ταινίες
πηγή εικόνας: pinterest.com

Μετρώντας αντίστροφα για την λήξη της δύστροπης αυτής χρονιάς για όλους μας σκέφτηκα να κάνω μια αναδρομή στις ταινίες που ξεχώρισαν για τους δικούς της λόγους η κάθε μια στις κινηματογραφικές μας οθόνες. Σας παρουσιάζω εδώ τέσσερις ταινίες με ιδιαίτερα κοινωνικά μηνύματα ελπίζοντας να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και αυτοκριτική.

ταινιες
πηγή εικόνας: scroll.in

1. CHAAPAAK (eng: Splash)

Ένα κοινωνικό δράμα ινδικής καταγωγής που πραγματεύεται τις επιθέσεις με οξύ και τον αγώνα δικαίωσης των θυμάτων. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ωστόσο δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ ή επίσημη βιογραφία. Ακολουθεί την πορεία της ακτιβίστριας Laxmi Agarwal (πραγματικό πρόσωπο), που θα την γνωρίσουμε ως Malti στην ταινία, η οποία επέζησε από την επίθεση που δέχτηκε με οξύ το 2005. Έκτοτε ξεκίνησε ένα μακρύ και φιλόδοξο αγώνα για την δίκαιη τιμωρία των θυτών και μακροπρόθεσμα και για την ολική απαγόρευση οξέος στην Ινδία. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία επίθεση στην Ινδία ήταν μόλις το 2019. Όποτε ένα κορίτσι προσπαθούσε να αλλάξει την κοινωνική της υπόσταση λάμβανε τιμωρία και όχι έπαινο. Αυτό θα αγωνιστεί με σθένος να αλλάξει η πρωταγωνίστρια μας.

ταινίες
πηγή εικόνας: netflix.com

2. CITATION

Η δεύτερη από τις ταινίες είναι Νιγηριανής παραγωγής του Kunle Afolayan με πρωταγωνιστές τον Jimmy Jean-Louis και την Temi Otedola. Εάν ο σκηνοθέτης σας είναι άγνωστος είναι μια καλή ευκαιρία για μια μικρή έρευνα γύρω από την δουλειά του καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους του Αφρικανικού κινηματογράφου. Η ιστορία ακολουθεί μια νεαρή και φιλόδοξη φοιτήτρια , η οποία δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από τον καθηγητή της. Σε μορφή «δικαστηρίου» ξετυλίγεται το χρονικό της υπόθεσης, σε ένα σχεδόν 3ωρο αγώνα κατάχρησης εξουσίας και απόδοσης δικαιοσύνης. Μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση , τον βιασμό και τον συναισθηματικό εκβιασμό.

ταινίες
πηγή εικόνας: moviesfilm.org

3. THE WINDERMERE CHILDREN

Άλλη μια αποτύπωση των συνεπειών της φρίκης του ολοκαυτώματος των Ναζί. Μια εξαιρετικά συγκινητική ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα σκηνοθέτη τον Michael Samuels. Τον Αύγουστο του 1945 η Βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει καταφύγιο συνολικά σε 1000 παιδιά που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Δημιουργήθηκαν έτσι κάποια είδη κατασκηνώσεων, στα οποία τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να προετοιμαστούν ώστε ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό πλαίσιο, να ανακάμψουν σωματικά και να μορφωθούν. Ένας από μηχανής Θεός που έδωσε ξανά φτερά και μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή σε ένα πλήθος παιδιών που είχαν χάσει την πίστη τους στην ζωή. Η ταινία δικαιωματικά απέσπασε αρκετά βραβεία στο φάσμα του βιογραφικού δράματος.

4.THE THREE DEATHS OF MARISELA ESCOBEDO

Για το τέλος, ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στον αγώνα της Marisela Escobedo να βρει και να τιμωρήσει τον δολοφόνο της κόρης της. Ένα ανθρωποκυνηγητό στις πολιτείες του Μεξικού που διέπονται από τους δικούς τους νόμους και κανόνες, που ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές όπως το Χουάρες όπου θεωρείται επικίνδυνο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη ακόμη και την ημέρα. Η μαχή για τη δικαιοσύνη της γυναίκας αυτής θα ξεσηκώσει θύελλα θετικών αντιδράσεων και θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα της γυναικοκτονίας που πλήττει τις περιοχές αυτές. Κατά πόσο μια μάνα θα καταφέρει να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις που μοιάζουν να έχουν ακόμη και την ευχέρεια της αστυνομίας; Με στόχο της να μην μένουν οι υποθέσεις γυναικοκτονίας μόνο ως στατιστικές στα αρχεία θα πολεμήσει ως το τέλος (της).

ταινίες
πηγή εικόνας: netflix.com

Ελπίζω αυτό το μίνι αφιέρωμα στις αγαπημένες ταινίες της χρονιάς που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της να σας βρίσκει όλους καλά και με σινεφίλ διάθεση. Καλή προβολή!

 

 


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project