χαμηλό κόστος των ενδυμάτων αλλά και για τη φθηνή ποιότητα των υφασμάτων, τα οποία μεταφέρονται γρήγορα από τις επιδείξεις μόδας στα καταστήματα ρούχων. Πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν «εποχές τάσεων», για να συμπέσουν με τις πραγματικές εποχές, αλλά σήμερα, η γρήγορη μόδα γίνεται ακόμα γρηγορότερη. Όλο και πιο συχνά παρουσιάζονται νέες τάσεις, οι οποίες εμφανίζονται δύο ή τρεις φορές τον μήνα.

 Ευρωπαϊκές μάρκες της γρήγορης μόδας
  1. ZARA

Είναι εταιρεία λιανικής ρούχων, που παράγει προϊόντα γρήγορης μόδας για ενήλικες και παιδιά. Συμπεριλαμβάνει ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, μαγιό, αρώματα και προϊόντα ομορφιάς.

Τα ZARA χρειάζονται μόνο μια εβδομάδα για να σχεδιάσουν και να παράγουν ένα νέο προϊόν και μετά να τα εισάγουν στα καταστήματα.

Το 2017 προσέφεραν 20 συλλογές ρούχων και πουλήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 12.000 κομμάτια από κάθε συλλογή.

Τα ZΑRA ανήκουν στον όμιλο Inditex, που συνεπάγεται με χαμηλή ποιότητα υφασμάτων και εργασιακή εκμετάλλευση.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

2. Mango

Αυτή η μάρκα προσφέρει γυναικείες, αντρικές και παιδικές συλλογές ρούχων.

Τα περισσότερα καταστήματα Mango βρίσκονται στην Ισπανία και στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Το 2013 κατέρρευσε το οκταόροφο κτίριο στο Μπαγκλαντές, το οποίο στεγάζει πολλά εργοστάσια ένδυσης, καταστήματα και μια τράπεζα που απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους. Όταν κατέρρευσε το κτίριο, από τις 29 μάρκες που αναγνωρίστηκαν ότι χρησιμοποιούν προϊόντα από τα εργοστάσια, μόνο εννιά από αυτές συμφώνησαν να αποζημιώσουν τα θύματα. Σίγουρα, όμως, μία από αυτές δεν ήταν η Mango.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
3. Massimo Dutti

Η επωνυμία ακούγεται ιταλική, αλλά στην πραγματικότητα είναι ισπανική εταιρεία.

Στην αρχή αφορούσε τα αντρικά ρούχα, αλλά τώρα πουλάει και γυναικεία και παιδικά ρούχα και ποικιλία αρωμάτων.

Υπάρχουν 781 καταστήματα Massimo Dutti σε 75 διαφορετικές χώρες.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
4. Oysho

Ασχολείται με το λιανικό εμπόριο ρούχων και ειδικεύεται στην ποικιλία ρούχων σπιτιού και εσωρούχων. Τα κεντρικά γραφεία είναι στην Καταλονία και έχει 650 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία τα 190 βρίσκονται στην Ισπανία.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
5. H&M (Hennes & Mauritz)

Πρόκειται για μια σουηδική πολυεθνική εταιρεία λιανικής που πουλά προϊόντα μόδας για ενήλικες και παιδιά. Με περισσότερα από 3.500 καταστήματα σε 57 χώρες. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο κατάστημα λιανικής πώλησης ενδυμάτων.

Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων, αλλά και για την αντιγραφή σχεδίων από επώνυμες μάρκες της υψηλής ραπτικής.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
6. Adidas

Ιδρύθηκε στη Γερμανία και είναι γνωστή ως «η εταιρεία των τριών λωρίδων». Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών ειδών στην Ευρώπη και έρχεται δεύτερη μετά τη Nike, όταν πρόκειται για διεθνείς κατασκευαστές. Εκεί σχεδιάζονται υποδήματα, ρούχα και αξεσουάρ.

Παράγει μεγάλη ποσότητα ενδυμάτων και υποδημάτων μόδα και τα περισσότερα από αυτά δεν δημιουργούνται από βιώσιμα υλικά. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα όπως μαλλί, πούπουλα και δέρμα κατά τη δημιουργία των προϊόντων τους.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
7. ASOS (AsSeenOnScreen)

Η ASOS είναι ένα διαδικτυακό βρετανικό εμπόριο μόδας και καλλυντικών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 στο Λονδίνο απευθυνόμενη στους νεαρούς ενήλικες. Ο ιστότοπος πουλάει πάνω από 850 μάρκες, καθώς και τη δική του γκάμα ρούχων και αξεσουάρ και αποστέλλει  και στις 196 χώρες από κέντρα εκπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2019 βρέθηκε υπό έλεγχο, αφού δημοσίευσαν μια εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζε ένα από τα μοντέλα τους να φοράει ένα φόρεμα που στηριζόταν με κλιπ από μπουλντόγκ.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
8. Hot Topic

Αυτή η αλυσίδα λιανικής πουλάει ρούχα και αξεσουάρ που επηρεάζονται από δημοφιλείς πολιτισμούς. Κατά κύριο λόγο, τα προϊόντα τους απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παιχνίδια και ροκ μουσική. Έχουν χρηματοδοτήσει μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις όπως το Ozzfest, το Sounds of the Underground και την περιοδεία Taste of Chaos. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρουν περισσότερα από τα ίδια, κακής ποιότητας ρούχα που δεν διαρκούν.

μόδα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
9. Shein

Προσφέρει ρούχα, προϊόντα ομορφιάς, αξεσουάρ για άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ποικιλία ενδυμάτων με plus size. 

Πολλές φορές, όμως, τα ρούχα των εικόνων δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που παραλαμβάνει ο αγοραστής. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα εξαιτίας παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και αναπαραγωγής φωτογραφιών επιρροών και διασημοτήτων χωρίς άδεια.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
10. Nasty Gal

Άλλος ένας ιστότοπος λιανικού εμπορίου με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για γυναίκες. Δεν γίνεται αναφορά για τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητές του στον πλανήτη, στα ζώα και στους ανθρώπους.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

 

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερα άρθρα.

Giving Sight by Beasty-press

2