Πόσο ζηλόφθων είναι ο κοινωνικός περίγυρος; Και πως μπορεί να στιγματίσει έναν όμορφο – με όλη τη σημασία της λέξης- άνθρωπο; Όλα αυτά παρουσιάζει η ταινία “Μαλένα“.

Μαλένα

Ένα πανέμορφο θηλυκό , παράδειγμα προς μίμηση για το γυναικείο φύλο, αποτελεί τη κατακραυγή των υπόλοιπων γυναικών και το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου κάθε άνδρα, ανεξαρτήτου ηλικίας, σ΄ένα μικρό χωριό της Σικελίας. Δίχως τη παραμικρή ηθική παρεκτροπή κι έπειτα από την απώλεια του συζύγου της, η Μαλένα δημιουργεί γύρω της το απόλυτο μυστήριο, ειδικά για ένα έφηβο αγόρι που την ερωτεύεται και γίνεται ο πιο φανατικός της θαυμαστής. Η φτώχεια όμως, παράλληλα με τη χηρεία και την ορφάνια, αναγκάζουν τον “επίγειο άγγελο” να πέσει στα δίχτυα της πορνείας, γεγονός που δικαιώνει τους “ηθικούς” συγχωριανούς της, που για μια ακόμη φορά “δείχνουν τα δόντια” τους στην ανυπεράσπιστη Μαλένα.

Η ταινία

Η ταινία καυτηριάζει τη φθηνή κοινωνία και τη ζήλια που βγάζει ο καθένας για τον πλησίον του, όταν ο δεύτερος έχει το κάτι παραπάνω από το πρώτο. Τόσο οι σκηνοθετικές προτιμήσεις του Τζουζέπε Τορνατόρε, όσο και η επιλογή της Μόνικα Μπελούτσι για τον συγκεκριμένο ρόλο, συνθέτουν την απόλυτη τοποθέτηση του θεατή, στο χώρο, με τα φανταστικά τοπία, στο χρόνο, χάρη στη μόδα και τη φινέτσα της εποχής, αλλά και στη καρδιά των γεγονότων, αφού η όλη ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου. Συνήθειες και προκαταλήψεις, γίνονται γνωστά, από τη μια για τη μεταβατική περίοδο της εφηβείας, από την άλλη για την θέση και την επιρροή των γυναικών σε μια υποτίθεται ανδροκρατούμενη εποχή.

Η αντίληψη του έρωτα, είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό εξηγεί ο πρωταγωνιστής, ακόμη και πολλά χρόνια μετά την ιστορία της Μαλένα, αφού όπως αναφέρει, όσες γυναίκες κι αν γνώρισε, η καρδιά του έμεινε σε αυτή τη μία και μοναδική.

Μαλένα

 

Η θεμιτή δικαίωση ωστόσο της γυναίκας αυτής, ήρθε με το τέλος και σφράγισε τον αθέμιτο πόλεμο που κηρύχθηκε εναντίον του προσώπου της. Η επιστροφή του συζύγου της, ήταν τελικά η εξιλέωση που όλοι περίμεναν για την αποδοχή της; Η θέση της γυναίκας, άρμοζε μόνο κοντά σε κάποιον άνδρα; Η πορνεία ήταν επιλογή την περίοδο του πολέμου; Αυτά και άλλα πολλά σχετικά ερωτήματα, λύνονται με την εν λόγω ταινία… “Μαλένα”.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty  // Giving Sight The Project

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ