Η ανάπτυξη του internet και των λεγόμενων “social media” μετέβαλαν όλα τα δεδομένα που ίσχυαν στο ερωτικό “κομμάτι”. Προφανώς και μας έδωσαν καινούργιες δυνατότητες, όπως π.χ. να μιλάμε πιο εύκολα με ανθρώπους που βρίσκονται μακρυά από εμάς, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο φλερτ πρότειναν μια διαφορετική προσέγγιση, πολύ πιο απρόσωπη.

Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι το instagram, facebook, twitter και ό,τι άλλο χρησιμοποιεί ο καθένας βοήθησαν κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους που είναι ντροπαλοί να φλερτάρουν με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Τα άτομα αυτά είναι πλέον πολύ πιο “ανοιχτά” και δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα και την αρέσκειά τους για  ένα άλλο άτομο. Σίγουρα, λοιπόν, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έδωσαν μια “χείρα βοηθείας” σε αυτούς τους ανθρώπους. Πέρα από αυτές τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων όμως, τα social media δεν έδωσαν μια νέα πνοή στο φλερτ. Ίσα ίσα ανέτρεψαν ακόμα και το καλό πατροπαράδοτο φλερτ.

Ως αποτέλεσμα, όλοι απορροφημένοι πλέον από ένα smartphone (το οποίο κρατάνε όλη τη μέρα στο χέρι και όχι δεν βγάζω την ουρά μου απ’έξω) βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να στείλουν ένα μήνυμα στο messenger σε αυτόν/αυτή που τους αρέσει παρά να κάνουν την κίνηση τους από κοντά. Και, εντάξει, δε λέω αν είναι κάποιος που τον είδες πρώτη φορά από το instagram και έπαθες έρωτα κεραυνοβόλο, να του στείλεις και μια και δύο και να μιλήσετε αλλά στην τρίτη να κανονίζετε ραντεβού για να τα πείτε και από κοντά τα περί έρωτος. Όχι να μιλάτε κανένα μήνα από messenger και όταν σε ρωτάνε οι φίλοι/φίλες σου πότε θα βρεθείτε από κοντά να λες “εε θα δούμε, κάτσε να γνωριστούμε πρώτα”. Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά τον καλό/καλή σου δεν τον γνωρίζεις μέσω facebook. Για να τον γνωρίσεις τον άλλον/η και να υπάρχει αλληλεπίδραση πρέπει να συναντιέστε face to face.

Γιατί από κοντά τα πράγματα στο φλερτ είναι πολύ διαφορετικά. Έχεις την ευκαιρία να δεις τις εκφράσεις του προσώπου του/της όταν μιλάει, να νιώσεις τις χειρονομίες που κάνει για να σου δείξει την ερωτική του έλξη ή -σε πιο extreme περιπτώσεις- να ακούσεις και να πεις ενδεχομένως κάποια ερωτικά υπονοούμενα. Τα κοπλιμέντα δε πάνε κι έρχονται. Προχωρώντας στο ψυχολογικό μέρος της διαδικασίας, μέσα από το φλερτ σου δίνεται η δυνατότητα να καταλάβεις τη διάθεση του άλλου/άλλης, το αν του/της αρέσει που βρίσκεται μαζί σου και φυσικά να αισθανθείς την “αύρα” του ατόμου που έχεις απέναντι σου.

Όσον αφορά την ερώτηση που βασανίζει όλους μας κατά καιρούς, δηλαδή: “γιατί πλέον ο κόσμος φοβάται να φλερτάρει από κοντά;”, η απάντηση βρίσκεται στο ότι όλοι μας λίγο πολύ φοβόμαστε την απόρριψη (ναι , θα υπάρξει και ψυχολογική διάγνωση σε αυτό το site). Η απόρριψη έχει διαφορά από τα social media και διαφορά πρόσωπο με πρόσωπο. Οι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα ότι κάποιος θα τους απορρίψει επειδή εκείνη την ώρα που θα τους δει δε θα νιώσει έλξη για αυτούς. Βέβαια, το χειρότερο για αυτούς είναι η μορφή που θα πάρει το πρόσωπο του και η στάση  του στυλ:“ξέρεις δεν είσαι ο τύπος μου ή είμαι σε σχέση”, που θα τους συνοδεύει και θα κατακλύζει το μυαλό τους φεύγοντας από αυτόν. Από την άλλη πλευρά, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ακριβώς επειδή είναι πιο απρόσωπα, σε κάνουν να νιώθεις ότι χώνεψες πιο εύκολα τα χυλόπιτα που έφαγες μιας και δεν τον είχες δει ακόμα από κοντά για να δεις αν όντως σου αρέσει. Άσε που αμέσως μετά μπορείς να βρεις αλλά 100 άτομα που θα σου αρέσουν το ίδιο με αυτόν για να τους στείλεις.

Καταλήγοντας, μπορεί τα social media να έκαναν πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά σίγουρα την έκαναν και λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το φλερτ είναι πολύ πιο συναρπαστικό όταν το ζούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλον παρά όταν μας χωρίζει μια οθόνη. Αγαπάμε, λοιπόν, ακόμα το παραδοσιακό φλερτ και θα το στηρίζουμε μέχρι τέλους. Φλερτάρετε γιατί χανόμαστε !