δέντρα
Πηγή: https://www.lintonartdesigns.com

Περπατώντας νωρίς το πρωί, ξημερώματα γύρω στις 6:20 π.μ., βρήκα στον δρόμο μου κάτι δέντρα πολύ παλιά. Δέσποζαν στην άκρη του δρόμο και ήταν τόσο ψηλά, θύμιζαν πλατάνια. Όσο τα παρατηρούσα, άλλο τόσο έβλεπα και κάτι καινούργιο πάνω στον κορμό τους. Ως φυσιολάτρης, με χτύπησε η συνειδητοποίηση της στιγμής πως δεν είναι απλά κορμοί δέντρων. Είναι μια ιστορία σε μικρογραφία, ανεξίτηλη στο χρόνο. Έχω δει πολλούς πίνακες που εμπνέονται από το εσωτερικό του κορμού, τους λεγόμενους «δακτυλίους».

Δενδροχρονολογία

Η δενδροχρονολογία, είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί τους δακτυλίους ανάπτυξης ενός δέντρου για να βρει την ηλικία του. Επίσης, μέσω των δακτυλίων, γίνεται και η καταγραφή αλλαγών στα καιρικά φαινόμενα. Η επιστήμη χρησιμοποιείται για να καταγράψει την ημερομηνία ξύλινων αντικειμένων καθώς και την χρονολογία τους στην αρχαιολογία.

Επιστήμη και τέχνη

Πολλοί καλλιτέχνες είναι εκείνοι που έχουν εμπνευστεί από την φύση και τα δέντρα. Είναι κοινή λογική πως χωρίς τα δέντρα δεν θα υπήρχε οξυγόνο, άρα κατ’ επέκταση ούτε και εμείς. Το κοινό που έχουν αυτοί οι καλλιτέχνες μεταξύ τους, είναι πως μπορούν να δούνε την ομορφιά μέσα σε ένα δέντρο από μέσα προς τα έξω. Το μότο που επικρατεί είναι πως «η τέχνη είναι κάτι το οποίο βρίσκεται τριγύρω μας και θα έπρεπε να μας ωθεί να την βλέπουμε μέσα έξω. Τι πιο όμορφο από το να μπορεί κανείς να εκτιμήσει ένα δέντρο, έναν πνεύμονα για εμάς, από το εσωτερικό του;» Μια ζωντανή ιστορία καταγεγραμμένη μέσα στο ξύλο.

Μια ζωγραφιστή ωδή για τα απαρατήρητα δέντρα που ζουν τριγύρω μας. Εκείνα είναι που καταγράφουν την ιστορία που συμβαίνει τριγύρω μας με έναν διαφορετικό τρόπο. Από την αρχή του πλανήτη μέχρι και την ημέρα που θα σβήσει ο ήλιος, από την φύτευση ενός δέντρου μέχρι την ημέρα που θα κοπεί ή θα πεθάνει, κουβαλάει πάνω του όλη την ιστορία του περιβάλλοντός του.

δέντρα
Πηγή: https://www.bryannashgill.com

Καλλιτέχνες και φυσιολάτρες

Για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Bryan Nash Gill, το ερώτημα πάντα ήταν «ποιά είναι η ψυχή ενός δέντρου;». Για το ίδιο το δέντρο, πολύ πιθανό να είναι το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό. Οι ξηρασίες που υπέστη ή τον ατελείωτο ήλιο του καλοκαιριού που το έθρεφε. Και όμως, το ίδιο το δέντρο δεν θα μπορούσε να λογοδοτήσει για την μεγαλειότητά του. Για το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του ή για την εκπληκτικά θετική επίπτωση του απλώματος των κλαδιών του με το πυκνό φύλλωμα. Μόνο αυτός που το παρατηρεί μπορεί να λογοδοτήσει για εκείνο. Μόνο εκείνος μπορεί να το εκτιμήσει και να το απαθανατίσει για πάντα.

δέντρα
Πηγή: https://www.lintonartdesigns.com

Ένας ακόνη γνωστός καλλιτέχνης, ο Linton. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τα δέντρα από Εθνικούς Δρυμούς και ιστορικά μέρη. Με είδωλο τον Bill Nash Gill, θεώρησε καθήκον του να απαθανατίσει την ιστορία αλλά και την ομορφιά τέτοιων τοπίων.

Τεχνικές

Η πιο γνωστή τεχνική για την παραγωγή ενός τέτοιου έργου είναι με την εκτύπωση διατομής με μελάνι. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο άρχισαν να εμφανίζονται τα συγκεκριμένα έργα τέχνης. Κάθε διατομή είναι διαφορετική όπως και το είδος του δέντρου, οπότε είναι εμφανείς οι διαφορές ανάμεσα σε μια οξιά και σε μια βελανιδιά λ.χ. Η τεχνική της εκτύπωσης βοηθάει και στην αναπαράσταση της εικόνας και σε ύφασμα, αλλά και σε άλλα υλικά. Έπειτα, είναι πολλοί καλλιτέχνες που έχουν αποφασίσει να αναπαραστήσουν τους δακτυλίους με ακρυλικά και λαδομπογιά. Πολλά από αυτά, διακοσμούν σαλόνια και γραφεία προσφέροντας μια αίσθηση μοναδικότητας και ηρεμίας.

δέντρα
Πηγή: www.pinterest.com

Ίσως λοιπόν, ο κόσμος να είναι πολύ πιο όμορφος από ότι αφήνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας να αντιληφθεί. Ίσως πρέπει να προσέχουμε την παράπλευρη ομορφιά τριγύρω μας και να εμπνευστούμε από τα απλά πράγματα που υπάρχου τριγύρω μας. Ποτέ κανείς δεν θα ανακαλύψει κάτι μυστικό, αν δεν το ψάξει από μέσα προς τα έξω.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • https://www.bryannashgill.com
  • https://www.lintonartdesigns.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project