Exclusive Content:

Αρχική Uncategorized Άλλαξε μυαλό

Άλλαξε μυαλό

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 2 δισεκατομμύρια  πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300.000.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ.

0
άλλαξε συνήθειες

Άλλαξε μυαλό, το λέω και το εννοώ! 2020 έχουμε και 21ο αιώνα, κάποια πράγματα οφείλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Μη κάνεις ότι δε ξέρεις, ξέρεις και με το παραπάνω και η στροφή των 360 μοιρών, σε περιμένει. Σας έχω ζαλίσει και θα συνεχίζω να το κάνω, ώσπου να έρθει ένας και να μου πει: “Ξέρεις κάτι, άλλαξα τη τάδε συνήθεια και νιώθω καλύτερα που το κάνω”. Όλα είναι μια συνήθεια. ΈΝΑ σπίτι έχουμε ΌΛΟΙ και είναι ΚΟΙΝΌ και αξίζει τη προστασία μας…

Πως αλλάζουμε συνήθειες;

Είναι πολύ πιο απλό, από όσο φαντάζεσαι. Όπως προέγραψα, όλα μια συνήθεια είναι. Μία με τρεις φορές να το εφαρμόσεις, θα δεις πως θα αρχίσεις να το συνηθίζεις…

Για τι αλλαγές μιλάμε;

Οι αλλαγές είναι απλές και το πάμε σταδιακά…

 • Δε χρειάζεται να αναφέρω το πόσο βλαβερό είναι το πλαστικό για το περιβάλλον… Το 70% των θαλάσσιων απορριμάτων, προέρχεται από το πλαστικό και μπορεί να το εντοπίσουμε μέσα στα στομάχια ψαριών, γύρω από το λαιμό κάποιας θαλάσσιας χελώνας… Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 2 δισεκατομμύρια  πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300.000.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ .
  Είδατε για τι νούμερα μιλάμε… Δε νομίζω ότι η χρήση πάνινης τσάντας για τα ψώνια μας είναι δύσκολη. Ούτε το να αγοράσουμε το δικό μας ποτήρι, από μπαμπού ή σιλικόνη ή γυαλί και να το δίνουμε στο take away, να το γεμίζουν με το καφέ ή χυμό που επιθυμούμε, φαντάζει τρομερός άθλος. Επίσης, υπάρχουν ωραιότατα μπουκάλια που μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθώς είμαστε έξω και να βάζουμε το νεράκι μας, χωρίς να αγοράζουμε άλλο πλαστικό από το περίπτερο.
 • Μη παίρνουμε παντού το αμάξι. Κάπου όπα! Θες να πας να πάρεις ψωμί και η απόσταση από το σπίτι σου είναι 7 με 10 λεπτά. Μη το πάρεις! Περπάτα, θα κάνεις καλό και σε εσένα.
 • Ας μειώσουμε τα απόβλητα των τροφίμων μας. Σύμφωνα με μελέτη, στις Η.Π.Α μόνο, κάθε χρόνο πετιέται 40% των τροφίμων. Σε όλο το κόσμο, η ποσότητα, είναι πολύ παραπάνω και είναι αρκετή για να ταΐσει 1.000.000 ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, κάνε μια λίστα πριν τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Μη πετάς φαγητό, αλλά τη μερίδα που περισσεύει, δώσ’ την σε κάποιον που την έχει ανάγκη.
 • Αν καπνίζεις, έχε μαζί σου ένα ατομικό τασάκι (π.χ. ένα μικρό βαζάκι από μαρμελάδα) για να πετάς το τσιγάρο σου, ειδικά όσο πηγαίνουμε ακόμη στις παραλίες.
 • Μην πετάτε ΠΟΤΕ το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Βάλτε το σε ένα μπουκάλι και ανακύκλωσε το στους ειδικούς χώρους (π.χ. σε κάποια σούπερ μάρκετ). Υπάρχουν εταιρίες που το συλλέγουν και το μετατρέπουν σε βιοκαύσιμα. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, κλείστε το ερμητικά σε μια σακούλα και πετάξτε το στα σκουπίδια. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μολύνει τεράστιες ποσότητες νερού.
 • Ας μάθουμε ΤΙ ανακυκλώνεται στο μπλε κάδο και ας βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας!
 • Όταν τελειώνουν οι μπαταρίες, κρατήστε τις για τα σημεία ανακύκλωσης μπαταριών και ποτέ μην τις πετάτε στα σκουπίδια. Μια μπαταρία που φτάνει στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί ίσως να μολύνει και 400.000 λίτρα νερού!
 • Περιορίστε το κρέας στη διατροφή σας. Η παραγωγή κρέατος απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τα λαχανικά. Θα φροντίσετε την υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον.
 • Να σβήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί γενικής τροφοδοσίας και μην τις αφήνετε στην αναμονή (stand by). Χρησιμοποιήστε ένα πολύπριζο με διακόπτη για αυτόν τον σκοπό. Να σβήνετε το μόντεμ και το ασύρματο ίντερνετ όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
 • Πρασινίστε το μπαλκόνι σας! Προσφέρετε πράσινο στη περιοχή σας και επιπλέον οξυγόνο. Επίσης γιατί να μη φτιάξετε το δικό σας μποστάνι και να χρησιμοποιείτε τα υλικά στις σαλάτες και στα μαγειρευτά σας;
  Αν δεν έχετε μπαλκόνι, μπορείτε να βάλετε φυτά εσωτερικού χώρου. Καθαρίζουν τον αέρα μες στο σπίτι. Το ξέρατε ότι ο αέρας μέσα σε ένα διαμέρισμα, είναι συχνά πολύ πιο μολυσμένος απ’ ότι έξω στην πόλη; Αλλάζουμε μυαλά, αλλάζουμε συνήθειες, προσφέρουμε ζωή στον πλανήτη μας
Παρόμοια άρθρα

 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ