icomunica.com
icomunica.com

Συνέδριο που έχει ξεπεράσει σύνορα, ιδεολογίες, θρησκίες και γεγονότα. Αναμφίμβολα έχει ανακυρυχθεί σε μόδα, μιας και δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να σέβεται τον εαυτό του, το οποίο να μην έχει διωργανώσει τουλάχιστον ενα Ted X event. Για όλους όμως αυτούς που ζουν κάτω από μια πέτρα, αγνωόντας ότι οι pilates είναι γεγονός και ότι ο Kanye θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής,αξίζει να αναφέρουμε ότι το TED είναι ένας ΜΚΟ που οργανώνει συνέδρια με σκοπό να μεταδώσει ιδέες (Ideas Worth Spreading). Το ακρώνυμο του ειναι Technology-Entertainment-Design και από το 1985 που δημιουργήθηκε δεν έχει σταματήσει να εξελίζεται και να μεγαλώνει, φτιάχνοντας και παρακλάδια όπως το TED Prize και το TED Global. 

1.Συνήθως το κάθε συνέδριο έχει ένα κεντρικό θέμα, κάποιες φορές κυριολεκτικό, ενίοτε μεταφορικό, το οποιο καλούνται να προσεγγίσουν επαγγελματίες από διάφορους χώρους και τομείς. Παραδείγματος χάρη το TEDXAcademy που παρακολούθησα το 2017 είχε για θέμα το “Our Best Self”. Κάποιοι από τους επαγγελματίες που κλήθηκαν να το διαπραγματευτούν ήταν η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο υπερμαραθωνοδρόμος Konstantine “Dean” Karnazis. Φαινομενικά μοιάζουν αταίριαστα τα επαγγέλματα με το θέμα, οι άνθρωποι με την ουσία αλλά ήταν ειλικρινά πολύ εκπαιδευτικό να μιλούν τόσο διαφωρετικοί άνθρωποι για την επίτευξη του καλύτερου εαυτού μας. Να ακούς για την ζωή, τα κατορθώματα, τις αποτυχίες, τις συμβουλές προσωπικοτήτων που σε άλλο σενάριο δεν θα είχες την τύχη να γνωρίσεις. Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος, το ότι θα ακούσεις μια ιδέα, μια πρόταση διαγώνια αντίθετη με την δική σου. 

2.Το φαγητό. Σοβαρά σε κάθε διάλλειμμα υπάρχει μπουφές με πεντανόστιμο φαγητό, για να μην μιλήσω για το ποτό. 

3.Σου δίνει απίστευτη έμπνευση τόσο οι ομιλίες όσο και το γεγονός ότι πράττουν, ότι κάνουν κάτι. Από τον επιχειρηματία που έχει βασίσει την επιχείρηση του στην ανακύκλωση των θαλάσσιων αποβλήτων, έως την γυναίκα-μητέρα-ήρωα που δεν αφήνει τα στερεότυπα να την προσδιορίσουν, και δεν αφήνει την ανισότητα να της πάρει την δύναμη. Ανθρωποι που άκουσαν πολλές φορές την απόρριψη να τους χτυπά την πόρτα, που όμως βρίσκονται νικητές στο βάθρο τους, την σκηνή. Άνθρωποι που είναι καλοί γνώστες της ιστορίας του λαού μας και άνθρωποι που οραματίζονται ενα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας. 

4.Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκκατομύριο να φύγεις μην έχωντας μάθει κάτι καινούργιο. Δες λόγο ένα

5. Ο πέμπτος λόγος είναι πιο βιωματικός και αποδεικνύει ότι όντως μεταδίδει ιδέες. Χάρη στο συνέδριο αυτό ανακάλυψα ότι, με ενδιαφέρει η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης σε έναν διαφορετικό τόνο, δεν θα ξεχάσω την συγκοίνηση που ένιωσα όταν μια ολόκληρη αίθουσα χειροκροτούσε την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, που τους θύμισε την δύναμη που κρύβει ο έλληνας-όλοι μας- κάνοντας μια αναδρομή στις νίκες και στις επιτυχίες ανα τους αιώνες και υπενθυμίζοντας μας ότι ο έλληνας έχει σμιλευτεί από την πέτρα και έχει πλαστεί από την θάλασσα. 

6.Αναμφισβήτητα αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τις ομιλίες από το διαδύκτιο, αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία να τις παρακολουθήσει από κοντά, ζώντας τους παλμούς της ζωντανής ομιλίας, της απόλυτης συγκέντρωσης στον ομιλήτη, των ιδεών και των σκέψεων που ξεπιδούν από το μυαλό με το άκουσμα μιας πρότασης. 

7.Σε γεμίζει αισιοδοξία και αποτελή πηγή εμπνευσης, τόσο χάρη στους καταπληκτικούς ομιλητές, όσο και χάρη στο γεγονός ότι, περιβάλεσαι από επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες. Ανθρωποι που είχαν τις δικές τους δυσκολίες και μεσα από την μάχη να τις υπερβούν, σε παρακινούν και εσενα να δημιουργήσεις, να παλέψεις, να πάρεις πρωτοβουλίες. Νιώθεις κομμάτι ενός συνόλο,  που πραγματικά αποτελεί μέρος της αλλαγής που αποτελεί μέρος του μέλλοντος. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ