Exclusive Content:

Joker vs Batman: Μια κωμική σύγκρουση

Joker και Batman συγκρούονται στο Death Of The Family. Οι εκδόσεις Οξύ - Comics μεταφράζουν την ιστορία και εδώ βρισκόμαστε για να αναλύσουμε!

Joker και Batman συγκρούονται για ακόμη μια φορά κάτω από ένα τόσο τρελό σχέδιο, που θα απορήσετε για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος. Οι εκδόσεις Οξύ μεταφράζουν την ιστορία και εδώ βρισκόμαστε για να αναλύσουμε!

Το Batman: Death Of The Family είναι μια σειρά 5 τευχών που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2012, με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2013. Μιλάμε για τα Batman #13 – #17 για το νέο ξεκίνημα της DC, The New 52.

Συγγραφέας ο ταλαντούχος Scott Snyder. Τον έχουμε συναντήσει στη σειρά Justice League (2018) και στο event Dark Nights: Metal (2017). Δίπλα του, συν-συγγραφέας ο James Tynion IV. Διαβάζουμε από αυτόν στις σελίδες των Batman Eternal (2014) και Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles (2016). Τον σχεδιασμό επιμελήθηκαν οι Greg Capullo και Jonathan Glapion. Έργα τους βρίσκουμε στο event Dark Nights: Metal (2017). Η συνεργασία τους σε αυτό το κόμικ, το έκανε τη #1 best-seller σειρά των New York Times.

Σε συγκεκριμένα ονόματα έχει γίνει εισαγωγή συνδέσμων. Οδηγούν στο DC Database, μέρος που ενημερώνει για όλα όσα αφορούν την εταιρεία. Μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις άλλες δουλειές των συγγραφέων και σχεδιαστών.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Οξύ

Μπορούμε να διαβάσουμε για τη μεγάλη επιστροφή του Joker στα ελληνικά! Οι Οξύ – Comics μας παραδίδουν μια εξαιρετική δουλειά, μεταφράζοντας τις περιπέτειες του Batman στη γλώσσα μας. Τη μετάφραση ανέλαβε ο Σάββας Αργυρού μαζί με μια εξαιρετική ομάδα, Μάγδας Τσολάκου – Διόρθωση, Ελένης Κυριακίδου – Προσαρμογή και Νίκου Χατζόπουλου – Ευθύνη Έκδοσης.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Τα τεύχη συγκεντρώνονται σε τρείς τόμους. Διανέμονται από την Brainfood Εκδοτική και δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή σου!

Τι περιμένουμε να δούμε στο Death Of The Family:

Ο Joker επέστρεψε και η μεταμόρφωσή του είναι πιο θανάσιμη και ύπουλη από ποτέ. Για μια φορά, ο σκοτεινός ιππότης δεν φαίνεται να είναι ο στόχος του. Αντίθετα, ο Joker στρέφει την άθλια φαυλότητά του προς τον Επιθεωρητή Gordon, τον Alfred, τον Robin, τον Nightwing, την Batgirl, τον Red Hood και τον Red Robin… τη μόνη οικογένεια που έχει απομείνει στον Bruce Wayne. Ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος θα εξαπολύσει την πιο απρόβλεπτη, μοχθηρή και ψυχωτική επίθεσή του σε όλους όσους αγαπά ο Batman. Μπορεί ο Batman να σταματήσει την πιο διαταραγμένη επίθεση που έκανε ποτέ ο αιώνιος αντίπαλός του; Ή μήπως η αποκάλυψη ενός θανάσιμου μυστικού θα του κοστίσει όλα όσα έχει δημιουργήσει;

Για να φρεσκαριστεί η μνήμη μας, πρώτα ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα γεγονότα που συνέβησαν στο Death Of The Family.
SPOILER ALERT
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Joker έχει εξαφανιστεί από το Gotham City. Μετά το τελευταίο του τρικ, η Bat Family νόμιζε ότι είχε περάσει η μπόρα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους όμως, γνώριζαν ότι κάποτε θα εμφανιζόταν μια αστεία καταιγίδα.

Μπορείτε να διαβάσετε για τη τελευταία συνάντηση του Batman με τον Joker στη σειρά DETECTIVE COMICS που εκδόθηκε το 2011. Τα τεύχη που μας ενδιαφέρουν είναι τα #1 έως #7.

joker και
Πηγή εικόνας: The Guardian

Ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος κάνει μια φαντασμαγορική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα του Gotham. Και η τρέλα ξεκινάει με πολλαπλά θύματα. Η αιματηρή επανασύνδεση του εγκληματία με τον αστυνομικό περνάει ως αφορμή για να καλέσει ο Batman την οικογένεια. Ώρα της πρώτης μάχης στο A.C.E., εκεί που όλα ξεκίνησαν.

Το πρώτο τεύχος μένει πιστό στη φόρμουλα των DC comics, με βίαιες σκηνές και μια δυνατή εισαγωγή σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Μια «γροθιά» -αν μπορούμε να πούμε- στο στομάχι ενός Batman φαν, είναι η απαγωγή του Alfred. Κάπου σε αυτό το σημείο, ο θεατής θα εγκλιματιστεί με τη ψυχολογική φύση που επικρατεί στα υπόλοιπα τεύχη.

ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Η απαγωγή του Alfred είναι το πρώτο breaking point στη ψυχολογία του Batman. Ένα μεγάλο σχέδιο αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Από εδώ και πέρα αρχίζει ο αντιπερισπασμός για το μεγάλο event! Σε συζήτηση με τον Nightwing, η Bat Family ανησυχεί. Ξέρει ο Joker τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει τον Bruce στη γέφυρα. Η μπλόφα είναι συχνή τακτική του κλόουν στο σχέδιο που ακολουθεί. Προσπαθεί ακατάπαυστα να μπει στο μυαλό του Batman, καθώς αυτό θα τον αποσπάσει από την οικογένεια. Και η οικογένεια μοιάζει να είναι ο πρώτος στόχος.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Η Bat Family βρίσκεται σε σύγχυση μετά τον ισχυρισμό του Joker ότι γνωρίζει τις ταυτότητές τους. Το μυστικό που τους κρατούσε ο Batman, ρίχνει φως και σε ένα από τα αξιοθέατα του Batcave, τη κάρτα του Joker. Ένας απλός φύλακας οδηγεί τον ντετέκτιβ μας ακριβώς στη σκηνή της τρέλας στο Arkham Asylum, ενώ ήδη εκεί μέσα ο Riddler κάνει μια «αστεία» συμμαχία.

Ας σταθούμε όμως στο όνειρο της νυχτερίδας! Ο Batman είχε έναν σύντομο εφιάλτη πριν τον ξυπνήσει η οικογένεια και σε αυτό, ο Alfred προσπάθησε να τον σκοτώσει! Πραγματικά είναι απ’ τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε φόβο στο μυαλό του Bruce Wayne. Αυτό λοιπόν μας δείχνει ότι ο Joker έχει επιτύχει τον στόχο του! Η νέμεση του ανησυχεί πλέον φανερά για τους sidekicks. Είναι αυτό αρκετό για να σπρώξει τη νυχτερίδα στο σπάσιμο του όρκου της;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Batman μπήκε στο Arkham Asylum και η παράσταση αρχίζει. Ο Joker αυτή τη φορά πραγματικά έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Έχει μετατρέψει το άσυλο σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, με τον Batman βασιλιά. Οι Two Face, Penguin και Riddler παίζουν και αυτοί τους ρόλους τους. Το περίεργο είναι ότι το μέρος τους στο σχέδιο του Joker, μοιάζει με αυτό ενός απλού υπηρέτη. Ο συγγραφέας θα ήθελε να δώσει έμφαση στην υπεροχή του κλόουν πρίγκιπα του εγκλήματος στον υπόκοσμο του Gotham. Δεν θέλω να περιγράψω περισσότερα απ’ όσα συμβαίνουν στον Batman γιατί πραγματικά πρέπει να τα διαβάσετε από μόνοι σας!

Για να εμβαθύνουμε στα στοιχεία του comic…

Πώς αναλύεται ο Joker μετά την επιστροφή του;

Ο Scott Snyder αποφάσισε να μας μυήσει σε μια νέα οπτική του σκοτεινού ιππότη και του μεγάλου αντιπάλου του. Δεν βλέπουμε συχνά να αναλύεται στις σελίδες η ψυχολογία του Joker. Δεν γίνεται απλά μια αναζήτηση στο πώς θα μπορούσε να σκέφτεται αυτός ο εγκληματίας, αλλά το Death In The Family μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τους σκοπούς του ψυχωτικού κλόουν.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Πιστεύω ότι πολλοί φανς θα συμφωνήσουν ότι περιμέναμε η εχθρότητα των Batman & Joker να έχει έναν απώτερο σκοπό. Αυτό θα εξηγούσε και την τρέλα του αιμοδιψή εγκληματία. Τελικά -και σύμφωνα πάντα με αυτή την εκδοχή του- δεν υπάρχει τέτοιο μοτίβο εδώ. Πραγματικά μιλάμε απλά για ένα τεράστιο, φρικιαστικό αστείο. Αυτό το τέρας δραστηριοποιείται με στόχο απλά τη διασκέδαση του.

Οι ισχυρισμοί αυτοί επικυρώνονται αν μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασε το νέο του έγκλημα. Ένα μεσαιωνικό παρασκήνιο με τον Batman βασιλιά και αυτόν ως τον αληθινό γελωτοποιό!  Σαν άνθρωπος του μεσαίωνα, ο ίδιος δημιουργεί ένα ναό και σε αυτόν λατρεύει τον δικό του θεό. Αυτόν που πυροδοτεί το μίσος του για την ανθρωπότητα. Τον δημιουργό του. Τον Batman. Αυτή η έχθρα θα συνεχίζεται αιώνια, ως ένα πραγματικό παιχνίδι, μέχρι ένας από τους δύο να καταρρεύσει.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Πώς εξηγείται η έχθρα προς την οικογένεια;

Αν υπάρχει κάτι το οποίο παίρνει στα σοβαρά ο Joker, αυτό πρέπει να είναι η σχέση του με τη νέμεση του. Είναι ικανός για οποιαδήποτε πράξη αποκλεισμού άλλων ανθρώπων στη ζωή του Batman. Πιστεύει πάντα ότι στο τέλος θα μείνουν μόνο αυτοί οι δύο.

Πέρασε ένα χρόνο έξω από την πόλη που τρομοκρατούσε, σκεπτόμενος ένα σχέδιο τόσο ύπουλο που θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά τη νυχτερίδα. Αυτό δεν είναι άλλο από την καταστροφή της οικογένειάς της. O Joker μάλλον έχει καταλάβει ότι ο Batman ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος πριν την εμφάνιση των συμμάχων του. Αυτό πρέπει να θεωρεί ως Αχίλλειο πτέρνα και εννοείται εκεί στοχεύει.

Τρομερά ερωτήματα

Το τέλος της ιστορίας είναι τρομερό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια περίεργη αλήθεια. Θα μπορούσε ο Batman με τον Joker να σκέφτονται παρόμοια; Ο ισχυρισμός του Joker ότι τον γνωρίζει ο Batman καλύτερα από τα μέλη της οικογένειάς του αληθεύει; Αυτά είναι μερικά απ’ τα ερωτήματα που απασχολούν όσους τελείωσαν το διάβασμα.

Joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Ο όρκος του Batman

Η ζωή του Bruce Wayne πήρε μια τρομακτική τροπή όταν έχασε τους γονείς του απ’ τη σφαίρα ενός εγκληματία. Από τότε, ορκίστηκε να πολεμήσει το έγκλημα με έναν και μοναδικό όρο. Δεν θα γινόταν ποτέ ίδιος με όσους πολεμάει. Δεν θα στερούσε ποτέ τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή η τακτική εννοείται ότι είναι γνωστή ανάμεσα στους θανάσιμους εχθρούς του.

O Joker αναφέρεται για άλλη μια φορά στη συγκεκριμένη τακτική που ακολουθεί ο «βασιλιάς» Batman. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο απώτερος σκοπός του κλόουν είναι να φτάσει τον σκοτεινό ιππότη στα όρια του, να χτυπήσει το νεύρο που θα τον αλλάξει τελείως. Ο Batman έχει μια πολύ απλή απάντηση στην ερώτηση του θανάσιμου εχθρού του. Δεν θα τον σκοτώσει, επειδή αυτό σημαίνει ότι θα έχει νικήσει.

Οι μονόλογοι του Batman
Σε κάθε τεύχος υπάρχει και ένας μονόλογος. Ο Bruce προσπαθεί να γίνει το προσωπικό του στήριγμα στις δυσκολότερες στιγμές του. Αναγνώρισε τον φόβο στο πρόσωπο του James Gordon και ανέλυσε τη συμπεριφορά του ως κάποιον που πρέπει να κρύψει τα συναισθήματα του για το καλό των ανθρώπων δίπλα του. Αυτή η σκηνή δεν είναι πρωτότυπη για τον Batman. Φαίνεται ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να είχε έρθει σε παρόμοια κατάσταση, αντιμέτωπος με τον φόβο, προσπαθώντας να προφυλάξει τα συναισθήματα των υπολοίπων.

Όταν συνειδητοποίησε την απουσία του Alfred, οι συναισθηματισμοί του κόπηκαν κατευθείαν, καθώς άρχισε να αναλύει πάλι την υπόθεση. Στέκομαι στη συγκεκριμένη σκηνή επειδή μας δείχνει μια πλευρά του Batman που δεν βλέπουμε συχνά. Η πιο συχνή εικόνα του είναι ένας τιμωρός με απαράμιλλο θάρρος που πολεμάει το έγκλημα. Οπότε, μιλάμε για μια πρωτοφανής εικόνα για τους αναγνώστες.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Ο Batman χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη από τον άνθρωπο που ήταν μαζί του από το μηδέν για να συνεχίσει! Μια υπενθύμιση ότι όποιος και να είσαι, υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σου που είναι εύθραυστο και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο Joker είναι απλώς ένας άνθρωπος. Μια σκέψη που κάνει ο Batman προκειμένου να ανταποκριθεί στη τρέλα του μεγάλου εγκληματία. Ίσως η ενανθρώπιση ενός «τέρατος» -όπως έχει περάσει στους δρόμους του Gotham- βοηθήσει στην ηθική απογύμνωση του. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο στον σκοτεινό ιππότη.
Μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις Οξύ σε: Facebook, Instagram 

Παρόμοια άρθρα:
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Δημήτρης Κασβίκης
Δημήτρης Κασβίκης
Φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ. Kill Em With Kindness. Μια φράση που με ακολουθεί σε όλη τη ζωή μου. Είμαι ενθουσιασμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσω του Beasty!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...