Είσαι αναποφάσιστος; Δεν ξέρεις τι είδος βιβλίο θες να διαβάσεις; Βαριέσαι εύκολα; Εάν η απάντηση σου είναι «ναι», θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις την «Σκιά του Ανέμου». Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα πάντα: έρωτα μυστήριο, δράση, αγωνία, πόλεμο. Θα σε ταξιδέψει στους δρόμους της μεταπολεμικής Βαρκελώνης, μιας πόλης που κρύβει στην γοτθική αρχιτεκτονική της τα μυστικά των κατοίκων της.

Στα σοκάκια αυτά ο Ντανιέλ γιος βιβλιοπώλη θα πάει ως δώρο για τα δέκατα γενέθλια του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, ένα μέρος απόκρυφο με ξεχασμένους και σπάνιους τίτλους βιβλίων που έχουν σταματήσει να εκδίδονται. Θα επιλέξει ένα βιβλίο με την προϋπόθεση ότι θα το προστατέψει με το να μην το αφήσει να σβήσει στο χρόνο και να γίνει σκόνη στις μνήμες των ανθρώπων.Το βιβλίο αυτό είναι « Σκιά του Ανέμου» του Χουλιάν Καράξ. Καθώς περνούν τα χρόνια με τον Ντανιέλ να γίνεται από παιδάκι άντρας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση να κρατήσει την υπόσχεση του. Και αυτό γιατί ένας άντρας που μοιάζει φοβερά με έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου του Καράξ καίει τα λίγα αντίτυπα που απομένουν. Η μόνη του λύση είναι να βρει ποιος κρύβεται από πίσω. Το μυστήριο αυτό όμως θα τον οδηγήσει ακόμα πιο βαθιά, όπου θα ανακαλύψει την ζωή του ίδιου του συγγραφέα, τα ερείπια που άφησε ο πόλεμος στην πόλη του και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

Η ιστορία είναι πρωτότυπη και η πλοκή εξελίσσεται παράλληλα σε δύο χρόνους, το τώρα, δηλαδή την προσπάθεια του Ντανιέλ να προστατέψει το βιβλίο, και το τότε, τα νεανικά χρόνια του Καράξ, στα οποία περιπλέκεται και ο πόλεμος. Και όπως έχουμε ήδη πει το βιβλίο περιλαμβάνει τα πάντα: μυστήριο, suspens, plot twist! Οι χαρακτήρες είναι μοναδικοί και ο καθένας έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία. Με έναν μοναδικό τρόπο μπαίνουν όλοι στην καρδιά σου. Οι ήρωες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αμαρτάνουν, αγαπούν, καταδικάζουν, μισούν. Αυτό το κάνει ακόμα πιο εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους. Η κάθε ιστορία ανάλογα με τον χρόνο περιλαμβάνει τον δικό της πρωταγωνιστή και ήρωες. Στο παρελθόν ο φακός πέφτει στον Χουλιάν ενώ στο παρόν πρωταγωνιστεί ο Ντανιέλ.

Η γραφή είναι ποιητική και λυρική, ξεχειλίζει από συναίσθημα και σου μεταφέρει εύστοχα την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος. Περιλαμβάνει πολλές εικόνες, παρομοιώσεις, διαλόγους καθώς και επιστολές και άρθρα ολοκληρώνοντας την όλη εμπειρία της ανάγνωσης. Η ιστορία διαδραματίζεται άλλοτε σε τριτοπρόσωπη αφήγηση από τα μάτια ενός αφηγητή και άλλοτε με πρωτοπρόσωπη όπου οι ήρωες μας δείχνουν αμυδρά τις σκέψεις τους. Ο ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μυστήριο στις σκιές της Βαρκελώνης, τόσο γοητευτικό όσο και οι ήρωες που έχει πλάσει. Εάν θες να ταξιδέψεις και εσύ στον κόσμο αυτόν δεν έχεις παρά να διαβάσεις αυτό το βιβλίο.

«Ενα μυστικό αξίζει όσο εκείνοι από τους οποίους θέλουμε να το κρατήσουμε κρυφό».

«Γιατί η ζωή περνάει δίχως να το καταλάβει κανείς-κυρίως το κομμάτι της που αξίζει να ζει».

«Δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες παρά μονάχα για τις τύψεις»

Συγγραφέας: Ruiz Zafon Carlos
ISBN: 9789604967810
Ημερ/νία έκδοσης: 2001
Εκδότης: Ψυχογιός
Σελίδες: 616
Γλώσσα βιβλίου: ελληνικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La sombra del viento
Μετάφραση: Βασιλική Κνητού
Τριλογία: Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων
 
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία-Πλοκή
Χαρακτήρες
Γραφή
Η ιστορία είναι πρωτότυπη και γεμάτη ανατροπές. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία γίνεται φανερό πως το παρελθόν έχει επηρεάσει το μέλλον. Οι χαρακτήρες έχουν βάθος και ο καθένας την δική του προσωπικότητα η οποία καθορίζεται από το ιστορικό πλαίσιο. Τέλος η γραφή είναι γεμάτη σχήματα λόγου και η οπτική γωνία εναλλάζεται κάνοντας το κείμενο πιο ενδιαφέρον.h-skia-tou-anemou