Όλες τις πλευρές της γρήγορης μόδας θα εξερευνήσουμε σήμερα. Θέλω να σκεφτείτε πόσα παντελόνια, μπλούζες, φούστες και φορέματα έχετε αγοράσει από τα πολυκαταστήματα που αντιπροσωπεύουν τη γρήγορη μόδα και πόσα από αυτά θα φοράτε μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Ας αρχίσουμε.

Τι είναι η γρήγορη μόδα;

Η γρήγορη μόδα περιγράφει σχέδια χαμηλού κόστους που μεταφέρονται γρήγορα από την πασαρέλα σε καταστήματα ρούχων.                                                                                  Πριν από χρόνια υπήρχαν τέσσερις τάσεις εποχών: φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι. Όμως στις μέρες μας οι διαφορετικές τάσεις εισάγονται σχεδόν κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Όλο αυτό δημιουργεί εργασιακό και περιβαλλοντικό κόστος.

Όσα γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε για τη γρήγορη μόδα

1. Σύμφωνα με έρευνες, η βιομηχανία της γρήγορης μόδας, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των πιο βρόμικων βιομηχανιών παγκοσμίως.

2. Τα ρούχα είναι κακής ποιότητας και πολλές φορές πωλούνται σε υψηλές τιμές.

3. Η δημιουργία των ρούχων γίνεται σε sweatshops. Είναι εργοστάσια ή εργαστήρια, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς για πολλές ώρες και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

4. Κυρίως παιδιά και γυναίκες στο Μπαγκλαντές δουλεύουν 15 με 16 ώρες την ημέρα, για 0,30 λεπτά την ώρα, που αυτό αντιστοιχεί σε 60 δολάρια τον μήνα.

5. Η βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 200 τόνους νερού κατά την παραγωγή ενός τόνου υφασμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας χρήσης νερού της μόδας σχετίζεται με την καλλιέργεια βαμβακιού και τις υγρές διεργασίες παραγωγής υφασμάτων.

6. Τα πολυκαταστήματα αντί να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους αντικαθιστούν τα προϊόντα που ξεπουλιούνται με καινούργια διαφορετικά στυλ, κάνοντας τα παλιά μας ρούχα ξεπερασμένα και με αυτόν τον τρόπο μας αναγκάζουν να αγοράζουμε καινούργια, δημιουργώντας το αίσθημα της υπερκατανάλωσης.

7. Το 2013 κατέρρευσε το κτίριο Ράνα Πλάζα που βρισκόταν κοντά στην πρωτεύουσα του  Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1334 θυμάτων. Το συγκεκριμένο κτίριο φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρία Mango και τη βρετανική εταιρία Primark.

8. Η παραγωγή και τα μη ελεγχόμενα εργοστάσια οδήγησαν στη συνεχή χρήση τοξικών χημικών για να δημιουργηθούν έντονα χρώματα, στάμπες και τελειώματα. Αυτά τα χημικά μπαίνουν στα σώματά μας μέσω του δέρματος.

9. Επίσης, βλάπτουν εργάτες και ρίχνονται σε ρέματα και ποταμούς μολύνοντας, έτσι, το νερό και το έδαφος των γύρων περιοχών.

10. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας εκπέμπει περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

11. Πολλά σχέδιά τους είναι κλεμμένα από ελεύθερους σχεδιαστές.

12. Κατά μέσο όρο ο Αμερικανός πολίτης πετάει 70 pounds (32 κιλά) ρούχων το χρόνο.

13. Τέλος, τα καταστήματα επιλέγουν την καύση του παλιού αποθέματος, αντί της δωρεάς.

 

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

3 COMMENTS

  1. After checkinmg ouut a handful of the blog poxts oon your website, I really appreciate youhr way oof writing a blog.

    I book maarked itt too mmy bookmark webpage lit and woll bbe
    checking back in the near future. Please chrck outt my website too and teell mee what you
    think.

Comments are closed.