Γυμναστική σημαίνει ευεξία! Πως δρα στον οργανισμό;

Ακούμε συνέχεια το πόσο σημαντικό είναι να ασκούμαστε, να ακολουθούμε υγιεινό τρόπο, για να φροντίσουμε την υγεία μας, το σώμα μας. Αλλά επίσης ακούμε και συχνά ότι η γυμναστική μας φτιάχνει τη διάθεση ή και είναι μία από τις πρώτες προτάσεις όταν λέμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι γιατί βαριόμαστε ή δεν έχουμε καλή ψυχολογία.

Η γυμναστική πέρα από το πρώτο και σημαντικό που είναι η υγεία μας συμβάλλει και στη διάθεσή μας!! Πως γίνεται όμως αυτό; Το σώμα μας είναι ένας απίστευτος και περίπλοκος οργανισμός!!

Αρχικά με την γυμναστική αυξάνονται οι παλμοί και με τη σειρά η ροή του αίματος και τέλος έχουμε μεγαλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου. Επίσης αυτό που γίνεται με την γυμναστική αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες είναι ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο και είναι οι ορμόνες της χαράς, της ευτυχίας και της ευδαιμονίας.

Επίσης εκκρίνεται και η ορμόνη σεροτονίνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Οι ορμόνες αυτές κυλούν στο αίμα και καταπολεμούν το άγχος, την κακή διάθεση και προκαλούν αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης.

Κάτι τελευταίο που θα ανεβάσει κι άλλο τη διάθεση είναι η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, στη φύση λόγω των διάφορων χρωμάτων!! Πόσες φορές λέμε άντε να αλλάξει ο καιρός το χειμώνα και να σταματήσει να είναι μουντός. Έτσι λοιπόν τα χρώματα της άνοιξης και ο ήλιος σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση ξυπνούν αισθήματα και δρουν στη ψυχολογία μας.

Καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα όπως το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής συνδέεται με το σώμα μας και ότι μπορούμε να κάνουμε και τρόπο ζωής τη γυμναστική ή όποιος τρόπος άσκησης σας ταιριάζει (μποξ, γιόγκα, αερόβια, χορός, ποδόσφαιρο, βόλεϋ κλπ) για πολλούς λόγους!!!

 
Γεωργία Τσόλκα
"Ειμαι η Γεωργία Τσόλκα. Σπουδάζω στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Αθήνας. Μαρέσει να ανακαλύπτω καινούργια μερη και πράγματα. Ελπίζω να σας βοηθήσω και να σας εμπνεύσω"

Latest Articles

Διάβασε επίσης...