Exclusive Content:

Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας σχηματίζουν ομάδα που επιδιώκει τον έλεγχο του AI

Τέσσερις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης – Anthropic, Google, Microsoft και OpenAI – δημιούργησαν πρόσφατα μια κοινοπραξία με την ονομασία Frontier Model Forum. Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι να μελετήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και να θέσει κατευθυντήριες αρχές για τη διαχείριση της τεχνολογίας ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία του κοινού και τον ρυθμιστικό έλεγχο.

Τους τελευταίους μήνες, αυτές οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ παρουσίασαν ισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ικανά να παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο σε μορφή κειμένου, εικόνας ή βίντεο αξιοποιώντας προϋπάρχουσες βάσεις δεδομένων. Αυτές οι εξελίξεις έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς εργασίας.

Ο Μπραντ Σμιθ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft, τόνισε ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, προστατευμένα και διατηρούν την ανθρώπινη εποπτεία. Θεώρησε το Φόρουμ ως μια ουσιαστική πρωτοβουλία για τη συνένωση του τεχνολογικού τομέα στην προώθηση της υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων και την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Τα μέλη του Φόρουμ περιορίζονται σε μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών που κατασκευάζουν μοντέλα μηχανικής μάθησης μεγάλης κλίμακας, ξεπερνώντας τις δυνατότητες των σημερινών προηγμένων μοντέλων. Αυτή η εστίαση συνεπάγεται ότι το Φόρουμ θα ασχοληθεί πρωτίστως με τους κινδύνους που συνδέονται με την ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη και όχι με την αντιμετώπιση των σύγχρονων ρυθμιστικών ανησυχιών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Εν μέσω αυτών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για την OpenAI, εξετάζοντας αν η εταιρεία έχει εμπλακεί σε “αθέμιτες ή παραπλανητικές” πρακτικές που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων ή αν έχει προκαλέσει ζημία διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να ενθαρρύνει την “υπεύθυνη καινοτομία” μέσω εκτελεστικών μέτρων.

Τα στελέχη της AI από αυτές τις τέσσερις εταιρείες προσπάθησαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων και τη δέσμευσή τους να τους μετριάσουν. Πρόσφατα δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την “ασφαλή, ασφαλή και διαφανή ανάπτυξη της τεχνολογίας ΤΝ” σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Η Έμιλι Μπέντερ, γλωσσολόγος-υπολογιστής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία έχει διεξάγει εκτεταμένη έρευνα σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, υπέδειξε ότι οι διαβεβαιώσεις αυτών των εταιρειών ενδέχεται να αποτελούν προσπάθειες αποφυγής της ρύθμισης, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να αυτορυθμίζονται – μια άποψη για την οποία εξέφρασε σκεπτικισμό.

Πιστεύει ότι η επικέντρωση στους φόβους για την ανάληψη της εξουσίας από τις μηχανές αποσπά την προσοχή από τα πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η κλοπή δεδομένων, η επιτήρηση και ο αντίκτυπος στη συναυλιακή οικονομία. Υποστηρίζει την εξωτερική, θεσμοθετημένη από την κυβέρνηση ρύθμιση για τον περιορισμό του τι μπορούν να κάνουν αυτές οι εταιρείες.

Το Frontier Model Forum στοχεύει στην προώθηση της έρευνας για την ασφάλεια και στη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του κλάδου και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία του είδους της. Η Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια άλλη ομάδα που ιδρύθηκε από την Google και τη Microsoft το 2016, έχει παρόμοια αποστολή να υποστηρίζει την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και περιλαμβάνει μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Latest

Εθελοντισμός: 10 λόγοι για να ασχοληθείτε

Ο εθελοντισμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη που όχι μόνο...

Όμορφα λόγια για να ευχαριστήσεις κάποιον

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό και όμορφο συναίσθημα που...

Διακόσμηση Κρεβατοκάμαρας – 10 tips

Η κρεβατοκάμαρα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για...

Άποψη ή Γνώμη: Ποια είναι η διαφορά;

Στο πεδίο της δημοσιογραφίας, της συγγραφής και του λόγου,...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Εθελοντισμός: 10 λόγοι για να ασχοληθείτε

Ο εθελοντισμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη που όχι μόνο...

Όμορφα λόγια για να ευχαριστήσεις κάποιον

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό και όμορφο συναίσθημα που...

Διακόσμηση Κρεβατοκάμαρας – 10 tips

Η κρεβατοκάμαρα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για...

Άποψη ή Γνώμη: Ποια είναι η διαφορά;

Στο πεδίο της δημοσιογραφίας, της συγγραφής και του λόγου,...

Κολλητοί φίλοι: Οι ανεκτίμητοι δεσμοί που φυλάμε

Οι κολλητοί φίλοι είναι ένας θησαυρός στη ζωή. Είναι αυτοί...

Εθελοντισμός: 10 λόγοι για να ασχοληθείτε

Ο εθελοντισμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη που όχι μόνο ωφελεί τις κοινότητες και τους σκοπούς που υπηρετείτε, αλλά εμπλουτίζει και τη ζωή σας με...

Όμορφα λόγια για να ευχαριστήσεις κάποιον

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό και όμορφο συναίσθημα που μας συνδέει μεταξύ μας. Όταν εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας με όμορφα λόγια, αναγνωρίζουμε την καλοσύνη,...

Διακόσμηση Κρεβατοκάμαρας – 10 tips

Η κρεβατοκάμαρα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να κοιμάστε. Είναι το καταφύγιό σας και η έκφραση του προσωπικού σας στυλ. Είτε μετακομίζετε...