Exclusive Content:

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: το φετινό Αθηναϊκό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Όσα ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Πρόγραμμα, ευχαριστείες και υγειονομικά μέτρα.

Η Συνέντευξη Τύπου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο «Αίγλη Ζαππείου». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κος Λουκάς Κατσίκας, ο οποίος απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στο κοινό που παρευρισκόταν, αλλά και όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά. Η Jameson βρισκόταν στην είσοδο και υποδεχόταν το κοινό με δροσιστικά κοκτέιλ.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ως ευέλικτος και πρωτοπόρος θεσμός

Αναφέρθηκε, αρχικά, στη μοναδικότητα του φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα από τα λίγα που διεξάγονται στη φυσική τους μορφή. Οι προβολές από τις Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιούνται τόσο σε σινεμά, όσο και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Σε μια «δυστοπική» χρονιά που κατέστησε την κινηματογραφική αίθουσα «απειλούμενο είδος», το αγαπημένο Αθηναϊκό Φεστιβάλ έρχεται να την αποκαταστήσει, ως το μέσο που παρέχει τις ιδανικές συνθήκες θέασης. Ο πολιτισμός, άλλωστε, είναι αυτός που μας θωράκισε και συνεχίζει να μας θωρακίζει έναντι στην κατήφεια των ημερών, θυμίζει ο κος Λουκάς Κατσίκας. Ο ομιλητής έκλεισε ευχαριστώντας την Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, κα Μαρία Μπόμπολα, αλλά και τη διερμηνέα της Συνέντευξης, κα Θεοδώρα Τσαποίτη.

Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα και ευελιξία που παρουσίασαν οι Νύχτες Πρεμιέρας απέναντι στις απαιτητικές υγειονομικές συνθήκες. Τόνισε με τη σειρά του τον ρόλο του κινηματογράφου ως διέξοδο διαφυγής, αλλά και ως τομέα με επαγγελματίες. Τομέα που έχει πληγεί πολύ περισσότερο από άλλους και που έχει ανάγκη από στήριξη.

«Να είμαστε πολύ ενεργοί, να πηγαίνουμε στα σινεμά της γειτονιάς μας και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πολιτισμού.»

Οι ευχαριστίες

Στο πόντιουμ, έπειτα, επέστρεψε ο Λουκάς Κατσίκας. Ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίδα Μενδώνη, τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κο Δημήτρη Σκάλκο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Η πρόεδρος απέστειλε χαιρετισμό, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί η ίδια.

Νύχτες Πρεμιέρας
Πηγή εικόνας: esquire.com
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Ο κος Λουκάς Κατσίκας συνέχισε ανακοινώνοντας τους τίτλους των ταινιών, καθώς και τα ονόματα των δημιουργών τους. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος 90 ταινίες μεγάλου μήκους, 48 ταινίες μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα.

Στο βήμα ανέβηκε ο Επικεφαλής Προγράμματος του Φεστιβάλ, κος Κωστής Θεοδωσόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μυθοπλασίας και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ.

Η Συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε με τον Υπεύθυνο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ταινιών Μικρού Μήκους και Αρχισυντάκτη του cinemagazine.gr. Ο κος Πάνος Γκένας αναφέρθηκε στις συμμετοχές, οι οποίες φέτος έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τις 342. Πρόκειται για ένα δείγμα της ζωντάνιας του ελληνικού σινεμά, αλλά της εμπιστοσύνης των δημιουργών στις Νύχτες Πρεμιέρας. Μίλησε για την αύξηση των επάθλων κατά 2.000 ευρώ, με τη χορηγία της Nespresso και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι τα βραβεία καλύτερης ταινίας παίρνουν τον τίτλο της «Χρυσής Αθηνάς», όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα τμήματα.

Ο Λουκάς Κατσίκας αναφέρθηκε, ύστερα, στα αφιερώματα του φεστιβάλ. Πρόκειται για την «Carte Blanche στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ» και για το «A dream within a dream: το σινεμά ονειρεύεται». Ειδικές προβολές θα γίνουν, επίσης, όπως εξήγησε, προς τιμήν μεγάλων auters του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Υγειονομικά Μέτρα

Πριν από τη λήξη, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας για τις Νύχτες Πρεμιέρας, Μαρία Ναθαναήλ, παρουσίασε αναλυτικά τις οδηγίες ασφαλείας που θα πρέπει να ακολουθούνται, τόσο από τους κινηματογράφους, όσο και από το κοινό.

Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση, ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram.

Giving Sight by Beasty-Press

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...