Η Joy (Jennifer Lawrence) είχε από μικρή ταλέντο στις χειροτεχνίες, ακόμα κι αν πολλές από αυτές καταστρέφονταν εν μέσω των εκρηκτικών τσακωμών των γονιών της. Τώρα, όντας πλέον ενήλικη, είναι το μοναδικό ικανό μέλος της προεκτεταμένης δυσλειτουργικής οικογένειάς της. Η καθημερινότητά της αποτελείται από ατελείωτες δουλείες σπιτιού (συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών που παρουσιάζουν διαρκώς προβλήματα). Στον υπόλοιπο χρόνο που της απομένει, εργάζεται στα ταμία μιας αεροπορικής εταιρίας.

Joy
Πηγή εικόνας: northernstar.com.au

Μαζί με αυτή και τα δύο παιδιά της, συγκατοικεί η μητέρα της. Η Terri (Virginia Madsen) περνάει τις μέρες της κλεισμένη στο υπνοδωμάτιο, βλέποντας σαπουνόπερες. Προτιμά να αποστασιοποιείται πλήρως από τον έξω κόσμο που τόσο την έχει απογοητεύσει. Στο ίδιο σπίτι μένει η γιαγιά της Joy, Mimi (Diane Ladd). Είναι φαινομενικά το μοναδικό άτομο που έχει πίστη στις ικανότητες της εγγονής της. Το υπόγειο μοιράζονται ο πρώην σύζυγος της Joy και επίδοξος μουσικός, Tony (Edgar Ramírez), και ο διαζευγμένος πατέρας της, Rudy (Robert De Niro). O τελευταίος βρίσκεται σε αναζήτηση νέας συντρόφου, μέσω μιας εφαρμογής για χήρους. Κάπου εκεί ξεκινάει και η κεντρική πλοκή της ταινίας. Μια ιστορία βασισμένη στην πραγματική ζωή της αυτοδημιούργητης εκατομμυριούχου Joy Mangano.

Joy
Πηγή εικόνας: tv.rakuten.co.jp

Η πλοκή

Ο Rudy γνωρίζει την Trudy (Isabella Rossellini), μια γυναίκα που έχει μείνει μόνη της στη ζωή. Μαζί με τα εκατομμύρια ευρώ του νεκρού συζύγου της. Ύστερα από μια σύντομη οικογενειακή απόδραση στο σκάφος του, η Joy επινοεί την ιδέα που επρόκειτο να την οδηγήσει στην επιτυχία. Μία θαυματουργή σφουγγαρίστρα. Μια σφουγγαρίστρα που λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη στο εμπόριο και που θα είναι η μοναδική που θα χρειάζεται να αγοράσει ο πελάτης, σε όλη του τη ζωή. Αφού καταφέρνει να πείσει την Trudy να επενδύσει στην ιδέα της, ο αγώνας ξεκινά. Σε συνεργασία με τον Rudy, την ζηλιάρα επικριτική ετεροθαλή αδερφή της Peggy (Elisabeth Röhm), την υποστηρικτική παιδική της φίλη Jackie (Dascha Polanco) και τον Tony, που παραμένει καλός της φίλος, η Joy προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν της.

Παρά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες, τις κακές συμβουλές και τις αυθαίρετες αποφάσεις της οικογένειάς της, η Joy τα καταφέρνει. Ακολουθεί το ένστικτό της, που σίγουρα δεν είναι επιχειρηματικό, είναι όμως ειλικρινές. Με τη βοήθεια ενός επιχειρηματία που έμελλε να γίνει καλός φίλος της, του Neil (Bradley Cooper), η σφουγγαρίστρα της Joy κάνει θραύση.

Joy
Πηγή εικόνας: theledger.com

Η αξιολόγηση

Η ταινία Joy είναι κωμική, δραματική, ίσως και ρομαντική. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως, είναι ένα success story στα πλαίσια του American Dream. Για την ακρίβεια, είναι ο ορισμός του τελευταίου. Μια καθημερινή γυναίκα με όπλα την ειλικρίνεια, τη θέληση και το ευρηματικό της δαιμόνιο κατακτά μια θέση στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Το καπιταλιστικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Εκεί έγκειται και ένα από τα ελαττώματα της ταινίας. Οι αξίες που εκθειάζει, η αφήγηση που παρουσιάζει στον θεατή, είναι μη ρεαλιστικές. Βρίσκονται μίλια μακριά από την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών και όχι μόνο πολιτών. Αν μη τι άλλο, ενισχύουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν το όνειρο και αυτών που μάχονται για να κερδίσουν τα προς το ζην. Οι αρετές της Joy, στον πραγματικό κόσμο, σπανίως είναι αρκετές για να κατορθώσουν αυτό που εκείνη κατάφερε.

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία είναι μια πολύ ευχάριστη και ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία. Η δυναμική ερμηνεία της Lawrence, αλλά και πολλών εκ των συμπρωταγωνιστών της, προσδίδουν στο Joy μια ιδιαίτερη απολαυστική ιδιότητα. Η μουσική επένδυση δε, το απογειώνει. Άλλοτε μελοδραματικό και ρομαντικό και άλλοτε αποφασιστικό. Ακριβώς όπως η Joy Mangano.

Joy
Πηγή εικόνας: cinemadenovo.blogspot.com

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook

Δείτε τη σελίδα μας στο Instagram

3 COMMENTS

Comments are closed.