Χάπια για ακμή (όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις)

Τι πραγματικά γνωρίζεις για τα χάπια και την ακμή; Η ακμή είναι μια ασθένεια που δυστυχώς παιδεύει αρκετούς από εμάς, άνδρες και γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, όμως υπάρχει και σε ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων. Έτσι, η ακμή, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν εμφανιστεί, είναι απολύτως λογικό να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, να έχουμε πτώση της αυτοπεποίθησης μας και γενικά να μας εμποδίζει από το να κάνουμε πολλά πράγματα που θέλουμε.

Χάπια για την ακμή – εφηβεία

Στην εφηβεία μου, εμφάνιζα ελάχιστα σπυράκια, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Μέχρι που λόγω στρες εξαιτίας των πανελληνίων, κακής διατροφής και κακομεταχείρισης του δέρματος μου έπαθα μόλυνση. Ποτέ δεν ήταν κάτι τεράστιο, αλλά μεγάλα σπυράκια δεν σταματούσαν να βγαίνουν ποτέ στο δέρμα μου. Κάποια στιγμή (τέλος Σεπτεμβρίου), αν και άργησα, αποφάσισα να επισκεφθώ την δερματολόγο μου, αποφασισμένη να αρχίσω την χορήγηση χαπιών.

Επειδή γνωρίζω πως η θεραπεία ακμής με χάπια, είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς, αν σκέφτεσαι να αρχίσεις μια τέτοια θεραπεία, θα σου πω ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, τόσο από την δική μου εμπειρία, όσο και από γνώσεις γιατρών.

Πρώτο βήμα πάντα η επίσκεψη στον δερματολόγο. Ο δερματολόγος θα σε ενημερώσει σχετικά με τον τύπο ακμής που έχει και θα σου δώσει τα κατάλληλα χάπια. Άλλωστε, τα χάπια αυτό χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού και δεν μπορείς να τα πάρεις μόνος σου.

Η θεραπεία διαρκεί από 4 έως 6 μήνες συνήθως. Σε περιπτώσεις με μεγάλη ακμή μπορεί να διαρκέσει και λίγο παραπάνω.

Το μόνο που πληρώνεις είναι μια μικρή συμμετοχή περίπου δυο ευρώ.

Τα χάπια αυτά έχουν αρκετές παρενέργειες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε όλους

Μερικές από αυτές είναι:  ξεραίνονται τα χείλη, ξεραίνεται το πρόσωπο, πόνοι στην μέση, κατάθλιψη, παρενέργειες στην περίοδο. Στη διάρκεια χορήγησης των χαπιών, απαγορεύεται η εγκυμοσύνη, καθώς μπορούν να προκύψουν τερατογενένσεις. Όλα αυτά όμως, μην σας τρομάζουν, καθώς τα πιο σοβαρά είναι πολύ πολύ δύσκολο να εμφανιστούν. Προσωπικά, παίρνω τα Α-CNOTREN, τα οποία θεωρούνται από τα πιο βαριά και το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι πως έχουν ξεραθεί τα χείλη μου. Σε περίπτωση πάντως, που αντιμετωπίζεται προβλήματα με την θεραπεία που δεν αντέχεις, την σταματάς αμέσως.

Διατροφή. Είναι κάτι που ο δερματολόγος θα στο επισημαίνει ξανά και ξανά. Όχι μόνο διότι μέσω της καλής διατροφής, το δέρμα είναι πιο υγιές και δεν εμφανίζει σπυράκια, αλλά και επειδή μέσω της υγιεινής διατροφής δεν μπορείς να εμφανίσεις χοληστερίνη. Σε περίπτωση που εμαφνίσεις αυξημένα ποσοστά χοληστερίνης, η θεραπεία διακόπτεται αμέσως. Έτσι υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνεις όπως: σοκολάτα ,γλυκά ,σφολιάτες ,ζάχαρη , χοιρινό κρέας , πατατάκια, μπισκότα, μαγιονέζα και γενικότερα ότι έχει πολλά λιπαρά, καθώς και το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Εξετάσεις αίματος. Ακριβώς επειδή πρέπει να ελέγχεται η χοληστερίνη, θα πρέπει κάθε μήνα να κάνεις εξετάσεις αίματος, τις οποίες τις γράφει πρώτα ο δερματολόγος σου.

Κάτω τα χέρια σου από το πρόσωπό σου. Ξέρω είναι δύσκολο, αλλά είτε κάνεις την θεραπεία είτε όχι δεν πρέπει να πειράζεις το πρόσωπο σου και τα σπυράκια σου, διότι αυτό μολύνει και την γύρω περιοχή και θα εμφανίζεις όλο και περισσότερα. Αν πειράζεις το πρόσωπο σου, η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει.

Κρέμες και μάσκες. Κατά την θεραπεία, οποιαδήποτε κρέμα και μάσκα απαγορεύεται. (εκτός από την ενυδατική φυσικά)

Ενυδάτωση. Η ενυδάτωση του προσώπου και των χειλιών είναι εξίσου σημαντική. Προτίμησε φαρμακευτικά προϊόντα που θα σου συστήσει ο δερματολόγος σου αποκλειστικά για τον τύπο δέρματός σου.

Σαπούνι. Πλύνε το πρόσωπο σου με ένα φαρμακευτικό σαπούνι (εγώ χρησιμοποιώ της avene) 1-2 φορές την ημέρα.

Καθαρισμός. Πριν αρχίσεις την θεραπεία, καλό είναι να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου και να κάνεις έναν καθαρισμό προσώπου, ώστε να ξεφορτωθείς το σμίγμα.

Δράση. Το πότε τα χάπια θα δράσουν είναι απολύτως σχετικό. Μπορεί από το πρώτο δίμηνο να δεις διαφορά και να μην εμφανίζεις κανένα σπυράκι. Μπορεί στην αρχή της θεραπείας το πρόσωπο σου να θέλει να βγάλει ότι σπυράκι έχει μέσα του και έτσι να είσαι πιο φουντωμένος. Επίσης, μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα μετά τον 3ο-4ο μήνα. Προσωπικά, τον πρώτο μήνα είχα δει διαφορά, στη συνέχει το πρόσωπο μου φούντωσε αρκετά και μετά τον τρίτο μήνα έβγαζα σπάνια ένα σπυράκι. Να προσθέσω, ότι μετά το τέλος της θεραπείας, χωρίς να παίρνεις χάπια, η θεραπεία δρα μετέπειτα από μόνη της.

Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η δράση; Η δράση μπορεί να καθυστερήσει, διότι σκοπός της θεραπείας δεν είναι να καθαρίσει αποκλειστικά τα σπυράκια στην επιφάνεια του προσώπου, αλλά στοχεύει στο να καταπολεμήσει το πρόβλημα από την ρίζα, εσωτερικά. Οι κρέμες απεναντίας, βοηθούν μόνο στην επιφανειακή αντιμετώπιση.

Σημάδια. Πολλές φορές, όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο, ή όταν κάνεις απλώς την θεραπεία, όταν φεύγουν τα σπυράκια μπορούν να σου μείνουν κάποια σημάδια. Μην σε απασχολεί. Με τον καιρό τα σημάδια φεύγουν και με την βοήθεια της θεραπείας, αλλά και από μόνα τους. Μετά την θεραπεία, για ό,τι σου μείνει, ο δερματολόγος σου θα σου δώσει κρέμες αναπλαστικές. Αν, πάλι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, μπορείς να κάνεις λέιζερ, τρόπος ο οποίος είναι εντελώς αποτελεσματικός.

Υπομονή. Το να πάρεις την απόφαση αυτή, θέλει σιγουριά, αποφασιστικότητα και υπομονή. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέξεις και μεγάλη η υπομονή που πρέπει να κάνεις. Ξέρω, πόσο άσχημα μπορεί να αισθανθείς. Κατά την διάρκεια της θεραπείας, αν δεν βλέπεις κάποιο αποτέλεσμα, θα θέλεις να τα παρατήσεις. Όμως, μην τα βάλεις κάτω. Πίστεψε με, όταν το πρόσωπο σου αρχίζει ν’ αλλάζει θα νιώσεις τόσο όμορφα. Τα πάντα μπορούν να λυθούν, κανένα πρόβλημα δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο.

Πλέον διανύω τον 6ο και τελευταίο μήνα της θεραπείας μου. Τα σπυράκια μου έχουν φύγει, όμως σημάδια έχουν μείνει, πράγμα που δεν θα σου κρύψω με πτοεί συχνά. Σιγά σιγά όμως, τα βλέπω να υποχωρούν.

Και στο κάτω κάτω, σπυράκια είναι, έρχονται και φεύγουν. Σου συστήνω την θεραπεία ανεπιφύλακτα. KEEP GOING!
Part2 ΕΔΩ

Δες τη σελίδα μας στο Facebook

Παρόμοια άρθρα:

96
Χριστίνα Δάδινα
Πάντειο πανεπιστήμιο-επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού

Latest Articles

Διάβασε επίσης...