Το θέατρο 104 παρουσιάζει το έργο “Αγελάδα” του πασίγνωστου τούρκου συγγραφέα Ναζίμ Χικμέτ σε συνεργασία με την ομάδα “Ατελείς” , σε σκηνοθεσία Νίκης Τσέτικα.

Η υπόθεση συνοψίζεται ως εξής:

Σ’ ένα μακρινό χωριό κάπου στο άγνωστο, σε χρόνο απροσδιόριστο, μια οικογένεια ψάχνει «σωτήρα». Η μάνα, η κόρη, ο γιος, ο δάσκαλος και ο σοφέρ μπλέκονται σε μια ιστορία παράλογη… Ή μήπως μια ιστορία τόσο καθημερινή που φαντάζει παράλογη;
Μια αγελάδα χαριτωμένη, έξυπνη, ανθεκτική, όμορφη, διαφορετική από τις άλλες… μια αγελάδα κακομαθημένη, τυραννική, δικτατορική… ανακηρύσσεται βασίλισσα. Θα καταφέρει η Αγελάδα να διατηρηθεί στην εξουσία; Κι αν ναι, για πόσο;

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Η Οικογένεια αγοράζει μια Αγελάδα. Εναποθέτει πάνω της, ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Επενδύει σ’ αυτήν. Τη συναναστρέφεται. Τη φροντίζει. Τη συμβουλεύεται. Την υπομένει. Την εμπιστεύεται. Την κοιτά στα μάτια. Κι ύστερα όλα έρχονται ανάποδα. Η ιστορία φαντάζει λογική. Έχει πέντε ήρωες, μια αγελάδα και αναρίθμητες ζωές ανθρώπων που μας μοιάζουν. Ο Ναζίμ Χικμέτ, αθώος και είρων, τρυφερός και σκληρά ειλικρινής, παιδεύει αναγνώστες και θεατές. Η Αγελάδα του μας μιλά κατά πρόσωπο. Ανοίγει τα μάτια σε μια κοινωνία που ερήμην της αλλάζει διαρκώς. Τοποθετεί την κοινωνία αυτή μπροστά στον καθρέφτη στήνοντας ένα θέατρο-παγίδα που όποιος πιαστεί στα δίχτυα του… λογικά θα γλιτώσει.

 

 

Το έργο παρμένο από την καθημερινότητα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον καθέναν από εμάς που στις δύσκολες στιγμές ψάχνουμε ένα χέρι βοηθείας να μας “σηκώσει” και να μας ελαφρύνει από τις υποχρεώσεις μας. Έτσι, και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, πρόσωπα καθημερινά και φαινομενικά αδιάφορα, μπλέκουν σε μία ιστορία όπου επικρατεί η παρουσία μιας…αγελάδας. Η αγελάδα αυτή ενσαρκώνει τα όνειρα και τις ελπίδες των κεντρικών ηρωών που στην πορεία δεν ευοδώνονται με αποτέλεσμα η αγελάδα από αντικείμενο αγάπης και φροντίδας να μετατρέπεται σε ένα τυραννικό και καταπιεστικό ζώο που η οικογένεια παλεύει να ξεφορτωθεί. Ο Ναζίμ Χικμέτ με τρόπο ειρωνικό και συνάμα αστείο καταφέρνει να αποδώσει αριστοτεχνικά την συναισθηματική μετάβαση με μια απλότητα που προσιδιάζει με παραμύθι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ναζίμ Χικμέτ (Ραν) γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε τον Ιούνιο του 1963 στη Μόσχα. Καταγόταν από πλούσια αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και ο παππούς του είχε τον τίτλο του Πασά. 

       Το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, γενάρχη της τούρκικης προοδευτικής λογοτεχνίας, είναι τεράστιο και πολύπλευρο. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Βέβαια, είναι γνωστός περισσότερο σαν ποιητής, με διεθνή αναγνώριση. Καινοτόμος στην τέχνη του, αποδεσμεύεται από την παραδοσιακή ποίηση της πατρίδας του, καθιερώνει τον ελεύθερο στίχο και δίνει στο έργο του τη ζωοδότρα πνοή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.Από το 1929 ως το 1970, κυκλοφόρησαν 16 ποιητικές συλλογές του. Εκτός από ποιήματα, έγραψε μυθιστορήματα, παραμύθια και δοκίμια. Έγραψε και κάπου 30 θεατρικά έργα.
     Στα ελληνικά, ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ μετέφρασε ο Γιάννης Ρίτσος και ορισμένα από αυτά μελοποίησαν ο Μάνος Λοΐζος και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Σύρμας
Διασκευή-σκηνοθεσία:
Νίκη Τσέτικα

Σκηνικά:
Ευθύμης Τζώρας
Ενδυματολόγος:
Αντωνία Παλαβού
Επιμέλεια κίνησης:
Παναγιώτης Γλεζέλλης
Βοηθός σκηνοθέτη:
Νάνσυ Βασιλοπούλου

Ερμηνεύουν:

Ορέστης Ζακυνθινός
Θάνος Καπρέλης
Μαρία Κατσαρού
Ευθύμης Τζώρας
Αναστασία Τσώμου
Αφηγήτρια: Φιλαρέτη Κομνηνού

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τετάρτη στις 21.15

Κάθε Πέμπτη στις 21.15 Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Ελπίδα Μουμουλίδου