Leo Tolstoy
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Η ζωή του

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ο κόμης Leo Tolstoy – Nikolagevits, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828, (28 Αυγούστου 1828 , με το παλαιό ημερολόγιο). Έζησε στο κτήμα Γιασνάγια Πολιάνα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ορφάνεψε, προτού κλείσει τα δέκα του χρόνια και από πατέρα και από μητέρα.

Ήταν συγγραφέας, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του κόσμου. Είναι γνωστός για τα έργα του, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Ένας άνθρωπος, που με την σκέψη και τον τρόπο ζωής του, επηρέασε μεγάλες προσωπικότητες, όπως τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα έργα του, μεταφράστηκαν παγκοσμίως, και κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως θεμέλιοι λίθοι της κλασικής λογοτεχνίας. Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ο γίγας της ρωσικής γης».

Τα πρώτα βήματα

Στα δεκάξι του μόλις χρόνια, ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά και ανατολικές γλώσσες στο πανεπιστήμιο του Καζάν. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Αν και δεν συνέχισε τα μαθήματά και δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, άρχισε να γράφει. Παράλληλα, στην νεαρή εκείνη ηλικία, υιοθέτησε έναν τρόπο ζωής που πολλοί θα χαρακτήριζαν άσωτο. Γυρνούσε χαρτοπαίζοντας από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη μέχρι που το πάθος του για τον τζόγο τον οδήγησε να χάσει μεγάλο κομμάτι της πατρικής του περιουσίας.

Leo Tolstoy
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Έχοντας μεγάλα χρέη από τη χαρτοπαιξία, αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό. Πήρε μέρος στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), όπου γνώρισε τη φρίκη του πολέμου. Ως στρατιώτης, αναγνωρίστηκε για το θάρρος του και επαινέθηκε για την τόλμη του κι έτσι προήχθη στον βαθμό του υπολοχαγού. Η στροφή στην κοσμοθεωρία του άρχισε να συντελείται με την απογοήτευση που γεύτηκε στον πόλεμο. Εκεί έγραψε τα πρώτα του έργα, αυτοβιογραφικά σε μεγάλο βαθμό. Τα δύο μεγαλύτερα αριστουργήματά του είναι το «Πόλεμος και Ειρήνη» του 1869, το οποίο ζωντανεύει τη Ναπολεόντεια εποχή, και το «Άννα Καρένινα» του 1877, ένα δυνατό ψυχογραφικό και οικογενειακό δράμα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ταξίδεψε σε Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία. Όταν γύρισε στη Ρωσία, παντρεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1862 την, κατά 16 χρόνια μικρότερη του, Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Απέκτησαν μαζί 13 παιδιά, αλλά δυστυχώς έχασαν πέντε από αυτά όταν ήταν ακόμη μικρά.

Η ουσιαστική μεταστροφή

Leo Tolstoy
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Η ζωή του Leo Tolstoy χαρακτηρίστηκε από μεγάλες αντιθέσεις. Τα πρώτα άσωτα χρόνια της χαρτοπαιξίας, τα διαδέχτηκε η ριζοσπαστική μεταστροφή του προς την άρνηση του πλούτου, τη φιλανθρωπία και προς έναν ιδιόμορφο ειρηνιστικό και χριστιανικό αναρχισμό. Όλα αυτά, επισφραγίστηκαν με τον αφορισμό του από την Ρωσική Εκκλησία.

Παρά την ήρεμη οικογενειακή ζωή, είχε τύψεις που ζούσε μέσα στα πλούτη. Πιστεύοντας στην απλή ζωή και στο φως των ανθρώπων, αποφάσισε να τα αρνηθεί όλα και να ζήσει μία απλή ζωή μέσα στη φύση. Άφησε την σύζυγό του να διαχειρίζεται την περιουσία κι εκείνος ζούσε μια λιτή σχεδόν φτωχική ζωή στα κτήματά του. Εκεί, πλήθος ανθρώπων πήγαινε να τον συναντήσει προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους τη σοφία του.

Το έργο του

Στα έργα του Tolstoy είναι εμφανής η προσπάθειά του να περιγράψει την πραγματικότητα. Τόσο, που μπορείς να δεις τα τοπία, να νιώσεις τον χώρο και τον χρόνο, να κατανοήσεις και να αισθανθείς όσα βιώνουν οι ήρωες.

Ο Leo Tolstoy είχε ριζοσπαστικές ιδέες και στο θέμα της εκπαίδευσης. Πίστευε πως ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή πρέπει να υπάρχει ισότητα και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με την φύση. Έτσι, δημιούργησε ένα σχολείο στο ίδιο του το κτήμα. Κάλεσε τους καλύτερους φοιτητές στη Μόσχα, για να διδάξουν τα παιδιά των αγροτών. Τους μάθαιναν λογοτεχνία, μαθηματικά, φυσική και μελετούσαν τα ουράνια σώματα. Στο σπίτι του, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο στην Γιάσναγια Πολιάνα, μπορεί κανείς να βρει διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία και κατασκευές.

Τα αριστουργήματα του Leo Tolstoy, κοσμούν πολλές βιβλιοθήκες του κόσμου και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί, γιατί τα έργα του μεγάλου Ρώσου λογοτέχνη είναι αξεπέραστα σε ποιότητα, αξία, γνώση και λογοτεχνικό ταλέντο.

Πηγή: https://www.globalist.gr/

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Giving Sight by Beasty-Press //Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

  1. Hey! I just wanted to ask if you ever have
    any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
    ended up losing months of hard work due to no back up.
    Do you have any methods to stop hackers?

Comments are closed.