Γιατί είναι σημαντικό να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Από πολύ μικρή κιόλας ηλικία μαθαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που μας περιβάλουν. Σας έχει περάσει όμως ποτέ από το μυαλό ότι την αγάπη που δίνετε στους άλλους την προσφέρετε και στον ίδιο σας τον εαυτό;

Από πολύ μικρή κιόλας ηλικία μαθαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που μας περιβάλουν. Σας έχει περάσει όμως ποτέ από το μυαλό ότι την αγάπη που δίνετε στους άλλους την προσφέρετε και στον ίδιο σας τον εαυτό; Συνήθως η απάντηση είναι όχι και αυτό γιατί, ενώ προσπαθούμε και μαθαίνουμε να αγαπάμε τους γύρω μας δεν κάνουμε το ίδιο και με τον εαυτό μας. Βέβαια σαν κοινωνία έχουμε διδαχθεί την αναγνώριση, τη φροντίδα και την αγάπη να την περιμένουμε από τους ανθρώπους γύρω μας και ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα πρέπει να την δείχνουμε στον εαυτό μας. Αν δηλαδή με αποδέχονται όλοι οι υπόλοιποι τότε είμαι άξιος να αγαπηθώ. Είναι όμως κάτι τέτοιο πράγματι βοηθητικό ή ίσως πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι και αυτό να το θέσουμε ως πρωταρχικό στόχο;

Για να μπορέσω βέβαια να με αγαπήσω και να με αποδέχομαι γι’ αυτό ακριβώς που είμαι σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να καταλάβω ποιος είμαι και τι ζητάω. Να καταλάβω τα θέλω και τις ανάγκες μου. Και κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχω γύρω μου ανθρώπους που με επηρεάζουν αρνητικά ή όταν προσπαθώ να τους έχω μονίμως ικανοποιημένους, όταν λέω συνεχώς ΝΑΙ και δεν διεκδικώ τίποτα. Πολλές φορές μάλιστα η απάντηση στην ερώτηση ‘’τι είναι αυτό που πραγματικά θέλω’’ φαντάζει τρομακτική και δύσκολη να απαντηθεί.

Το να αγαπάς, όμως τον εαυτό σου και να μπορείς να τον αποδεχτείς ως έχει, όσο δύσκολο και αν φαντάζει ορισμένες φορές, σημαίνει ελευθερία και αποδέσμευση από όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις μειονεκτικά έναντι των άλλων. Αν καταφέρεις να απαλλαχτείς από τα δεσμά που σε κρατούν αιχμάλωτο των σκέψεων και των παθών σου θα καταφέρεις να βελτιώσεις τις σχέσεις που έχεις τόσο με τους γύρω σου αλλά κυρίως την σχέση που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό. Θα βελτιωθεί η φυσική σου κατάσταση, καθώς δεν θα είσαι τόσο απαιτητικός με τον εαυτό σου και αφού θα μπορείς να αφεθείς θα είσαι σε θέση να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα θα νιώθεις περισσότερη ευτυχία και συναισθηματική πληρότητα.

Καθημερινά πασχίζουμε να δείχνουμε στους άλλους πόσο ευγενικοί, καλοί, άξιοι, βοηθητικοί και εργατικοί είμαστε μόνο και μόνο για να αποσπάσουμε μία καλή κουβέντα και να πάρουμε την αποδοχή τους. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι αν εσύ ο ίδιος δεν σε αγαπήσεις πραγματικά κανένας άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για σένα. Και να θυμάσαι ότι εσύ ο ίδιος πάνω από όλα σε ολόκληρο το σύμπαν αξίζεις τη στοργή, τη φροντίδα και την αγάπη σου!

5
Δήμητρα Πανοπούλου
Δηλώνω 18 χρονών και φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Δημιουργική και εσωστρεφή θα με χαρακτήριζα με όρεξη για αναζήτηση νέων πραγμάτων. Αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία διότι έχω την ψευδαίσθηση ότι τα άρθρα μου θα αλλάξουν μια μέρα το κόσμο. Ποια πραγματικότητα εξάλλου δεν ξεκίνησε από μία ψευδαίσθηση; Λατρεύω τις ατελείωτες συζητήσεις, την καλή παρέα και τον ζεστό καφέ.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...