Exclusive Content:

Amidst My Eyes An Awakening Call Trespasses: παιδική αθωότητα και μετεφηβική μελαγχολία

Το πρώτο EP του Αλέξη Μαρκαντωνάτου φέρει τον τίτλο Amidst My Eyes An Awakening Call Trespasses και αναμένεται να κυκλοφορήσει ψηφιακά στις 20 Μαΐου 2022.

Ο Ocean Vuong, στο γράμμα προς τη μητέρα του, γνωστό και ως Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, της λέει:

Μου ‘πες κάποτε ότι η μνήμη είναι επιλογή. Αν όμως ήσουνα θεός, θα’ ξερες ότι είναι πλημμύρα.

Φωτογραφικό υλικό – γραφιστικά: Μάνος Τζιβάκης

Στο Amidst My Eyes An Awakening Call Tresspasses, συναντάμε μια πλημμύρα από θραύσματα αναμνήσεων που άλλοτε ενώνονται και άλλοτε αναδύονται στην επιφάνεια κατακερματισμένα και συντετριμμένα από τα κύματα. Το πρώτο EP του Αλέξη Μαρκαντωνάτου κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά το πρώτο του κομμάτι, το Last Seen, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτή τη συνέντευξη. Η νέα του κυκλοφορία, ακόμη πιο ενδοσκοπική από την προηγούμενη, στρέφεται στην παιδική ηλικία, στα πρώτα ανέμελα χρόνια της εφηβείας και κοιτάει πίσω σε αυτά με μια μελαγχολική και ώριμη ματιά, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει και να επανανοηματοδοτήσει όχι μόνο αυτά, αλλά και το παρόν.

Με το εναρκτήριο Leaving Arcadia Bay, ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, στην ύπαιθρο, στην άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πλοηγούμενοι μέσα στις αναμνήσεις μας, προσπαθούμε να φτιάξουμε στο μυαλό μας την εικόνα -την φωτογραφία- του Arcadia Bay που κάποτε αφήσαμε και που μέσα μας το κουβαλάμε ακόμα. Βρίσκουμε την αθωότητα του παρελθόντος που, για λίγο μόνο, πασχίζει να κυριαρχήσει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Ακολουθεί το Fever Dream, η συνειδητοποίηση ότι το νοητό αυτό ταξίδι δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό -νοητό. Βουτήξαμε σε μια χωροχρονική σκουληκότρυπα και τώρα σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ανήκουμε πλέον στο μέρος αυτό που θελήσαμε να επισκεφτούμε για μια τελευταία φορά. Η φολκ παιδικότητα των πρώτων λεπτών του EP σιγά σιγά δίνει τη θέση της στον Godspeed You! Black Emperor – post-rock υπαρξισμό. Η ζάλη της προσγείωσης δίνει τη θέση της στο αποκορύφωμα συναισθηματικής έντασης που μόνο μουσικά μπορεί να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο.

Η αίσθηση ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, από την εφηβική υπερβολή μέχρι τις δυστοπικές συμβολικές απεικονίσεις ανεμοστρόβιλων, φαλαινών που ξεπλένονται στις ακτές, πουλιών που πέφτουν από τον ουρανό και κυμάτων που καταπίνουν πόλεις, ανθρώπους και αναμνήσεις, περικλείεται στο δεύτερο μισό του Fever Dream, που κλείνει με μερικά distortions αλά Everywhere at the End of Time, τα οποία μας ακολουθούν και στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του EP.

Amidst My Eyes
Φωτογραφικό υλικό – γραφιστικά: Μάνος Τζιβάκης

Το This Neverending Environmental Noise δίνει την αίσθηση εγκλωβισμού σε έναν Lynchian μεταιχμιακό χώρο ατελείωτων διαδρόμων και πορτών που οδηγούν πάντα στο ίδιο σημείο. Οι μνήμες που επισκεφτήκαμε, το παρόν, η πραγματικότητα, όλα έχουν συγχωνευτεί -ή μάλλον εμείς τα συγχωνεύσαμε στην προσπάθειά μας να τα ερμηνεύσουμε. Θα βρεθεί απάντηση; Θα υπάρξει closure;

Και τέλος, το οπισθόφυλλο με τον ξεθωριασμένο τοίχο, το σουρεάλ γκράφιτι και τα συρματοπλέγματα να μας χωρίζουν, αλλά από τι; Από το μέρος όπου πηγαίναμε ή από αυτό που μόλις αφήσαμε;

Ας κλείσουμε με το συνοδευτικό κείμενο του EP:

Under the overpass there was a note saying “Your journey starts here”. I followed the trail into an old abandoned roadhouse to the old regional road. As i walked towards the outside of the district, an awakening call trespassed amidst my eyes° “These are truly, my famous last words”

Tο Amidst My Eyes An Awakening Call Tresspasses αναμένεται να κυκλοφορήσει 20 Μαΐου του 2022. Μέχρι τότε, μπορείτε να ακούσετε το single -και πρώτο κομμάτι- Leaving Arcadia Bay, καθώς και τη σχετική συνέντευξη του Αλέξη Μαρκαντωνάτου στην εκπομπή της Βαβέλ, στο Μεταδεύτερο.

Μπορείτε να ενημερώνεστε και να ακούτε τις νέες κυκλοφορίες του Αλέξη σε:

Instagram | Facebook | Spotify | Bandcamp | YouTube


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...