Exclusive Content:

Σκέψεις γύρω από την ταινία «Η νύφη το έσκασε»

(Ξανά)βλέποντας την ταινία «Η νύφη το έσκασε»

Πριν από λίγες μέρες αποφάσισα να δω ξανά την ταινία Η νύφη το έσκασε (Runaway Bride) με τους Julia Roberts, Richard Gere και Christopher Meloni, σε σκηνοθεσία Garry Marshall και σενάριο Sara Parriott και Josann McGibbon, η οποία κυκλοφόρησε το 1999. Αποφάσισα να δω ξανά την ταινία για τους εξής λόγους: Πρώτον επειδή δεν την είχα δει ποτέ ολόκληρη και δεύτερον για να καταλάβω γιατί θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες ταινίες. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την υπόθεση της ταινίας για όσους δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Υπόθεση

Ο Ike Graham (Richard Gere), αρθρογράφος σε μεγάλο περιοδικό, ψάχνει να βρει το επόμενο θέμα για το άρθρο του, λίγες ώρες πριν λήξει ο χρόνος παράδοσής του. Ο Ike, ο οποίος σε αρκετά άρθρα του κατακρίνει τις γυναίκες με στερεοτυπικές αναφορές, καταφεύγει σε ένα μπαρ όπου συναντά έναν άνδρα που θα δώσει λύση στο πρόβλημα του. Ο άνδρας θα του αφηγηθεί μια ιστορία για μια γυναίκα, την Maggie Carpenter (Julia Roberts), η οποία έχει φτάσει τρεις φορές στα σκαλιά της εκκλησίας αλλά και τις τρεις το έχει σκάσει. Έτσι, η Maggie θα γίνει το κύριο πρόσωπο του άρθρου.

Το γεγονός αυτό θα θορυβήσει την Maggie, η οποία ετοιμάζεται να ανεβεί ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Bob Kelly (Christopher Meloni). Η αντίδραση της Maggie θα γίνει η αιτία να φύγει ο Ike από το περιοδικό. Καθώς, όπως ισχυρίζεται η ίδια, το άρθρο αυτό την δυσφημεί. Ο Ike όμως, για να κερδίσει ξανά την θέση του στο περιοδικό, θα επισκεφθεί το χωριό της Maggie για να μάθει την αλήθεια. Η Maggie δεν θα χαρεί με αυτή την επίσκεψη.

Μέσα από διάφορες καταστάσεις, ο Ike θα έρθει σε επαφή με τους φίλους της, τους συγγενείς της, αλλά και τους πρώην της και θα πάρει μέρος στις προετοιμασίες του γάμου της, προσπαθώντας να μάθει την αιτία της φυγής της, αλλά και να δει αν αυτή την φορά θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της. Παρά την εχθρική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους, οι δυο τους θα έρθουν αρκετά κοντά.

Για την ταινία

Η νύφη το έσκασε
Πηγή: forkumc.org

Η ταινία Η νύφη το έσκασε έχει αρκετές καλές στιγμές. Μια από αυτές είναι η σκηνή της πρόβας του γάμου της Maggie και του Bob, όπου ανατρέπονται τα πάντα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολόκληρη αυτή σκηνή, μέχρι την κορύφωση της, αποτελεί την καλύτερη σκηνή της ταινίας. Όπως άλλωστε και η προτελευταία σκηνή στην οποία συναντιούνται ξανά η Maggie και ο Ike. Αυτή τη φορά όμως στο διαμέρισμα του Ike.

Όσον αφορά τις ερμηνείες στην ταινία Η νύφη το έσκασε, θεωρώ πως είναι αρκετά καλές. Προσπαθώντας να μεταφέρουν στον θεατή τα συναισθήματα των ηρώων, οι ηθοποιοί δίνουν το καλύτερο εαυτό τους. Η σκηνοθετική μάτια της ταινίας μας θυμίζει πως υπάρχουν δυο τόποι. Ο ένας τόπος έχει να κάνει με την ψυχή μας και ο άλλος έχει να κάνει με την κοινωνία. Ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να μπλέξει τους δυο αυτούς κόσμους και στο τέλος να κάνει διακριτά τα όρια του καθενός.

Σκέψεις

Η ταινία Η νύφη το έσκασε με γέμισε σκέψεις. Αρχικά, η πρώτη σκέψη που μου γεννήθηκε ήταν σχετικά με την θέση της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα άτομο το οποίο έχει ως σκοπό να παντρευτεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να συμφωνεί πάντα με τον σύζυγο της. Δε φαίνεται να έχει πολλές προσωπικές επιλογές. Όλοι έχουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο γυναίκας στο μυαλό τους. Η μοίρα της είναι καθορισμένη ήδη από την κοινωνία και την οικογένεια.

Στο σημείο αυτό είναι που διαφέρει η πρωταγωνίστρια μας, Julia Roberts, η οποία υποδύεται μια ναι μεν ασυμβίβαστη γυναίκα, αλλά και μια γυναίκα που δε θέλει να διαφέρει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ποια στα αλήθεια είναι, τι της αρέσει πραγματικά και αν όντως θέλει να παντρευτεί τον σύντροφο της. Μια γυναίκα που ναι μεν κάνει αυτό που θέλουν οι σύντροφοι της, αλλά παράλληλα κάνει αυτό που θέλει. Ωστόσο, οι πράξεις της ποτέ δεν έχουν σκοπό να βλάψουν κάποιον από το περιβάλλον της. Η Maggie είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη στα πρέπει που της προστάζουν η κοινωνία και η οικογένεια της. Έχει φτάσει σε μια ηλικία που πρέπει να παντρευτεί και αυτή την φορά δεν πρέπει να το σκάσει, γιατί ο Bob είναι ιδανικός για εκείνη.

Επιπλέον, έχει γίνει το «αστείο» του χωριού και αυτό πρέπει να σταματήσει. Άλλη μια στερεοτυπική αντίληψη που συναντάμε στην ταινία Η νύφη το έσκασε είναι ότι οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με την νοοτροπία μας είναι αστείο και άξιο χλευασμού, γεγονός που είναι αποδεκτό από όλους. Έτσι, όταν έρχεται η στιγμή της γιορτής του επικείμενου γάμου της Maggie και του Bob, αρχίζουν τα αστεία για το αν θα το σκάσει ή όχι. Ο μόνος που την υπερασπίζεται και βάζει τους καλεσμένους στη θέση τους είναι ο μισητός εχθρός της Maggie, o Ike. Αυτό θα νευριάσει την Maggie, καθώς και η ίδια θεωρεί πως αυτή η νοσηρή αντιμετώπιση είναι φυσιολογική.

Η ταινία Η νύφη το έσκασε έρχεται να μας θυμίσει πως δεν μπορούμε ποτέ να κάνουμε κάτι αν δεν είμαστε σίγουροι για αυτό. Επίσης, μας θυμίζει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αν δεν γνωρίσουμε και αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Όταν μάθουμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να αγαπήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας αληθινά και να κάνουμε το καλύτερο για εμάς.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...