αγοραφοβία
aroutzidis.com

Η αγοραφοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή που περιλαμβάνει φόβο και ένταση κυρίως σε καταστάσεις όπου η διαφυγή μοιάζει δύσκολη ή το πλήθος των ατόμων είναι πολύ μεγάλο. Το άτομο μπορεί να νιώσει πανικόβλητο, ανήμπορο, αμήχανο και “ παγιδευμένο.”  Σε περιπτώσεις μέτριας σοβαρότητας, το άτομο μπορεί να εμφανίσει κρίση πανικού αν δεν μπορεί να βρει τρόπο να διαφύγει ή ένα μέρος για να νιώσει ασφάλεια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι πάσχοντες μπορεί να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους.

{Περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από αγοραφοβία, με τις γυναίκες να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά από τους άντρες.  Οι φοβικές διαταραχές βασανίζουν το 10% του γενικού πληθυσµού και η αγοραφοβία το 60% των ανθρώπων που παρουσιάζουν κάποια φοβική διαταραχή. }

Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας είναι ταχυπαλμίες, δύσπνοια και κρύος ιδρώτας. Τα πόδια του αγοραφοβικού μπορεί να τρέμουν, να έχει ζαλάδες, πόνο στο στήθος και μπορεί να αισθάνεται τον κόσμο γύρω του απόμακρα, σαν να βλέπει ταινία. Τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο πάσχων απομακρυνθεί από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η κρίση του. Κατόπιν αποφεύγει το μέρος αυτό για να μην ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία και κάπως έτσι ξεκινά η αγοραφοβία.

Τα ακριβή αίτια της αγοραφοβίας, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί αν και αρκετοί επιστήμονες την αποδίδουν σε κάποια δυσλειτουργία στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει το φόβο, καθώς επίσης και στο περιβάλλον, τα γονίδια αλλά και την κληρονομικότητα.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Αυτή βοηθά άμεσα στην αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων, την διαχείριση των συμπτωμάτων και των αγχωδών καταστάσεων. Εντός του θεραπευτικού πλαισίου, οι πάσχοντες έχουν μια ευκαιρία να μιλήσουν για τους φόβους, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλούν τον πανικό. Μπορούν επίσης, να ανακαλύψουν τρόπους διαχείρισης και να αποκτήσουν την λειτουργικότητά τους. Μέσω της θεραπείας, οι πάσχοντες μαθαίνουν διαφορετικές διαδικασίες σκέψης και συμπεριφοράς που οδηγούν στην αντιμετώπιση και βελτίωση της κατάστασης.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, συνήθως είναι αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν επίσης, φάρμακα καταπολέμησης του άγχος. Ξεκινούν από μικρές δόσεις, με σκοπό την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

-Τέλος, η ανάπτυξη μεθόδων αυτοεξυπηρέτησης, όπως η χαλάρωση, η αποφυγή καταστάσεων που επιφέρουν άγχος, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η σωματική άσκηση μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα βοηθητικές στην διαχείριση της αγοραφοβίας.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project