complex states
credits: Wolfgang Tillmans, Anti-Brexit Campaign, 2016, Posters

Brexit και πανδημίες βρίσκονται στο επίκεντρο του διχασμού της ανθρωπότητας. Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καλλιτεχνικά πνεύματα του κόσμου, πώς βιώνουν τους διαχωρισμούς και τις ενώσεις;

Η ομάδα της ARTinTRA παρουσιάζει την διεθνή έκθεση καλλιτεχνών Complex States/Σύνθετες Σχέσεις : Τέχνη στα χρόνια του Brexit.

Με περισσότερες από 30 συμμετοχές καλλιτεχνών, 13 εκθεσιακούς χώρους σε διάφορες γωνιές της καλλιτεχνικής υδρόγειου αλλά και μια πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας η έκθεση καλείται να μας περιγράψει τα στάδια μετάβασης του Brexit. Η έκθεση θα διαρκέσει από της 28 Οκτωβρίου έως της 31 Δεκεμβρίου του 2020. Τότε ολοκληρώνεται και η μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του Brexit. Καλλιτέχνες όπως ο Zish Alexander, η Rita Duffy, ο Richard Littler, ο Michal Iwanowski και εκθεσιακοί χώροι όπως o T.A.F / the art foundation στην Αθήνα, The Bombay Beach in Biennale στην Καλιφόρνια και η Crawford Art Gallery στο Λονδίνο προβάλλουν την ιστορία του Brexit μέσα από πολιτιστικά γεγονότα μετανάστευσης, ρατσισμού και ανταλλαγών κουλτούρας.

Ο κόσμος

complex states
credits: Rita Duffy, Advent of the Inevitable 2019

Οι Βρετανοί, οι ευρωπαίοι πολίτες καθώς και όλα τα ανήσυχα πνεύματα του κόσμου αναρωτιούνται πόσο θα επηρεάσει την ανθρωπότητα αυτή η απόσπαση του Ηνωμένου Βασίλειου. Η Ένωση δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά τους πολίτες της γηραιάς ηπείρου. Με σκοπό την οικονομική ευημερία και την εξασφάλιση την ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον πολιτιστικό τομέα η εξέλιξη που θα ακολουθούσε ήταν τρομερά ελπιδοφόρα. Οι άνθρωποι θα λειτουργούσαν σαν μια οντότητα με κανόνες ελεύθερης αγοράς και ευημερίας.

Πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου οι άνθρωποι θα ενώνονταν όχι μόνο για να αποτελέσουν μια κολοσσιαία υπερδύναμη πιθανοτήτων αλλά και ένα σύστημα ευκαιριών και αλληλεπιδράσεων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Πρώτη φορά εμφανίστηκε «το φως στο τούνελ» για την εξέλιξη της κοινωνίας των εθνών.

Η Ένωση

Αναλύοντας τα δρώμενα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, προσπαθώ να προσεγγίσω στο μυαλό μου μια σύντομη εκδοχή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ανακαλύπτω πως η ανθρωπότητα πάντα βρίσκει τρόπο να παραμένει διχασμένη και απόμακρη. Όχι μόνο στα όρια τα οποία δημιουργούν τα φανταστικά σύνορα, αλλά και μέσα στις μικρές κοινότητες. Διχάζεται συνεχώς όχι μόνο στις πρωτοποριακές σκέψεις οι οποίες παιδεύουν τα μυαλά και το είναι αλλά και σε απλά λογικές στιχομυθίες της καθημερινότητας. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αποστασιοποίηση;

Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνυπάρξουν όλοι μαζί χωρίς την έπαρση της ματαιοδοξίας και του εγώ σε κάθε καινούργια εξέλιξη;
complex states
credits: Quiet British Accent, Bugger Brexit, 2016

Με την απόσχιση που έπεται του Brexit, οι Βρετανοί βρέθηκαν μπροστά σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Και μαζί τους και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Η δημιουργία της ένωσης ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα ένα μεγαλόπνοο σενάριο που ακόμα δεν έχουμε δει τους τίτλους τέλους του. Μέσα στο πέπλο του Ευρωπαϊκού φέουδου έχουν δημιουργηθεί αλλεπάλληλες ιστορίες μεταναστευτικής κρίσης και ρατσιστικών συμπεριφορών. Σαν επακόλουθο της Ένωσης περιμέναμε όλοι μια ανταλλαγή πολιτισμών και ηθών που θα δημιουργούσε έναν κόσμο χωρίς σύνορα και χωρίς φραγμούς. Έναν κόσμο που ο καθένας θα ήταν καλοδεχούμενος και αξιοσημείωτος σε κάθε μέρος του πλανήτη. Χωρίς να έχει σημασία από ποια κουκίδα του χάρτη έχει αρχίσει το ταξίδι του.

Η Ένωση, όμως, λειτούργησε όπως κάθε φέουδο που σέβεται τον εαυτό του. Αποφάσισε να υψώσει τείχη και ασπίδες μπροστά σε κάθε περιηγητή του κόσμου και να απορροφήσει αλόγιστα τα αγαθά της και τους κατοίκους της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτού του είδους το σενάριο που προσφέρει το αντίθετο της ευημερίας και της ασφάλειας και να κινηθεί σαν μονάδα από εδώ και πέρα. Κλείνοντας τα σύνορά του σε ακόμα πιο μικρές συντεταγμένες. Αφήνοντας πίσω κάθε προοπτική πολιτισμικής ανάμιξης και κάθε ενδιαφέρον παράγωγο της. Πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί το πείραμα της πολιτισμικής Ευρώπης.

Η Ένωση μπορεί να απέτυχε στο πρωταρχικό της στάδιο αλλά οι ενωμένοι του κόσμου δεν αποτυγχάνουν ποτέ.

Η αυλαία δεν πέφτει πάντα με τον ίδιο τρόπο .

Και το σενάριο δεν έχει μόνο μια εκδοχή.

Οι καλλιτέχνες

Λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής οι χώροι τέχνης δεν μπορούν να λειτουργήσουν για διάδραση με το καλλιτεχνικό κοινό. Η ARTinTRA και η δημιουργός της Βασιλική Τζανάκου σε συνεργασία με την Catherine Harrington εμπνεύστηκαν μια πλατφόρμα επικοινωνίας για τους καλλιτέχνες και το κοινό, την Complex States AR App.

Μέσω της Complex States AR App οι επιμελητές της τέχνης, οι ίδιες οι γκαλερί, οι δημιουργοί ή ακόμα και απλοί θεατές θα μπορούν να επιμεληθούν εκθέσεις έργων τέχνης, οι οποίες θα είναι ορατές σε τρίτους, ή και όχι.

Κάτι σαν προσωπικές συλλογές έργων τέχνης ανοιχτές προς συζήτηση και αλληλεπίδραση.

Η τέχνη προσπαθεί για άλλη μια φορά να τονίσει τα πράγματα που μας ενώνουν και όχι τα πράγματα που μας χωρίζουν. Η Ευρώπη θα ακολουθήσει;


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project