Το 2018 υπήρξε μια πολυάσχολη χρονιά για μένα, με αποτέλεσμα να μην διαβάσω όσα βιβλία ήθελα. Διάβασα όμως κάποια βιβλία που απλώς λάτρεψα, γιατί όπως λένε και οι φίλοι Εγγλέζοι old habits die hard.

Μερικά από αυτά είχα διαβάσει στο παρελθόν και τα ξανά-επισκέφτηκα αυτή την χρονιά, και κάποια άλλα διάβασα για πρώτη φορά το 2018. (Όπως και να’χει η λίστα μου θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερη. Τι σόι βιβλιοφάγος είμαι;)

Η (μικρή) μου λίστα, λοιπόν, ξεκινάει με ένα βιβλίο που είχα διαβάσει το 2016, αλλά ξαναδιάβασα φέτος προς τιμήν της ταινίας που βγήκε τον Ιούνιο βασισμένη πάνω σε αυτό. Το βιβλίο αυτό δεν είναι άλλο από το Simon vs the homosapiens agenda της Becki Albertalli και η ταινία είναι το γνωστό Love, Simon.

Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τον Σάιμον, ένα μαθητή λυκείου, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει την σεξουαλικότητά του σε κανέναν ακόμα, και είναι κρυφά ερωτευμένος με έναν ανώνυμο συμμαθητή του με τον οποίο μιλάει μέσω διαδικτύου. Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι μια απλή ιστορία αγάπης, όμως τα πράγματα γίνονται περίπλοκα όταν ένας συμμαθητής του μαθαίνει το μυστικό του και απειλεί να καταστρέψει την σχέση του με την οικογένειά του, τους φίλους του και το αγόρι που του αρέσει.

I’ll give you the sun της Jandy Nelson

Αυτό το βιβλίο το διάβασα στην αρχή της χρονιάς, αλλά ακόμα το σκέφτομαι γιατί απλά ήταν υπέροχο.

Το I’ll give you the sun, ήταν μια εμπειρία από μόνο του. Το καταβρόχθισα μέσα σε 2 μέρες και μετά το ξαναδιάβασα αμέσως γιατί αγάπησα τους χαρακτήρες σαν παιδιά μου.

Μιλάει για τον Νόα, ένα ζωγράφο που βλέπει την μαγεία παντού γύρω του, και την Τζουντ, το ακριβώς αντίθετο του αδερφού της. Τα δύο δίδυμα αδέρφια ήταν πολύ κοντά, αλλά μετά από ένα ατυχές γεγονός σταματάνε να μιλάνε. Το βιβλίο περιγράφει την σχέση των δύο αδερφών, της οικογένειας τους, και την ζωή του καθενός από την δική του οπτική γωνία καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τί συνέβη εκείνη την μέρα στο παρελθόν τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους.

Carry on της Rainbow Rowell

Μπορεί να είμαι ελάχιστα προκατειλημμένη σε ότι αφορά την Rainbow Rowell γιατί απλά λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο γράφει, αλλά το Carry On είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της.

Το βιβλίο αφορά τον Σάιμον Σνόου, τον χειρότερο εκλεκτό στην ιστορία του κόσμου. Σε ένα παράλληλο σύμπαν με μαγεία, βρυκόλακες και ξόρκια, μια μαγική παρουσία απειλεί να τα καταστρέψει όλα. Ο μόνος που μπορεί να σώσει τους πάντες είναι ο Σάιμον, ο οποίος καλά καλά δεν ξέρει να χρησιμοποιεί το ραβδί του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ζωή του Σάιμον δεν πάει καθόλου καλά τελευταία. Η κοπέλα του τον χώρισε, ο σατανικός συγκάτοικός του αγνοείται και ο μέντορας/πατρική φιγούρα του δεν τον βοηθάει καθόλου μέσα σε όλο αυτό το χάος. Σύμφωνα με την ίδια την συγγραφέα: Carry on is a ghost story, a love story and a mystery. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Howl’s moving castle της Diana Wynne Jones

Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία του Studio Ghibli, αγαπημένη μου ταινία, εννοείται ότι θα βρισκόταν σε αυτή την λίστα.

Στην χώρα της Ιγκαρίας, όπου η μαγεία είναι καθημερινό φαινόμενο, η Σόφι Χάτερ πιάνει την προσοχή της Μάγισσας του Γουέιστ, η οποία την καταριέται με ένα απαίσιο ξόρκι. Η Σόφι όμως, αποφασισμένη να σπάσει τα μάγια που της έκαναν κατευθύνεται στο μοναδικό μέρος που μπορεί να την σώσει, το μαγεμένο κινούμενο κάστρο στους λόφους. Όμως σε αυτό το κάστρο κατοικεί ο ξακουστός μάγος Χάουλ, ο οποίος σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη, τρέφεται με τις καρδιές όλων των μικρών κοριτσιών που συναντά..

1 COMMENT

  1. Γειά σου διάβασα τυχαία την λίστα σου και θέλω να σε ρωτήσω για ενα συγκεκριμένο βιβλίο. Τo Howl’s moving castle της Diana Wynne Jones το διαβάσες στα αγγλικά? Γιατί το ψάχνω και δεν μπορώ να το βρω μεταφρασμένο! Γιατί δεν το έχουν μεταφράσει? Αν μπορείς να μου απαντήσεις θα ήμουνα ευγνώμων να μου στείλεις σε αυτό στο email : selvikolaci@gmail.com

Comments are closed.