Ozark
reddit.com

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Πώς ξεκίνησαν όλα

Πάσχα 2018 αποφασίζουμε να βάλουμε Νetflix. Πάντα μου άρεσε να βλέπω ξένες σειρές και ταινίες, οπότε η δυνατότητα να έχω στο πιάτο μου παραγωγές κάθε είδους ανά πάσα στιγμή με είχε ενθουσιάσει. Εκεί λοιπόν που ψάχνω στο κεντρικό μενού της πλατφόρμας κάποια σειρά να ξεκινήσω, το μάτι μου πέφτει στο Ozark. Βλέπω το τρέιλερ το οποίο δεν με ενθουσιάζει, αποφασίζω όμως να του δώσω μια ευκαιρία.

Μεγάλο ρόλο στο να ξεκινήσω τη σειρά βεβαίως έπαιξε η παρουσία του Jason Bateman, ο οποίος είναι γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους σε ταινίες όπως Horrible Bosses, Identity Thief, The Change-Up και στη σειρά Arrested Development. Το να βλέπεις έναν αγαπημένο ηθοποιό που έχεις συνδέσει με την κωμωδία σε μια καθαρά δραματική σειρά σε ιντριγκάρει. Πατάω play, τελειώνει το πρώτο επεισόδιο και καταλαβαίνω ότι το Ozark θα είναι μια από τις αγαπημένες μου σειρές.

Ένας άτυπος κανόνας και οι πρώτες εντυπώσεις

Ένας κανόνας που έχω στο μυαλό μου είναι ο εξής: Οι δραματικές σειρές που ξεκινούν με αργό τέμπο για να στήσουν χαρακτήρες και υπόθεση δεν πρέπει να σε φοβίζουν. Αυτές που ξεκινούν εκρηκτικά είναι αυτές που κατά πάσα πιθανότητα θα σε απογοητεύσουν στη συνέχεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Prison Break και το La Casa de Papel. Δύο σειρές που μετά τη δεύτερη σεζόν πήραν τον κατήφορο γιατί δεν είχαν πλέον τίποτα άλλο να δείξουν, έχοντας φτάσει το πικ τους. Φυσικά και οι 2 σειρές μας χάρισαν ανεπανάληπτες πρώτες σεζόν αλλά μέχρι εκεί.

Ozark
indiewire.com

Ολοκληρώνεται λοιπόν το πρώτο επεισόδιο υπό τη μουσική υπόκρουση των Radiohead με το τραγούδι Decks Dark και νιώθω πραγματικά πως αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο και ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της ιστορίας των πρωταγωνιστών. Η σειρά είναι ένα σκοτεινό δράμα, με αργό τέμπο που θέλει πρώτα να σου συστήσει τους χαρακτήρες σε βάθος. Θέλει αρχικά να στήσει την πλοκή για να σε προετοιμάσει για το χάος που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Από το τέλος της πρώτης σεζόν και μετά, αφού σου έχει δώσει τα βασικά στοιχεία, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις τι θα συμβεί. Κάθε σεζόν ανεβάζει τον πήχη ακόμη ψηλότερα από την προηγούμενη, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα για μια σειρά.

Πλοκή

Πρωταγωνιστές στο Ozark είναι πολλοί. Ο φακός όμως εστιάζει κυρίως στην οικογένεια Μπερντ. Τον Μάρτι (Jason Bateman), τη Γουέντι (Laura Linney) και τα παιδιά τους, Σάρλοτ (Sofia Hublitz) και Τζόνα (Skylar Gaertner). Ο Μάρτι είναι ένας πατέρας που δρα περισσότερο με βάση τη λογική πάρα με το συναίσθημα και εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος σε μια εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος με τον φίλο του Μπρους στο Σικάγο. Γρήγορα όμως, αποκαλύπτεται ένα μεγάλο μυστικό και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την «Πόλη των Ανέμων» μετακομίζοντας με την οικογένεια του στα Όζαρκ.

Στην αρχή της σειράς παρακολουθούμε πόσο μαεστρικά ο Μάρτι και η Γουέντι επιδιώκουν να αναπτύξουν σχέσεις με τους επιχειρηματίες που ζουν στα Όζαρκ. Παράλληλα η οικογένεια προσπαθεί να εγκλιματιστεί στο νέο της περιβάλλον, ερχόμενη αντιμέτωπη με την επικριτική ματιά των κατοίκων της περιοχής και με κάθε λογής εγκληματίες. Διαφθορά, προδοσίες, ανατροπές και δολοφονίες χαρακτηρίζουν το καθηλωτικό Ozark που αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες σειρές όχι μόνο στο Netflix αλλά στην τηλεόραση γενικότερα.

Ozark
thrillist.com

Καθηλωτικές ερμηνείες

Τι να πρωτοπεί κάνεις για τις ερμηνείες στο Ozark! Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας σεζόν αντιλαμβάνεσαι ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Bateman-Linney δίνει ρέστα. Ακόμη και δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως ο αστυνόμος Πέτυ, ο Τζέικομπ και η Νταρλίν Σνέλ, αλλά και η οικογένεια Λάνγκμορ συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καστ της σειράς. Φυσικά, την παράσταση κλέβει η Julia Garner (Ρουθ Λάνγκμορ), η οποία διαθέτει τον πιο πολυδιάστατο χαρακτήρα στη σειρά. Η κορυφαία ερμηνεία της έχει ανταμειφθεί με 2 βραβεία Emmy, Β’ γυναικείου ρόλου, για την 2η και την 3η σεζόν. Το πιο εντυπωσιακό σχετικά με το καστ του Ozark, ωστόσο, είναι ότι καθώς εξελίσσεται, ανεβαίνουν επίπεδο όχι μόνο οι ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και η μεταξύ τους χημεία απογειώνοντας τη σειρά.  

Ozark
provokr.com

Η αποκάλυψη: Jason Bateman

Η σκηνοθεσία της σειράς σε μαγνητίζει. Δημιουργεί ένα κλίμα που σε κράτα σε διαρκή αγωνία και εγρήγορση, καθώς τα Όζαρκ μπορεί να φαίνονται ένα ωραίο μέρος, ωστόσο κρύβουν πολλά μυστικά. Μάλιστα ο Jason Bateman έχει αναλάβει και ο ίδιος χρέη σκηνοθέτη για κάποια επεισόδια. Μιλάμε για μια πραγματική αποκάλυψη, αφού ο ίδιος κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο Emmy για καλύτερη σκηνοθεσία, σε δραματική σειρά, για το 1ο επεισόδιο της 2ης σεζόν. Η στιγμή από τη βράβευση που έγινε viral στο 1:05 

Τα τελευταία νέα

Πλέον αναμένουμε την 4η και τελευταία σεζόν της σειράς, η οποία θα αποτελέσει το μεγάλο φινάλε. Και φυσικά για ένα επικό κλείσιμο δεν αρκούν 10 επεισόδια. Έτσι, το Netflix έδωσε το πράσινο φως για μια σεζόν με 14 επεισόδια πράγμα ασυνήθιστο για δική του παραγωγή. Τα επεισόδια μάλιστα θα βγουν σε 2 μέρη (7 το κάθε μέρος). Φημολογείται πως το 1ο μέρος θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2021, ενώ το 2ο την άνοιξη του 2022.

Fun Facts

  • Ο Jason Bateman (Μάρτι Μπερντ) προοριζόταν μόνο να σκηνοθετήσει το Ozark και όχι να πρωταγωνιστήσει ως Μάρτι Μπερντ. Εμείς θα πούμε ευτυχώς, γιατί ο ρόλος του ταιριάζει γάντι και απέδειξε το εύρος των υποκριτικών του δυνατοτήτων.
  • Η Laura Linney (Γουέντι Μπερντ) ήταν διστακτική σε σχέση με τη συμμετοχή της σε μια νέα σειρά. Η προσθήκη του Jason Bateman στο καστ φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της να δεχθεί τον ρόλο.
  • Η σειρά μπορεί να λέγεται Ozark, ωστόσο ελάχιστα πλάνα έχουν γυριστεί στη λίμνη του Μιζούρι. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων λαμβάνει χώρα στην Ατλάντα, κυρίως λόγω των φορολογικών κινήτρων που παρέχει η πόλη στους δημιουργούς σειρών και ταινιών.
Ozark
screenrant.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.