Ματιόλη
Πηγή: artistas.gr/modules/AMS/article.php?storyid=125

Πολλοί καλλιτέχνες, έχουν ερωτευτεί την Ελλάδα. Πολλοί είναι εκείνοι που έκαναν την Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης Αρμένο Ματιόλη, ξέφυγε από την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσω της φωτογραφίας. Απαθανατίζοντας διάφορες σκηνές πολέμου στο Ιταλικό, Αλβανικό και Ελληνικό μέτωπο έγινε γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις. Μετέπειτα, έζησε στην Ελλάδα όπου αποστήθισε Ελληνικές καθημερινές σκηνές με το πινέλο της ζωγραφικής του.

Πολιτικές απόψεις

Γεννημένος στην Φλωρεντία της Ιταλίας το 1920, διαμαρτυρήθηκε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από φωτογραφίες τραβηγμένες στο πολεμικό μέτωπο. Ο στρατιώτης-φωτογράφος ήταν γνωστός για την στάση του απέναντι στο καθεστώς, και ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε να προκαλέσει αντιδράσεις δημοσιεύοντας αυτές τι φωτογραφίες. Δεν έκρυψε καμία ασχήμια, ανέδειξε όλη την αισχρότητα και την βαρβαρότητα του πολέμου εκείνου. Παρά τις εντολές του Μουσολίνι και την προπαγανδιστική προσέγγισή του, κατέγραψε την ωμή πραγματικότητα των στρατών.

Πρώτη επαφή με την Ελλάδα

Ματιόλη
Πηγή: eikastikon.gr/zografiki/mattioli.html

Το 1941 βρέθηκε με το τάγμα του στην Αθήνα, όπου και την ερωτεύτηκε. Τα κτήρια με την νεοκλασική αρχιτεκτονική, το κέντρο της Αθήνας με τα σοκάκια της και την γραφικότητά της. Ως φωτογράφος, μπόρεσε να προσεγγίσει διάφορες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, που είχε πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εκείνη η χρονιά τον στιγμάτισε, καθώς ήταν και η χρονιά που γνώρισε την Αδαμαντία Βρανά, καθηγήτρια Ιταλικών που έγινε γυναίκα του.

Το ’43, ο Ματιόλη συνελήφθη μαζί με δεκάδες Ιταλούς λόγω της αποκοπής της Ιταλίας από τον Άξονα. Μεταβιβάστηκε σε στρατόπεδο Γκεστάπο, όπου είχαν δρομολογηθεί να πάνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο υπεύθυνος της Γερμανικής μυστικής αστυνομίας ήταν λάτρης της ζωγραφικής, κι έτσι μπόρεσε να ξεφύγει από την μάζωξη για τα στρατόπεδα. Πήγαινε κάθε μέρα με διαταγή του στρατηγού στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, για να παρατηρήσει τα πλοία και να τα ζωγραφίσει. Με βοήθεια φίλων, μπόρεσε να δραπετεύσει και να κρυφτεί από τα χέρια των Γερμανών.

Με την απελευθέρωση της Ελλάδος το ’44, ζήτησε το χέρι της Αδαμαντίας σε γάμο, αλλά η οικογένειά της δεν το επέτρεπε. Στην οικογένειά της έφερνε το πρόσωπο του κατακτητή ως ξένος στρατιώτης. Έψαχναν συνεχώς πληροφορίες για εκείνον μέχρι που ρώτησαν έναν ιδιοκτήτη μιας γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις ενστάσεις της οικογένειάς της, ο έρωτας των 2 αυτών ανθρώπων θριάμβευσε. Μετακομίζοντας οικογενειακώς στην Αθήνα το ’53, συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές λόγω της διπλής εθνικότητας, εφόσον δεν αναγνωρίζονταν εκείνη την περίοδο. Επέστρεψε στην Φλωρεντία το 1967, αφού δεν συμφωνούσε με την Δικτατορία που είχε πλήξει την Ελλάδα.

Μετά την Χούντα

Ματιόλη
Πηγή: nikias.gr/eng/product/Mattioli-Armeno

Το 1974 με την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Αθήνα. Εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που είχε για την Ελλάδα, άρχισε να ταξιδεύει μέσα στην χώρα, ζωγραφίζοντας διάφορα τοπία. Το Άγιο Όρος τον συγκλόνισε και ξεκίνησε έτσι να ζωγραφίζει και κομμάτια της μοναχικής ζωής εκεί. Οι πίνακές του συχνά είχαν ως θέμα το Αιγαίο, νησιά της Ελλάδος, αλλά και το κέντρο της Αθήνας.

Με την ζωγραφική του και μέσα από διάφορες εκθέσεις, ο Αρμένο Ματιόλη βοήθησε στην προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο παστέλ χρώματα και απέφευγε της γραμμές. Μπορεί κανείς να διακρίνει την ευαίσθητη φύση του καλλιτέχνη, αν παρατηρήσει έναν πίνακά του. Φαίνεται η λεπτότητα της λεπτομέρειας με χρώμα αλλά και η ένωση με την φύση τριγύρω του.

Από τους μεγαλύτερους υπαιθριστές της γενιάς του ’40 και δυστυχώς γνωστός σε λίγους την σήμερον ημέρα, παραμένει ένας αγαπημένος καλλιτέχνης στην προσωπική μου ατζέντα.


Πηγές που xρησιμοποιήθηκαν:

  • www.artistas.gr
  • www.eikastikon.gr
  • www.nikias.gr
  • www.mixanitouxronou.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 11658 additional Information to that Topic: beasty.gr/armeno-matioli-o-filellinas-upaithristis-zwgrafos-tou-40/ […]

Comments are closed.