Όλοι έχουμε δει , έστω και μία φορά στην ζωή μας τουλάχιστον την ταινία κινουμένων σχεδίων “Toy Story” με πρωταγωνιστές τον Γούντι και τον Buzz Lightyear, αν όχι και τις τέσσερις, έστω την μία. Πρόκειται για μία αγαπημένη ταινία τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1995 και υπήρξε πρωτοποριακή για την εποχή της, καθώς ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Pixar. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της οποίας όλα τα στάδια παραγωγής έγιναν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Γούντι και Buzz Lightyear

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, εάν ρωτήσεις κάποιον για το τι του έρχεται πρώτο στο μυαλό, όταν ακούει τον τίτλο “Toy Story”, σίγουρα θα σου μιλήσει για την δυνατή φιλία που έδενε τους Γούντι και Buzz Lightyear. Μία σχέση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην αρχή ως μία σχέση ζήλειας. Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε μία ιδιαίτερη φιλία. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τον “άγριο” σερίφη Γούντι που πάντα είναι καχύποπτος με όλους. Τον εντυπωσιακό “Buzz Lightyear” που αν και πάντα είναι εκτός τόπου και χρόνου και θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, είναι καλοπροαίρετος. Ο Γούντυ αποτελεί έναν τελείως φανταστικό χαρακτήρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Buzz Lightyear. Υπάρχει μία ιστορία πίσω από τον χαρακτήρα. Μία ιστορία που πολλοί μπορεί να μην ξέρουν, μία ιστορία που συνδέεται με την NASA.

Edwin “Buzz” Aldrin

Στην αρχή για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα προοριζόταν το όνομα Luna Larry. Αποφασίστηκε, όμως, από την εταιρεία να δοθεί ένα όνομα το οποίο θα είναι πιο δυναμικό. Έψαξαν, λοιπόν, για έναν επιστημονικό όρο από όπου και προήλθε και το “Lightyear”, δηλαδή έτη φωτός. Από την άλλη πλευρά, θεώρησαν πως το όνομα του αστροναύτη Buzz Aldrin διέθετε το κύρος που αναζητούσαν και κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το όνομα Buzz Lightyear. Αν και ο Buzz Aldrin αναγνώρισε το αφιέρωμα που του έγινε μέσω του χαρακτήρα του Buzz Lightyear, ποτέ δεν έλαβε κάποιο χρηματικό ποσό για την χρήση του ονόματός του. Ποιος είναι, όμως, ο αστροναύτης του οποίου το όνομα “ακούστηκε” ιδανικό για τον χαρακτήρα του “Toy Story”;

” Όμορφη θέα”

Γεννημένος το 1930 στο Νιού Τζέρσει, ο Buzz Aldrin υπήρξε μέλος της αποστολής του Apollo 11 και ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στην σελήνη. Αυτός και ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στο φεγγάρι. Η φράση ” Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα” είναι γνωστή μέχρι και σήμερα ως την πρώτη φράση που βγήκε από το στόμα του Άρμστρονγκ, καθώς το πόδι του πατούσε στο έδαφος της σελήνης. Σε κάποιους, όμως, ίσως να μην είναι γνωστή η φράση του Aldrin “`Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά”. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο κέρδισε υποτροφία στο MIT, ενώ παρακολούθησε και στην Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Απέκτησε πτυχίο στρατιωτικού μηχανολόγου μηχανικού και υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία κατά την περίοδο του Πολέμου στην Κορέα.

” Το στοίχημα”  και το παρατσούκλι

Κλήθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της Nasa στη σελήνη μετά από τον θάνατο των προηγούμενων αστροναυτών σε μία δοκιμή. Έβαζε στόχους και ένας από αυτούς ήταν να κερδίσει το στοίχημα, ότι οι αστροναύτες μπορούν να εργαστούν στο διάστημα ακόμα και έξω από το διαστημόπλοιό τους, το οποίο και κέρδισε. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός, ότι κάλεσε σε προσευχή τους πολίτες όταν έγινε η προσελήνωση του Apollo 11. Αποσύρθηκε από την ενεργώ δράση το 1971, ενώ ο ίδιος εξομολογήθηκε, ότι έπειτα από την αποχώρησή του από την NASA έδωσε μάχη με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Το fun fact είναι, ότι το πραγματικό όνομά του είναι Εdwin Eugene Aldrin Jr. και το Buzz ήταν το παρατσούκλι του μέχρι που το 1988 έδωσε επίσημα την θέση του βαφτιστικού του ονόματος στο “Buzz”, ένα παρατσούκλι που δημιουργήθηκε από την ανικανότητα της μικρής του αδερφής να προφέρει την λέξη brother(buzzer).

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

1