Η αρχή είναι το τέλος: η δολοφονία του συμμαθητή τους. Σαν μια σύγχρονη τραγωδία οι αναγνώστες γνωρίζουμε τί συμβαίνει στο τέλος. Ή καλύτερα το τέλος αποτελεί την αρχή. Γιατί να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο χωρίς σασπένς, θα αναρωτηθούν οι δύσπιστοι. Γιατί αυτό δεν πρόκειται για ένα βιβλίο μυστηρίου, αλλά για μια εξήγηση του πώς κάποιος καταλήγει να συναινέσει σε φόνο.

Ο Ρίτσαρτ Παπέν εισέρχεται σε μία ιδιότροπη ομάδα φοιτητών, οι οποίοι είναι απομονωμένοι από όλη την φοιτητική κοινότητα. Μελετούν την αρχαία ελληνική γλώσσα και τον αρχαίο πολιτισμό αλλά όταν η μελέτη βγει από τις αίθουσες και αρχίσει να αφομοιώνεται στην ζωή τους, άνθρωποι πεθαίνουν και μυστικά απειλούν να αποκαλυφθούν. Ο Ρίτσαρντ καλείται να αποφασίσει εάν θα είναι συνένοχος ή καταδότης, μέλος ή εχθρός της παρέας. Καλείται να αξιολογήσει τόσο τους φίλους του όσο και τον εαυτό του. Γιατί σε ποιο βαθμό αυτός που σιωπά δεν είναι το ίδιο ένοχος με αυτόν που σκοτώνει;

Η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συμβαίνουν γεγονότα που επιτρέπουν στους ήρωες να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους. Παρ’όλα αυτά κινείται βασανιστικά αργά και υπάρχουν λεπτομέρειες στην αφήγηση που κουράζουν. Θα μπορούσε το βιβλίο να έχει μικρότερη έκταση και να εκτυλίσσονται πιο γρήγορα οι δευτερεύουσες καταστάσεις καθώς και αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο υπόβαθρο. Οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι, με βάθος. Το βιβλίο περιέχει κομμάτια ψυχολογίας, που σε συνδυασμό με το παρελθόν των ηρώων, σου επιτρέπει να κατανοήσεις τις πράξεις και τα κίνητρά τους. Επίσης η γραφή είναι λυρική, δηλαδή περιέχει έντονες παρομοιώσεις, μεταφορές, επίθετα. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που μοιάζει με ποίηση. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ ζωντανή και έντονη λόγω των διαλόγων και των συγκρούσεων. Οι περιγραφές έχουν τρομερή λεπτομέρεια με αποτέλεσμα να σου δημιουργούν πολύχρωμες και πλήρεις εικόνες στο μυαλό σου.

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που πολύ δεν λαμβάνουν υπόψιν, πρόκειται για ένα καλά δουλεμένο βιβλίο, και όχι μόνο από άποψη τεχνικών γραφής αλλά λόγω του ότι σου παρέχει πληροφορίες για ποικίλα θέματα, από την αρχαία ελληνική γραμματεία και τους ελληνικούς μύθους μέχρι την βοτανολογία. Η συγγραφέας μάλιστα σε συνέντευξη της είχε αναφέρει ότι της πήρε δέκα χρόνια να το ολοκληρώσει. Δεν είναι ένα βιβλίο σαν όλα τα άλλα. Κι αυτό φαίνεται τόσο από το θέμα και τις σχέσεις των ηρώων όσο και από τον τρόπο γραφής. Είναι ιδιότροπο βιβλίο, θα μπορούσε να πει κανείς. Όσοι το έχουν διαβάσει ή το έχουν λατρέψει ή το έχουν μισήσει. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις μόνο και μόνο για την ιδιαιτερότητα του, μόνο και μόνο επειδή δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα όμοιο του.

“Ο Θάνατος είναι μητέρα της ομορφιάς” είπε ο Χένρι. “Και τι είναι ομορφιά;” Τρόμος “Κι αν η ομορφιά είναι τρόμος” είπε ο Τζούλιαν, “τότε τι είναι η επιθυμία ; Νομίζουμε ότι έχουμε πολλές επιθυμίες, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε μόνο μία. Ποιά;” “Να ζήσουμε” είπε η Καμήλα ,“Να ζήσουμε αιώνια” είπε ο Μπάνι

 

Συγγραφέας: Tartt Donna
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
ISBN: 9789602364802
Αριθμός Σελίδων: 642
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Έτος Έκδοσης: 1995
Τίτλος πρωτοτύπου: The Secret History