Και πάνω που η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου έφτασε, μόλις γυρίσαμε σπίτι, βίωσα τον τρόμο, την αγωνία, το άγχος και τη θλίψη που καμία νέα μανούλα δε θα έπρεπε να αισθάνεται.

Όλα ήταν υπέροχα…το μωρό μου υγιέστατο, η διαδικασία του θηλασμού πήγαινε θαυμάσια, μα ένα βάρος ένιωθα να με πλακώνει τα στήθη. Το παραμικρό με τάραζε, από το φαγητό που δε πέτυχα, μέχρι και η μητέρα μου που ήρθε να με βοηθήσει στις πρώτες στιγμές με το παιδάκι μου. Έβλεπα τον άντρα μου να να κρατάει το μωρό αγκαλιά και έκλαιγα, έβλεπα να το κανακεύουν οι ξένοι και θύμωνα. Δεν ήθελα κανένας να αγαπάει το παιδί μου περισσότερο από εμένα. Μόνο εχθροί υπήρχαν γύρω μου, άτομα που δεν έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα για να έρθουν σε επαφή με το μικρό μου. Και απ΄την άλλη, οι ατελείωτες ώρες ύπνου, θεώρησα πως ήταν φυσιολογικό εξ΄αιτίας των ξενυχτιών που για να πω την αλήθεια απολάμβανα, αφού περνούσα αποκλειστικό και ατελείωτο χρόνο με το μπεμπάκι μου. Δεν ήξερα τί ήθελα και τί μου έφταιγε. Η αντίδραση σε όλα ήταν κλάμα, μέχρι που ο άνδρας μου με ταρακούνησε με μια φράση “… Συμπεριφέρεσαι σαν να μετάνιωσες που κάναμε παιδί”. Μα κανένας δεν είχε καταλάβει πως δε μιλούσα εγώ, μα η επιλόχεια κατάθλιψη.

Δυστυχώς η ψυχική αυτή διαταραχή μετά τον τοκετό έχει πολλές μορφές και συμπτώματα. Αν η κατάσταση δε βελτιωθεί ή επιδεινωθεί ακόμα και λίγες εβδομάδες έπειτα από τον τοκετό, ίσως η νέα μητέρα χρήζει βοήθειας. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

-Θλίψη

-Υπερβολική προστασία με το μωρό

-Αποχή από τα μητρικά καθήκοντα

-Βουλημία ή ανορεξία

-Υπνηλία

-Αρνητικότητα απέναντι στο βρέφος

-Υστερία

-Κλάμα

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν καθιστά μια μητέρα αδύναμη ή ανεύθυνη, ούτε είναι ασθένεια που δεν αντιμετωπίζεται. Μέχρι και πριν ένα αιώνα, οι γυναίκες με το συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης, κλείνονταν σε ιδρύματα με το πόρισμα της μελαγχολίας ή του διαταραγμένου χαρακτήρα. Οι ειδικοί πλέον μιλούν και συμβουλεύουν όσον αφορά το θέμα αυτό. Η λύση είναι εύκολη αρκεί να υπάρχει θέληση για βοήθεια. Το περιβάλλον της λεχώνας είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει τα συμπτώματα και φυσικά να σταθεί δίπλα της με κάθε τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ