Έχεις ποτέ την αίσθηση ότι σε παρακολουθούν; Series Review: Person of Interest [SpoilerFree]

 Ένας δισεκατομμυριούχος προγραμματιστής υπολογιστών, ένας απόστρατος – πρώην μέλος της CIA και ένα σύστημα παρακολούθησης που καταλήγει σε πόλεμο τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για το δημιούργημα του Jonathan Nolan, Person of Interest, που αποτελείται από 5 σεζόν και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Ο μοναχικός πάμπλουτος Harold Finch (Michael Emerson: “Ben Linus”-Lost) έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα, γνωστό ως η Μηχανή, για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Αξιοποιώντας τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης, όπως τις κάμερες κυκλοφορίας, την παρακολούθηση κλήσεων και πολλά ακόμα, η Μηχανή είναι σε θέση όχι μόνο να «βλέπει» αλλά και να κατανοεί τις ενέργειες των ανθρώπων και να προλαμβάνει έτσι τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Εκτός όμως από αυτά  εντοπίζει και γενικά δράστες και θύματα κοινών εγκλημάτων. Αυτά τα κοινά εγκλήματα, που δεν αφορούν την κυβέρνηση και την εθνική ασφάλεια, θεωρούνται μη σχετικά οπότε και διαγράφονται  από το σύστημα της Μηχανής κάθε βράδυ.  Μετά το χαμό του κοντινότερου φίλου και συνεργάτη του Nathan, o Harold συνειδητοποιεί  ότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό το συμβάν αξιοποιώντας τις πληροφορίες της Μηχανής για τους μη σχετικούς αριθμούς. (κάθε αριθμός αντιστοιχεί στο θύμα ή τον θύτη της εκάστοτε υπόθεσης) . Έτσι αποφασίσει να διατηρεί  τις πληροφορίες για τα κοινά  εγκλήματα ώστε να σώσει όσες ζωές μπορεί. Σε αυτό θα τον βοηθήσει ο John Reese (Jim Caviezel– “Τα πάθη του Χριστού”).

Ο πρώην πράκτορας της CIA  John μετά το χαμό της αγαπημένης του ζει ως άστεγος σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και θεωρείται νεκρός από τον κόσμο. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που τον προσεγγίζει ο Harold Finch και του προτείνει να συνεργαστούν στους μη σχετικούς αριθμούς που δίνει η Μηχανή και  να σώσουν τα μελλοντικά θύματα (αλλά μαντέψτε, πρέπει να ανακαλύψουν μόνοι τους αν αυτός που ψάχνουν είναι αυτός που χρειάζεται βοήθεια ή μία γερή μάχη με τον Reese ). Το ταλέντο του στην χρήση όπλων και τη μάχη αλλά και το παρελθόν του στη μυστική υπηρεσία, κάνουν τον John Reese τον κατάλληλο για αυτή την θέση, ο οποίος αποκτά πλέον ένα νέο νόημα στη ζωή του. Μία ιδιαίτερη φιλία αναπτύσσεται μεταξύ των δύο αντρών που πολεμάνε μαζί τα εγκλήματα, ο ένας με τις γνώσεις στην τεχνολογία και την πρόσβαση σε πηγές κι ο άλλος στην μάχη και την παρακολούθηση.

Στα 103 επεισόδια, η ιστορία εξελίσσεται και από μία σειρά καταπολέμησης του εγκλήματος με αυτοτελή επεισόδια σε μία σειρά επιστημονικής φαντασίας όπου ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η Μηχανή κι όλα πλέον συνδέονται. Βέβαια ο παραγωγός Jonathan Nolan (The Dark Night, Westworld) είχε δηλώσει ότι η σειρά “από science fiction κατέληξε σε science fact”. Λογικό, καθώς το Person of Interest πρόκειται και για ένα σχόλιο στην επιτηρούμενη καθημερινότητα που ζούμε και την υποτιθέμενη ελευθερία που διαθέτουμε. Ο ίδιος εμπνεύστηκε την σειρά μία μέρα που βρισκόταν στο Λονδίνο και αντιλήφθηκε όλες τις κάμερες που κατέγραφαν τους πολίτες. Αυτό τον έκανε να αναρωτηθεί ποια ήταν ακριβώς η χρησιμότητα τους αλλά και που καταλήγουν όλα αυτά τα δεδομένα. Έτσι και εμπνεύστηκε το Person of Interest. Την σειρά αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει το σκάνδαλο Prism που ξέσπασε το 2013. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν το Prism είναι ένα σύστημα παρακολούθησης που μαζεύει δεδομένα για τους αμερικάνους πολίτες, πράγμα φυσικά παράνομο και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο τρέιλερ της 3ης σεζόν της έγινε μάλιστα αναφορά σε αυτό το σκάνδαλο, με αποσπάσματα από τη σειρά και την πραγματική είδηση που φαίνεται ότι είχαν υπερβολικά πολλά κοινά, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σειρά δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία.

Το τρέηλερ της σεζόν 3 που παρουσιάστηκε στο Comic-con, 
ύστερα από το σκάνδαλο Prism

Στο κυνήγι των αριθμών o Finch και ο Reese δεν είναι μόνοι τους. Έχουν βοήθεια μέσα από την ίδια την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων, ο ντετέκτιβ Fusco, ένας πρώην διεφθαρμένος αστυνόμος βρίσκεται να τους βοηθά, παρέχοντας τους πληροφορίες για τα άτομα που ψάχνουν. O Fusko με τον Reese είναι ένα δίδυμο με πολύ χιούμορ, προσβολές αλλά και μία δυνατή φιλία.

Από την άλλη η αστυνόμος Carter που ερευνά τις διάφορες υποθέσεις που έχουν ως ύποπτο τον “tall man in a suit” (που δεν πρόκειται για άλλον από τον John Reese και τον χαμό που αφήνει πίσω του κυνηγώντας τους αριθμούς τραβώντας τα βλέμματα της αστυνομίας) βρίσκεται στο κατόπι τους. Η Carter μία από τις ελάχιστες καθαρές αστυνόμους στο κατά τ’ άλλα διεφθαρμένο τμήμα, διαθέτει ακέραιο χαρακτήρα και δυναμικότητα που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Η σειρά έχει αρκετά guest αλλά και νέους χαρακτήρες που προστίθενται όσο προχωράνε τα επεισόδια, που αποκτούν μάλιστα πολύ σημαντικούς ρόλους. Παράλληλα τα φλάσμπακ μας εξηγούν πολλά πράγματα, που σε κάνουν να καταλάβεις τη σύνδεση όλων των φαινομενικά ασήμαντων λεπτομερειών των πρώτων κιόλας επεισοδίων με την μεγαλύτερη εικόνα. Φυσικά μας δίνουν και πολλές πληροφορίες για το παρελθόν των ηρώων, για το πώς έφτασαν μέχρι εδώ και για όσα τους συνέβησαν (ναι, ακόμα και για τον Harold Finch, το πιο private άτομο που θα γνωρίσεις) Έτσι η σειρά παραμένει σε εγρήγορση χωρίς να γίνεται μονότονη. Σε αυτό βέβαια παίζει και ρόλο και η μετατόπιση σταδιακά του κέντρο βάρους της πλοκής από τη λύση των μη σχετικών υποθέσεων στην τεχνητή νοημοσύνη και τον πόλεμο που έπεται εναντίον της. Ενδιαφέρον προκαλούν και τα πλάνα της σειράς που βλέπουμε από την οπτική της Μηχανής, όπως οι μεταβατικές σκηνές και οι σκηνές των πρωταγωνιστών μέσα από βίντεο παρακολούθησης. Στα τελευταία, κάθε άτομο εμφανίζεται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο γύρω από το πρόσωπο του που σημαίνει ότι κατηγοριοποιείται ως θύτης, θύμα, άσχετος με τη Μηχανή, διαχειριστής του προγράμματος της κλπ .

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη σειρά που έχει τα πάντα. Μάχες, μυστήριο, κυνηγητό, ανθρώπινες σχέσεις, φιλία, τεχνητή νοημοσύνη και σε καθηλώνει από τα πρώτα επεισόδια. Μία σειρά όμως που εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο που σε προβληματίζει, σε βάζει σε σκέψεις και απλά πεθαίνεις να δεις τα επόμενα επεισόδια. Οι χαρακτήρες είναι πολύ δυνατοί και ο καθένας προσφέρει κάτι διαφορετικό. Από τους δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες που εμφανίζονται στην συνέχεια, τους πιστούς φίλους, τους αδίστακτα κακούς, τους εξαπατημένους (μέχρι και τον σκύλο Bear ας το παραδεχτούμε) η σειρά είναι γεμάτη με αντικρουόμενες προσωπικότητες και πολύ back story. Η απόσταση της από την πραγματικότητα είναι μικρότερη από όσο νομίζεις, τα ηθικά διλήμματα είναι πολλά, η αγωνία μεγάλη κι εσύ πρέπει μάλλον να την δεις άμεσα.

Το intro της σειράς

3

Latest Articles

Διάβασε επίσης...