Γενικά υπάρχουν πολλά “είδη” γραφιστικής, τα οποία θα μπορούσαμε να χωρίσουμε στις ακόλουθες κατηγορίες, με την βοήθεια αυτού του άρθρου:

by nnorth
  1. Visual identity graphic design (δημιουργία λογοτύπων). Μέσα από το λογότυπο της, μια εταιρεία φανερώνει τον χαρακτήρα της. Για παράδειγμα αν το λογότυπο περιέχει φανταχτερά χρώματα και ζωγραφιες, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια εταιρεία που στοχεύει σε μια πιο προσωπική προσέγγιση απέναντι στο κοινό της.

 

by unsplash

2. Marketing and advertising graphic design (γραφιστική με στόχο την διαφήμιση και το μάρκετιγκ). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι τα διαφημιστικά φυλλάδια, οι φωτεινές πινακίδες, οι διαφημίσεις στα περιοδικά και τις εφημερίδες και οι μπροσούρες.

 

by unsplash

3. User interface graphic design (αλληλεπίδραση του χρήστη με την συσκευή ή εφαρμογή). Αυτό το είδος επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του χρήστη με τα γραφικά μιας εφαρμογής ή ενός παιχνιδιού, καθώς και την όλη εμπειρία του.

 

by unsplash

4. Publication graphic design (γραφιστική που έχει να κάνει με αντικείμενα που μπορούν να εκδοθούν). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα βιβλία (σχεδιασμός των εξωφύλλων), τα περιοδικά και οι εφημερίδες.

 

by unsplash

5. Packaging graphic design (γραφιστική-σχεδιασμός των συσκευασιών των προϊόντων μιας εταιρείας).

 

(επειδή τα gif δεν δουλεύουν, εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά παραδείγματα του Motion graphic design)

6. Motion graphic design (γραφικά που κινούνται). Χρησιμοποιούνται σε ιστοσελίδες εταιρειών και είναι πολύ χρήσιμα καθώς “πιάνουν” αμέσως την προσοχή του αναγνώστη. Άλλα παραδείγματα: τα τρέιλερ ταινιών, οι τίτλοι τέλους ταινιών, διαφημίσεις στα σοσιαλ μίντια κλπ.

 

By manasye

7. Environmental graphic design  (γραφικά που κάνουν ένα χώρο πιο “άξιο” για να τον θυμάται κάποιος). Παραδείγματα αυτού του είδους γραφιστικής: το logo της εταιρείας σε διάφορους τοίχους του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, τα ζωγραφιστά μενού που υπάρχουν σε πολλές καφετέριες, ένα χαρακτηριστικό σχέδιο πάνω στους πάγκους και τα τραπέζια ενός μαγαζιού κτλ.

 

By Natalia Maca

8. Art and illustration for graphic design (η χρήση τέχνης και σχεδίου ως μέσο γραφιστικής). Το σχέδιο και το graphic design πολλές φορές ταυτίζονται αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η τέχνη στην πραγματικότητα είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν οι γραφίστες για να δημιουργήσουν γραφικά που να κινούν το ενδιαφέρον των θεατών. Παραδείγματα: σχέδια σε t-shirt, ιστοσελίδες, stock images, album art σε άλμπουμ μουσικών κτλ.