Κάτσε κάτω από την μπάρα…

Πριν αρχίσω την γυμναστική σκεφτόμουν και εγώ ακριβώς σαν εσένα που απορείς με τον τίτλο. Μα τι στο καλό βρίσκει ο κόσμος στα γυμναστήρια και πάει αντί να κάτσει να πιει ένα καφεδάκι στο μπαλκόνι με θέα το ηλιοβασίλεμα; Πως μπορεί να χαλαρώνεις περισσότερο όταν κουράζεσαι πάρα όταν κάθεσαι;

Σε πληροφορώ ότι με μεγάλη έκπληξη συνειδητοποίησα ότι τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα τα έχω απολαύσει καθισμένη στο παγκάκι έξω από το γυμναστήριο μούσκεμα από τον ιδρώτα περιμένοντας να φυσήξει λίγο αεράκι για να δροσιστώ.

Σκεπτόμενη, εν τέλει, κατάλαβα τι κάνει την διαφορά σε αυτό τον περίεργο και τρομακτικό κόσμο του γυμναστηρίου, που είτε θα σε κρατήσει είτε θα σε κάνει να φύγεις όσο πιο μακριά μπορείς από κει μέσα… ο γυμναστής!

Κι όμως, ναι! Ο σωστός γυμναστής θα σε κάνει να αγαπήσεις την άθληση με όποιον τρόπο μπορεί. Είναι ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, όποιοι και αν είναι αυτοί. Που όταν κουραστείς και είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις θα είναι εκεί και θα σου πει “Συνέχισε για λίγο ακόμα”. Και έτσι, το λίγο σιγά σιγά θα γίνει πολύ. Και το πολύ τρόπος ζωής. Και αν είναι καλός όντως, θα δεις ότι μπορεί μερικές στιγμές την ώρα της προπόνησης να τον μισείς κυριολεκτικά και να εύχεσαι να μην είχες πατήσει ποτέ το πόδι σου εκεί μέσα, αλλά στο τέλος της ώρας φεύγεις και νιώθεις 100 κιλά ελαφρύτερος. Όχι γιατί τα έχασες σωματικά (πότε να προλάβεις άλλωστε;) αλλά γιατί εκτόνωσες όλη την συναισθηματική πίεση που είχες συσσωρευμένη.

Η γυμναστική είναι ψυχοθεραπεία χωρίς χάπια! Σε βοηθάει να αδειάσεις το μυαλό σου από οτιδήποτε σε απασχολεί εκείνη την στιγμή και να συγκεντρωθείς σε ένα συγκεκριμένο στόχο.

Είναι ουσιαστικά σαν να πρέπει, για να σηκώσεις τα βάρη στην μπάρα, κατά κάποιο τρόπο να αφήσεις έστω και για λίγο κάτω τα δικά σου είτε σωματικά είτε ψυχικά.
Και πραγματικά αν δεν το έχεις κάνει, δεν μπορείς να καταλάβεις τί απελευθέρωση είναι! Η γυμναστική έτσι σταδιακά  γίνεται, αν θες, η “διαφυγή” σου από την καθημερινότητα και το στρες. Είναι η ώρα που αφιερώνεις στον εαυτό σου χωρίς αντιπερισπασμούς.

Και μέσα από όλη αυτή την διαδικασία κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι ο γυμναστής σου γίνεται και φίλος σου. Και μπορεί να είναι λίγες, αλλά είναι ανεκτίμητες εκείνες οι στιγμές, που πας τον βρίσκεις και επειδή δεν έχεις ούτε εσύ ούτε εκείνος όρεξη για προπόνηση, καταλήγετε να πίνετε χυμούς και να μιλάτε περί ανέμων και υδάτων στο διάλειμμά του.

Γιατί, εν τέλει, η έννοια “γυμναστής” εμπεριέχει την λέξη προπονητής, φίλος, συμβουλάτορας, υποστηρικτής, ενίοτε και ψυχολόγος. Και ίσως είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να μην τα ξέρει όλα για σένα, όπως οι φίλοι σου, ούτε εσύ όλα για αυτόν όμως καταλαβαίνετε και οι δύο την διάθεση του άλλου και “αθόρυβα” προσπαθείτε να την αλλάξετε προς το καλύτερο.

Οπότε σταμάτα να κάθεσαι απλά στο καναπέ σου διαβάζοντας τα άρθρα μου και πήγαινε να γυμναστείς… Και αν επιλέξεις να μην το κάνεις μόνος, είμαι σίγουρη πως θα με θυμηθείς!

Αφιερωμένο στον μοναδικό προπονητή της καρδιάς μου Ηλία Νακο.

15

Latest Articles

Διάβασε επίσης...